Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako skinuti fleke sa nameštaja od kože?

Kako skinuti fleke sa nameštaja od kože?

Mekana kožna stolica ili kauč je prelep dodatak svakom domu, ali morate imati na umu da koža zahteva drugačiju negu od drugih vrsta nameštaja.

Ako znate nekoliko jednostavnih tehnika za negu kožnog nameštaja, njegovo održavanje može biti laka stvar. Uz malo strpljenja i preventivne nege, možete posedovati kožni nameštaj koji je mekan, čist i predivan.

Važno je napomenuti da je koža nameštaja deblja i drugačije završne obrade od kože torbi i odeće. To znači da se tehnike čišćenja koje se koriste za kožni nameštaj ne moraju nužno primenjivati na drugu kožnu galanteriju.

Pre svega, bitno je da pročitate uputstva proizvođača, jer nisu sve kože nameštaja iste.

Čišćenje mrlja od vode na kožnim kaučima ili stolicama

Voda deluje tako bezazleno, ali može ostaviti ružne prstenove na svemu, od drvenog nameštaja do kožnih garnitura. Ako odmah uhvatite te prosute količine, često ih možete samo potopiti suvom krpom od mikrovlakana. Ali kada budu ostavljene da odstoje, čišćenje će zahtevati malo više posla.

Potrebno vam je:
– Prirodne ili bele krpe od mikrovlakana
– Destilovana voda
– Regenerator za kožu

Navlažite krpu od mikrovlakana vodom. Počnite od centra mrlje i nežno obrišite ka spolja kružnim pokretima. Nastavite da brišete mrlju dok više ne vidite čistu kožu.
Pustite da se površina osuši. Ako je mrlja od vode još uvek tu, ponovite postupak.
Kada fleka nestane i nameštaj se osuši, tretirajte kožu regeneratorom koji je preporučen po uputstvima proizvođača.

Kako očistiti masne mrlje na koži

Mast i koža nikada nisu bili dobra kombinacija. Nažalost, hrana, pića i prirodna ulja naših ljubimaca mogu ostaviti tragove ili mrlje na kožnom nameštaju.

Za skidanje masnih fleka sa nameštaja od kože biće vam potrebno:
– Suve krpe od mikrovlakana
– Kukuruzni skrob ili talk
– Regenerator za kožu

Obrišite što više masnoća sa nameštaja koristeći čistu, suvu krpu od mikrovlakana. Pospite kukuruzni skrob ili talk preko zahvaćenog područja dok se ne pokrije. Pustite ovo da odstoji preko noći (Pobrinite se da sklonite sve kućne ljubimce iz sobe kako ne bi rasuli prah).Sledećeg dana nežno obrišite prah čistom, suvom krpom od mikrovlakana. Ponovite postupak čišćenja ako je potrebno. Kada se ukloni sva masnoća, nanesite balzam za kožu koji preporučuje proizvođač da biste vratili sjaj svom nameštaju.

Takođe, možete koristiti tečnost za pranje sudova da biste uklonili masnoću sa pigmentiranog kožnog nameštaja. Koristite suvu krpu od mikrovlakana da ubrišete što više masnoća sa zaprljanog područja. Pomešajte nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova sa destilovanom vodom da napravite penu. Navlažite krpu od mikrovlakana rastvorom. Nežno utapkajte umrljano područje krpom, a zatim zamenite krpu čistom i navlažite je samo destilovanom vodom. Utapkajte kožu baš kao što ste uradili sa mešavinom sapuna, pažljivo i u istom pravcu da biste uklonili sve tragove rastvora za čišćenje. Osušite to područje svežom krpom od mikrovlakana. Postupak ponovite po potrebi dok se mrlja ne povuče.
Nanesite balzam za kožu preporučen po uputstvima proizvođača.

Uklanjanje mrlja od mastila sa kožnog nameštaja

Bilo da ste zaboravili na olovku u zadnjem džepu ili je neko od dece odlučio da „ukrasi“ vaš nameštaj, mrlje od mastila se dešavaju. Kada se to desi, fleka baš upada u oči jer to verovatno nije bila estetika koju ste tražili.

Alkohol koji se utrljava najbolje deluje za uklanjanje mrlja od mastila s kože kod kuće. Sveže mrlje od mastila je lakše ukloniti i uglavnom se lako skidaju, dok suvi tragovi mogu zahtevati ponovljene tretmane. Koža je porozna i fleka može prodreti duboko u kožu.

Započnite navlaživanjem bele pamučne tkanine ili pamučnog tampona alkoholom za trljanje.Nemojte koristiti obojenu krpu jer može preneti boju na svetlu kožu. Počnite od spoljne strane mrlje prema centru, lagano utrljavajući alkohol tkaninom. Neka radno područje bude malo kako ne bi raširilo mastilo na veću površinu. Morate biti strpljivi i ponavljati postupak do skidanje fleke.

Sada znate kako da uklonite mrlje sa kožnog nameštaja, tako da cenjeni komadi u vašoj dnevnoj sobi mogu da vam donesu radost dugo vremena.

A ako jednostavno nemate dovoljno vremena da realizujete svoj rutinski raspored održavanja i tražite po internetu savete za čišćenje, ne brinite, mi smo tu zbog vas! Pratite redovno Blog portala nadjidom.com i bićete uvek u toku sa svim novinama i savetima.

 

NadjiDom.com 

Autor: Tanja Živković, tekstopisac

One thought on “Kako skinuti fleke sa nameštaja od kože?

Ostavite odgovor

Top