Vi ste ovde
Početna > Razno > Kuće na biciklima kao simbol slobode

Kuće na biciklima kao simbol slobode

Da li ste ponekad maštali da sednete na bicikl, spakujete svoj život u jedan ranac i odverglate u nepoznatom pravcu? Ako je vaš odgovor potvrdan imamo dobre vesti za vas.

To je moguće, ali vam umesto ranca na raspologanju sada stoje prave male pokretne kuće u koje može da stane mnogo više nego u jednu prosečnu torbu.

Ako ste avanturista u duši i ne drži vas mesto, a obožavate vožnju biciklom, ova zanimljiva rešenja mogla bi da vas inspirišu.

Inspiracija u Kini i kamp prikolicama iz 70-tih

Prvi nomadski dom na dva točka projektovao je umetnik Kevin Cir 2008. godine.

Iako ne postoje detaljne fotografije unutrašnjosti ovog kamper bicikla na skici vidimo kabinu u kojoj se nalaze krevet, sto, TV i slika nekadašnjeg kineskog političara i prvog predsednika te azijske zemlje Mao Cedunga.

– Na ideju za kuću na biciklu sam došao dok sam radio u Pekingu. Šalio sam se s prijateljem da su kuće jedina stvar koja nije na zadnjem delu bicikla u Kini. Viđao sam ljude, uglavnom pripadnike radničke klase, muškarce koji vuku robu na biciklima s tri točka – rikše s ravnim krevetima od bambusa. Oni su nosili velike količine plastike za recikliranje, namestaj i građevinski materijal. Postojalo je, takođe, puno prodavaca hrane na otvorenim pijacama, koji su kuvali jela na zadnjem delu bicikla, što je bilo vrlo zanimljivo. Činilo se da ih koriste na sve moguće zamislive načine, kao što Amerikanci koriste kamionete – rekao je svojevremeno Cir objašnjavajući kako se rodila ideja za malu kuću na biciklu.

Cir je svoj kamper bicikl opisao kao skulpturu na kojoj je radio tri godine i koja je prevashodno namenjena za izložbu.

Inspiraciju je pronašao u klasičnim kamp kućicama. Koristio je stari bicikl na koji je montirao kamper.

Kamper je postavljen na drveni okvir, koji je znantno teži od aluminijuma. Prema njegovim procenama težina kampera je oko 200 kilograma.

Sam Cir kasnije je priznao da je ovaj projekat imao brojne nedostatke i da je imao osećaj da će se prevrnuti kada se penjao na deo gde je bio krevet.

Međutim, njegov pionirski poduhvat izazvao je veliko interesovanje i ideje o kućama na biciklima počele su da se ređaju kao na traci.

Moderna verzija sa prikolicom

Jedan od prvih koji je radio na unapređenju Cirovog kampera jeste Danac Mads Johansen. On je inspirisan ovom idejom konstruisao kamper koji je nazvao Wide Path.

Za razliku od Cirovog proizvoda Wide Path je prikolica, pa možete izabrati koji bicikl želite da pričvrstite na njega.

Ova mobilna kućica nudi zaklon od vremenskih neprilika, udoban krevet 200 x 90 centimetara za do dve osobe i mobilni prostor u kom četiri odrasle osobu mogu da ručaju ili večeraju.

Dugačak je samo metar i po. Ispod kreveta ima dosta prostora za odlaganje (do 300 litara).

Kako pojašnjava proizvođač, zadnja strana kampera se preklapa preko prednje, kako bi se olakšalo postavljanje. Kamper je spreman za samo tri minuta.

Idealan je za odlazak u prirodu, ali i za urbane površine.

Trenutno su u ponudi crveni i beli model kampera. Cena belog modela je 4.000 evra, dok je crveni 4.300.

Kuća na solarni pogon

Na sličnu ideju došli su i stručnjaci iz holandske kompanije Flevobike Technology. Oni su otišli korak dalje i dizajnirali GoCamp GoLo Bike.

Razlika u odnosu na projekat iza kojeg stoji Wide Parth je u tome što se ovde radi o električnom dvotočkašu koji ima pojačanje u obliku solarnih ploča na krovu kabine.

GoCamp ima motor od 250 vati, bateriju od 100 Wh i solarni panel od 400 Wp što mu omogućava 50 kilometara slobodnog kretanja svakog dana.

Unutra su krevet veličine 85 x 220 centimetara, prozor, multifunkcionalni sto, a poseduje čak i mali frižider. Tu je i rasklopiva nadstrešnica kada odlučite da sedite napolju i mreža protiv komaraca.

Moderan dizajn pruža dovoljno visine za sedenje unutar kabine. Kada pomerite nekoliko jastuka krevet će se pretvoriti u sedišta postavljena preko puta prenosive ploče koja se pričvršćuje na levi bočni zid.

Taj prostor se može koristiti kao trpezarija ili radni prostor za laptop. Police na unutrašnjem zidu pružaju prostor za odlaganje posuđa, opreme za kampovanje i drugih sitnica.

Kao što će vam svaki biciklista reći, ne možete se pripremiti za duže putovanje bez alata, pa su dizajneri dodali fioku u donjem delu za rezervni točak i alat.

Početna cena ove kuće na solarni pogon je 10.800 evra.

Pretražujući Internet sigurno ćete pronaći još raznih rešenja gde su ljudi samostalno eksperimentisali pokušavajući da naprave svoju verziju privremenog doma na dva točka.

Kuće na točkovima ostaju simbol slobode, a za sve oni koji se odluče da krenu na obično kampovanje ili na duži put, ili prosto uživaju u nomadskom životu, ovakva vrsta pokretnih objekata predstavlja odličnu opciju.


Izvor : NadjiDom.com

Top