Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako uštedeti energiju, resurse i finansije?

Kako uštedeti energiju, resurse i finansije?

Kako uštedeti energiju, resurse i finansije?

Koji su to potezi koji će vam doneti prednost u odnosu na potrošnju?

Energija cirkuliše svuda oko nas i sve je sačinjeno od neke vrste energije i materije. Danas je opšte prihvaćeno da koristimo i da zavisimo od mnogih uredjaja sa ubeđenjem da smo sebi mnogo „olakšali“ posao. Da li je zaista tako? Možda smo samo onesposobili sebe, pa se često dešava da bez njih retko ko je sposoban da uradi bilo šta, kako bi nadoknadio nedostatak. To najbolje pokazuje činjenica da smo se možda i sa tehnokoškim napretkom ulenjili i da nam je lakše da sve prepustimo mašinama i drugim uredjajima da obavljaju umesto nas.

Svi ti uredjaju troše struju, vodu i možda gorivo za svoj rad. Evo par saveta na osnovu kojih možete uštedeti potrošnju energenata, a tako uštedeti i novac.

1. Prelazak na uredjaje koji su efikasniji:

Fižideri, mašine za pranje sudova i veša, kao i sušači su energetski najintenzivniji uredjaji u kući i zamena efikasnijim i unapredjenim modelima može smanjiti potrošnju električne energije, umanjujući tako račune skoro duplo. Pametni uredjaji imaju precizno instalirane programe za uštedu energije.


2. Isključite uređaje:

Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje kada se ne koriste. Ne ostavljajte uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite i uštedite račun za struju. Takodje treba smanjiti i upotrebu vode, npr prilikom kuvanja, pranja zuba ili nekih drugih radnji. Tako voda neće suviše da ističe ”zavrnite slavine” ili prilikom kupanja ne punite kadu.

3. Držite termostat na nižoj temperaturi:

Gledajte da termostat držite na nižoj temperaturi od oko 18 do 22•C, ovo može napraviti veliku razliku i uštedeti vaše troškove energije. Kotao na gas će se uključiti kada temperatura padne ispod navedenih vrednosti, što je skorz podnošljivo i u zimskim danima. Korišćenje programabilnog pametnog termostata je veoma dobara varijanta i praktična, štedljiva.

4. Koristite LED svetla, solarne pogone i ostali alternativni izvori:

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svetla, jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i mnogo efikasnija od halogenih sijalica. Takodje solarni paneli mogu dosta uštedeti električnu energiju, imate veliki izbor solarnih lampi koje su vrlo dekorativne i korisne.

5. Ušteda goriva;

Ako koristite auto za svakodnevne aktivnosti, budite više fizički aktivni i šetajte, vozite biciklu ili zamenite neke druge uređaje koji koriste gorivo ili gas uređajima koji se mehanički i manuelno pokrecu. Ako ste od destinacije udaljeni 15 minuta hoda, zdravije i ekonomičnije je prošetati.

Ušteda energije na drugi način:

1. zamena stolarije;

2. dvostruko ostakljenje;

3. izloacija zidova i potkrovlja;

4. nabavka pametnih uređaja;

Promena stolarije i dobra izolacija takodje može doprineti da nemate troškove barem što se grejanja tiče. Mnogi ljudi su se odlučili za energetski efikasne kuće, koje su jako povoljne za ove dane “energetske krize i inflacije”. Život u energetski efikasnim kućama dovodi pojedince u povoljniji položaj, uključujući niže račune za grejanje i električnu energiju, udobnost i sigurnost tokom neočekivanih nestanka struje, a dajući veću vrednosti samoj kući i na kraju donošenjem koristi za zdravlje.

Ovo su samo neki saveti koji mogu da vam pomognu da pronadjete idealno rešenje za vaš dom. Kada organizujete sebe, još lakše ćete organizovati i navikniti se na sve promene koje će se ispoljiti samo pozitivno prema vama.


NadjiDom.com 

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top