Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Moj Dom – Moja Teretana

Moj Dom – Moja Teretana

Gotovo svako od nas je u doba pandemije dodao koji kilogram viška. Nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, kao i mnogi drugi faktori, utiču na naše zdravlje i izgled. Zato je jako važno da svako od nas brine o svome telu, jer nam ono najbolje govori kakvo je stanje organizma.

Svima dobro poznata rečenica, “in corpore sano” odnosno “u zdravom telu zdrav duh”, stavlja nas u razmišljanje koliko je bitno napraviti sklad kada je u pitanju zdravlje. Sve se može kad se hoće i kod kuće.

fitness oprema
Ilustracija: fitness oprema

Zašto bismo plaćali teretane ili personalne trenere kada je potrebno samo doneti čvrstu odluku i raditi na tome?!

Ko živi u kući, uvek postoji neko mesto u dvorištu koje može da se iskoristi za postavljanje sprava i drugih “skalamerija” za vežbanje. Možete čak improvizovati i biti kreativni kada je reč o organizovanju prostora, garaže lako mogu dobiti 2 u 1 ulogu, tako da samo pustite maštu na volju i vežbajte.

Trčanje i druge kardio aktivnosti možete obavljati na traci, po dvorištu ili ulicama, kao i vožnja bicikla. Što se stanova tiče, verovatno će sprave za vežbanje zauzimati dosta prostora, ali uvek možete postaviti malu prostirku ili strunjaču, kao i koristiti tegove dok vežbate u kućnim uslovima. Stanari zgrada, više koristite stepenice nego liftove!

Sve zavisi od površine stanova, manji stanovi nisu praktični, a imajte i na umu da se prilikom treninga znojite i dižite prašinu, tako da birajte vežbe i proluftirajte stan kada sa istim završite.

Vežbe u kućnim uslovim
Ilustracija: vežbe u kućnim uslovim

Vežbe koje možete raditi u kućnim uslovima su:

  • Trbušnjaci
  • Čučnjevi i istezanja
  • Sklekovi
  • Propadanja
  • Podizanje tegova…

Pored klasičnog treninga koji se sastoji od zagrevanja i ponavljanja serija vežbi, potrebno je da uskladite ishranu kao i da obavljate vežbe disanja, istezanja i relaksacije mišića.

Zato je bitno da nabavite strunjaču, tegove, loptu, trake sa lastišom, vijaču, znojnike i posebne sprave za opuštanje kičmenog stuba. Naravno, mnogo je lepše trenirati uz muziku koja deluje opuštajuće i motivisajuće.

Što se ishrane tiče, savet je da uzimate što više tečnosti i sveže ceđene sokove bez šećera, čajevi od kojih su najbolji zeleni, crni i čaj od đumbira sa limunom. Detox vode sa crvenim grejpom, limetom i krastavcem, kao i limunade, vremenom učiniće da vaš organizam prilikom zagrevanja ne luči znoj neprijatnog mirisa.

Citrusi su bazni, bez obzira na njihovu kiselost, kao i druga hrana koja je više alkalna, ne stvara znoj koji kiselo miriše. Jedite što više voća i povrća i ako niste znali, većina proteinskih šejkova se dobija od belančevina graška, surutke i algi.

citrusi detox
Ilustracija: detox

Izbacite ili zamenite sledeće namirnice:

  • Industrijski šećer
  • Belo brašno
  • Kuhinjska so
  • Crveno meso

Namirnice i suplementi bogati antioksidansima ce pomoći u otklanjanju štetnih i otpadnih produkata organizma, slobodnih radikala i prekomernom nagomilavanju mlečne kiseline, koja stvara upalne i bolne procese u mišićima.

Naravno ne isključuju se potpuno obroci od mesa, (jedite više ribe, piletine…), ali je striktno zabranjeno prženje i pohovanje.

vezbanje sa partnerom
lustracija: vežbanje

Korigovanjem ishrane i vežbanjem, utiče se na:

  • Dodavanje ili gubitak kilograma odnosno rezultat koji želite;
  • Poboljšanje imunig sistema;
  • Otklanjanje nervoze, depresije i loše energije koja dovodi do nezadovoljstva psihičkog i fizičkog stanja;
  • Bolji metabolizam i višak energije;
  • Efekat podmlađivanja, zategnutosti i top forme;

Pored dobrog treninga, ishrane, vežbe relaksacije, obratite pažnju i na svoje mentalno zdravlje. Opustite se uz tuš pre svega, toplo/hladni tuš takođe poboljšava imuni sistem i utiče da se koža i mišići dodatno opuste.

Druženje sa pravim osobama ili sa porodicom i voljenim ljudima, kao i opuštanje uz neki film, muziku ili knjigu, stvara osećaj socijalizacije i zadovoljstva. Ako imate ljubimca, povoljno bi bilo i da prošetate sa njim, šetnja i brzi hod utiču na sagorevanje masti, ubrzavaju metabolizam i cirkulaciju.

meditacija sa psom
Ilustracija: meditacija sa kućnim ljubimcem

Pandemija je uticala na mnoge stvari pored fizičkog izgleda, tu je i socijalni kontakt, kao i druge mentalne aktivnosti koje ne smeju da se zapostave. Tako da sada znamo šta je sve bitno za “in corpore sano” i šta sve treba da učinimo, kako bi život uvek bio usklađen bez obzira na situacije koje nas spotiču.

Uredite ambijent bilo da je kuća ili stan, da bude vaša oaza mira, restoran sa 5 zvezdica, kao i mini teretana. Pronađite vreme za sebe i budite sebi najbolji, ispred ogledala, kao i u očima drugih kojima ste vi uzor i podrška.

NadjiDom.com

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top