Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Radna akcija! Zašto plaćati majstore za stvari koje možete sami da uradite?!

Radna akcija! Zašto plaćati majstore za stvari koje možete sami da uradite?!

Popravke, neispravnosti, kvarovi, sve su to sinonimi za štetu koja se načini u kućnim uslovima i potrebno je što pre sanirati. Mnogi odmah traže kontakt majstora, ali u nekim situacijama treba sami da rešite problem. Nekada će ruka majstora više da košta nego sama korekcija, dok će se vremenski odugovlačiti za ono što biste vi mogli završiti u što kraćem roku.

Budite majstor po potrebi, naravno to se ne odnosi na tehnička servisiranja, ali negde možete biti delotvorni, pa čak i da uštedite. Počinjemo od jednostavnih stvari, to su zamene sijalica, zakucavanje eksera, čišćenje filtera. Verovali ili ne, većinu ovih stvari žene će brže i bolje odraditi od svojih partnera. Posle šerpa i poklopaca, dohvate se šrafcigera, čekića i drugih alata. Majstorisanje po kući treba podeliti u dva segmenta, odnosno dve grupe. Jedna se odnosi na uređivanje, a druga na korišćenje. Uglavnom, nekada i platimo majstore, ali nam krajnji rezultat nije u skladu sa cenom i svakako nam ostaje da opet za njima počistimo, kao i obaveza organizacije vremena i njihovih usluga.

Kada je u pitanju uređenje doma, možete proizvoljno postati moler, stolar, vodoinstalater…Sigurno ste bili u prilici da sami okrečite ili prefarbate neki zid, predmet, takođe je neko od vas možda lakirao drvene, metalne ili predmete od kože. Potrebno je samo imati volju, smisla i posavetovati se u vezi određene radnje ili pregledati neki priručnik sa uputstvom. Postoje mnoge tehnike prilikom krečenja i dekoracije zidova. Možete sami ugraditi policu ili neku drugu konstrukciju, kupite materijal i ako posedujete odgovarajući alat i uređaje, onda ste već na pola puta.


Pojedini majstori prilagođavaju svoje vreme nevezano za vašu štetu i možete dugo vremenski ostati bez određene stvari. Npr potrebno je zameniti cev, vama je zakočena veš mašina ili sudopera, a gomilaju se stvari za pranje. Pre nego što uopšte kontaktirate majstora i zamolite za pomoć, probajte da vidite o čemu se radi i da li jednostavno čišćenje i otpušavanje može da reguliše zastoj. Ako nije vaša branša, to ne znači da ne možete da pokušate, a nije isključeno da ćete načiniti veću štetu nego što je bila. Zato dobro procenite i osmotrite situaciju, pa tek onda reagujte, ako ste sigurni u sebe i svoje sposobnosti onda se polako bacite na posao.

Drugi deo majstorisanja tj druga grupa ove delatnosti, odnosi se na tehničke uređaje i mašine koje svakodnevno koristimo. Popravke veš mašina, šporeta, televizora, usisivača i možda bi neki “muž” reko, to moja žena koristi, ona ga je i pokvarila. Nekada je bolje kupiti novu stvar, nego iznova popravljati ili uložiti za neki deo, koji je skuplji nego novitet. Što opet ne znači da ne treba pogledati i pokušati u rešavanju kvara. U većini slučajeva, problem je u grejačima, filterima, motorima takoreći udarnim mehanizmima koji čine neki uređaj funkcionalnim. Svaka naprava ima “stepen” izloženosti i garanciju tj rok korišćenja, kao i način čuvanja i upotrebe. Ako vodite računa i pravilno koristite određene mašine, njihov radni vek će biti znatno duži. Redovno čišćenje, održavanje i servisiranje takođe predstavlja obavezu prilikom dugoročnog korišćenja.


Kradite zanat, nemojte bacati novac na sitnice ili stvari koje je dovoljno samo dobro očistiti. Majstor se rađa, nisu svi stvoreni da poprave određeni kvar, ali zato svako može da brine o svojim stvarima, pravilno rukuje njima i ne izlažu sebe naporu i troškovima. Radna akcija nas pokreće na kreativnost, trud i u nekim situacijama možemo dosta toga naučiti.


NadjiDom.com 

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top