Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako urediti svoj balkon ili terasu u stanu?

Kako urediti svoj balkon ili terasu u stanu?

Stiglo je proleće i sa prvim sunčanim zracima imamo potrebu da izbacimo ustajali vazduh iz svog doma.

Prva pomisao nam je da širom otvorimo terasu ili balkon i udahnemo svež vazduh punim plućima. Ali u kakvom stanju nam je terasa…

U toku zime, terase nam uglavnom služe kao mali magacini. Pogotovo ako su dobro pokrivene i nisu izložene kiši ili snegu, na njima se svašta nešto može pronaći (višak obuće, kante za ribanje, prazne flaše…).

Međutim, čim grane Sunce, većina ljudi jedva dočeka da sredi balkon/terasu i da u tih par kvadrata naprave sebi “kutak” za opuštanje i uživanje.

Postoji mnogo načina za uređenje terasa i balkona, ukoliko ste kreativni, uz malo mašte i slobodnog vremena, možete iskoristiti svaki delić prostora (zidove, gelendere). Uz minimalno ulaganje od starih guma napravite žardinjere za cveće, a od gajbica i paleta možete sami napraviti klupe za sedenje, stočiće ili police. Pritom, ako ih još ofarbate i izlakirate izgledaće bolje, a vi ćete time uštedeti novac.

Par daščica, šrafova i kanapa će vam biti od koristi za pravljenje divnih visećih polica za saksije. Što više šarenog cveća, terasu će učiniti lepšom i mirišljavijom, narvno ne treba preterivati ukoliko imate malu terasu. Kako ne bi nameštajem i cvećem ugušili prostor, onda treba biti umeren i staviti funkcionalne stvari.

Ako vam je kreativnost slaba strana, onda svoje terase i balkone možete opremiti kupovinom garniture za sedenje i ostalih stvari koje će vam leti poslužiti. Sve možete srediti po svom ukusu i naravno dubini džepa.

  1. Garniture-mogu biti drvene, metalne ili plastične sa okruglim/četvrtastim stočićem i stolicama ili klupama. Upotpunjene dekorativnim jastucima biće mnogo lepše i udobnije. Na stočiću se može naći asura sa ikebanom i mirišljavom svećom. Tako će vam svetlost biti prigušena, ali dovoljna za prijatnu atmosferu, bez insekata koji obitavaju oko sijalica.
  1. Ljuljaška/ležaljka-ukoliko imate malo više prostora i baš želite da se opustite i ugodite sebi, onda možete postaviti ležaljku ili neku ljuljašku. Trosed ljuljaške su prava stvar za onu “popodnevnu dremku” ili za uživanje u dvoje sa voljenom osobom. Imate moderne varijante “jaje-ljuljaška”, koja je praktična za male terase.
  1. Žardinjere/saksije-obavezno ih treba dopuniti kvalitetnom zemljom, pre nego što u njima posadite cveće. Svako cveće je lepo na svoj način, uvek će vas iznova oduševljavati svojim izgledom i mirisom sve do kasne jeseni. Saksija sa bosiljkom je prirodno rešenje koje će vas zaštititi od dosadnih komaraca.
  1. Podovi-za prekrivanje poda na balkonu ili terasi najpraktičnije su pločice zbog lakog održavanja. Treba birati kvalitetne pločice koje će biti otporne na toplotu i vlagu. Staze i travnati tepisi mogu se koristiti isključivo kada je terasa pokrivena, jer u suprotnom ih morate sklanjati-kvašenjem se lako mogu ubuđati.
  1. Tende-svoje terase maksimalno tj cele godine možete koristiti ako su adekvatno pokrivene. Tako će vaša terasa leti biti zaštićena od toplote, a zimi od kiše i snega. Tende su veoma praktične, lako se podižu i spuštaju. Mnogo jeftinije rešenje su konstrukcije sa leksanom. Leksan vam može poslužiti i kao zid i prekriti terasu od radoznalih pogleda komšija. Ukoliko je terasa dobro pokrivena, manje ćete imati “loma” i posla oko čišćenja zbog vremenskih nepogoda, ptica i raznih insekata.

Što se terasa i balkona tiče, morate voditi računa i o bezbednosti. Porodice sa malom decom na vreme treba da ograde svoje terase i zatvore sve rizične otvore koji bi mogli ugroziti život deteta. Retki su slučajevi, ali se ipak dešava, da su i kućni ljubimci izloženi ovom riziku. Narvno, sav nameštaj ćete držati što dalje od gelendera i tako sprečiti mogućnost da se deca penju.

Trska je prirodni materijal koji vam može poslužiti za ograđivanje ili veštačka živa ograda, koja je ujedno i dekorativna. Terase treba da vam služe za odmor i relaksaciju, a ne za trešenje stolnjaka, tepiha, staza i bacanje/gomilanje nepotrebnih stvari. Složićete se da nimalo nije prijatno ako se neko nađe ispod vaše terase u tom trenutku ili zateknu haos na svojoj terasi. Budite uzorne i odgovorne komšije.

Čak i mali stan sa terasom je mnogo bolji od nekretnine bez balkona ili terase.

Terasa nam nudi komfor u smislu svežeg vazduha i provetravanja, uživanja u lepim danima i pogledu na ljude i šarene pejzaže.

P.s. ukoliko vam pogled ne zaklanja druga zgrada sa gomilom tuđih terasa.🙃

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top