Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Uređenje dečje sobe!

Uređenje dečje sobe!

Mnogi roditelji se u jednom trenutku suoče sa veoma zahtevnim zadatkom u svom domu, “kako urediti dečju sobu?”.

Ako je u pitanju novorođenče, tu se roditelji nekako posebno razneže, pa pored osnovnih elemenata (krevetića za bebu i pulta za presvalčenje), sobu uređuju na osnovu pola.

Kod devojčica preovladava roze boja sa motivima “princeza” i gomilom barbika i plišanih igračaka. Dok kod dečaka je uglavnom zastupljena plava boja, sa detaljima crtanih junaka i mnoštvom autića u svim veličinama. Međutim kako deca rastu, menjaju se i njihove želje, potrebe, interesovanja / što bi roditelji trebali da prepoznaju i podrže.

Neka deca će se pronaći u sportu, druga u muzici, nauci ili ko zna čemu. Shodno tome, uređenje dečje sobe postaje novo kreativno i zabavno iskustvo, kako za decu, tako i za njihove staratelje.

Šta sve treba da sadrži dečja soba i o čemu bi morali da vodite računa?

Dečija soba istovremeno ispunjava tri funkcije (soba za igru, učenje i spavanje). Zato je treba urediti tako da će imati dovoljno prostora, danju za živahnost i kreativnost, a noću za udoban i miran san. Takođe treba voditi računa i o još nekim bitnim stvarima npr:

1. Dečja soba treba da bude sigurno mesto za sve dečje aktivnosti.

To je prostor gde deca mogu da se igraju, uče ili odmaraju. Igra je veoma bitna stavka u životu svakog deteta. Čak i kada krenu u školu, interesovanje za igrom ne prestaje. Shodno mogućnostima, deci treba priuštiti igračke i obezbediti prostor za igru i zabavu.

Muzika, sport, čitanje, crtanje-sve dolazi u obzir.

Samo treba oslušnuti interesovanja, takođe i vršiti nadzor bez obzira na “slobodu deteta” da samostalno organizuje svoje vreme.

Sa polaskom u školu svako dete dobija puno novih aktivnosti, pa i dečja soba mora biti opremljena tako da sve to isprati.
Od nameštaja potreban je radni sto, stolica, računar i ormarić za odlaganje knjiga. Veoma je bitno da radni sto bude smešten blizu prozora, zbog izvora prirodne svetlosti i da ima nekoliko fioka, kako bi izbegli gomilu sitnica razbacane po stolu.

Jedan od najvažnijih elemenata u dečjoj sobi je krevet. Veličina kreveta treba biti primerena uzrastu deteta i omogućiti komfor i udobnost. Pošto se krevet uglavnom koristi za sve namene (spavanje, izležavanje ili sedenje sa drugarima), treba odabrati krevet sa naslonom i jastucima. Ukoliko imate dvoje dece, a malu dečju sobu, onda morate razmisliti o opciji kreveta na sprat ili sa fiokama za odlaganje posteljine i drugih stvari. Sa lepom posteljinom ćete uvek osvežiti izgled sobe, trudite se da posteljina bude u skladu sa dekoracijom i bojom zidova. Iako deca žele da postave “svoja pravila” u sobi, zadatak roditelja je da isprati sve moguće aktivnosti i grade odnos poverenja u svakom trenutku.

2. Dečja soba bi trebala biti udobna i stimulativna, kako bi se deca osećala prijatno i podstaknuto.

Na zidove treba posebno obratiti pažnju. Boje zidova mogu imati veliki uticaj na atmosferu sobe. Smirujuće boje su: svetlo plava, zelena i ružičasta, dok su žuta, narandžasta i crvena energične boje i njih treba umereno koristiti. Bitno je da treba napraviti kontrast između boje nameštaja i boje zidova. Ako imate dara za slikanje, možete i sami ili uz pomoć deteta naslikati nešto na zidu i napraviti svoju originalnu sliku. Takođe, zidne nalepnice su veoma ekonomične. Možete ih prilagoditi svakom uzrastu deteta i tako iznova osvežiti zid i celokupni izgled sobe. Veoma se lako uklanjaju i neće vam oštetiti boju. Dekorativni elementi poput raznih slika, postera ili personalizovanih detalja (sa imenom deteta), mogu dati posebnu čar i lepotu sobi. Porodične fotografije ili uramljeni dečiji crteži uvek će dati poseban pečat i biti atraktivan detalj na zidu. Ako su zidovi jednobojni, onda zavese mogu biti šarene ili obrnuto. Što se tepiha tiče, treba odabrati dezen koji je prilagođen uzrastu vašeg deteta ili za onaj period koji tek sledi. Poznato je da se mala deca do svoje 7 godine uglavnom igraju na podu, tako da tepisi pored dekorativne uloge imaju zadatak i da greju.

3. Dečja soba treba biti funkcionalna i organizovana, kako bi se izbegao nered, a deci omogućilo da nesmetano borave u njoj.

Da se ne bi svakoga dana pitali: “Gde odložiti gomilu igračaka kada dođe vreme za spavanje?”, onda na vreme treba obezbediti korpe i šarene kutije za odaganje. Njih lako možete odožiti ispod kreveta, stočića ili u nekom ćošku, tako da vam soba uvek bude uredna i sređena. Čak iako ste dobro organizovali prostor dečje sobe, a svoje dete naučili da održava red u njoj, opet će vam nedostajati mesta za pojedine stvari. Međutim, ne treba preterivati sa nameštajem, gomilom plakara i polica, koji bi samo ugušili prostor. Dovoljan je jedan garderober sa više pregrada i fioka, kako bi izašli na kraj sa svim stvarima i sitnicama koje vaše dete ima. Nameštaj mora biti bezbedan i po mogućnosti od poda do plafona kako bi se adekvatno iskoristio celokupni prostor. Ukoliko jednu dečiju sobu deli dvoje ili više dece, važno je da svako ima svoj maleni kutak, jer to pozitvno utiče na razvoj i jačanje samopouzdanja svakog deteta. Kako deca rastu, tako će se menjati njihovi ukusi i zahtevi za promenama.

U svakom momentu soba treba da ostane funkcionalna i prijatna, tako da podjednako zadovolji sve dečije potrebe na početku i kraju dana.

Danas je tržište prepuno kreativnih ideja i idealnih modela za uređenje dečijih soba, ali lepota se krije u jednostavnim stvarima. Najvažnije je da se deca u svojim sobama osećaju zadovoljno i srećno, tako da će ovakve sobe uvek biti najveselije prostorije u kući.

P.s. Dragi roditelji, bez obzira što deca imaju svoje “carstvo”, nađite vremena za sebe, a i za njih, tako da vaš mir bude u skladu sa dečijom grajom, kroz druženje i razgovor.


Izvor : NadjiDom.com

Top