Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Moja kuhinja, moj restoran od 5 zvezdica

Moja kuhinja, moj restoran od 5 zvezdica

Kako srediti kuhinju u par koraka

Spremili smo za vas nekoliko praktičnih saveta za uređenje kuhinje u par koraka. Pa krenimo od osnovnih sastojaka:

  1. opremljenost belom tehnikom– frižider, šporet, mikrotalasna, aspirator, mašina za pranje sudova- sve ove mašine su manje/više neophodne za normalne životne aktivnosti. Kupovina jeste zahtevna, ali sve ima garanciju i traje dugo godina.
  1. radni i viseći deo, sudopera, šank– imaćete dovoljno prostora da rasporedite posudje, escajg, čaše i po neku neku namirnicu koju ne držite u frižideru. Kao i da organizujete sebe za pripremu omiljenih jela, šank vam služi za odlaganje i serviranje, kao i da izložite određene đakonije.

Bilo bi dobro da je kuhinja odvojena od drugih prostorija. Prvenstveno zbog mirisa, kao i zbog vlage koja se kondezuje nakon kuvanja. Moderni stanovi danas imaju kuhinju u sklopu dnevnog boravka, što može predstavljati problem kako zbog navedenih stavki, tako i dekorativno, npr kada ste preumorni od posla, a sudopera vam je puna posuđa. Postoji rešenje, a to je ugradnja staklenih vrata, izolacija kuhinje, ali zavisi od veličine stana tj sobe gde se nalazi. Ako je izvodljivo, onda ste rešili problem neprijatnih mirisa, vlage i nagomilanih šerpa / sudova / lomova! Ova izolacija doprinosi i estetski, odgovara modernom izgledu prostorije.


Najbolje bi bilo da kuhinje budu popločane, a zidovi okrečeni u belo ili premazani masnom farbom. Kada kuvate ili pripremate hranu, dešava se da se napravi neki nered, da vam ispadne, isprska, iskipi i šta već. Mnogo je praktičnije i lakše obrisati, nego da ostanu fleke ili da razmišljate o krečenju i drugim radnjama. Masna farba dozvoljava da vlažnom krpom obrišete fleku, kao što je slučaj i sa pločicama, dok bela boja može da upija i vlagu, koja će duže ostati neprimetna.

Jako je važno da redovno čistite i održavate higijenu kuhinje tj radnih površina, bele tehnike i svog posudja koje koristite. Zamislite samo da imate restoran, kao i da sve mora da bude na visokom nivou, od prpreme do higijenskih mera i organizacije. Vi ste šed koji budnim okom traži i najsitnije detalje, jer ako se niste do sad susreli, velika je verovatnoća da će ova prostorija biti primaljiva i za još neke nepozvane goste. U pitanju su štetočine, glodari, mravi, koji jednom kad se odomaće, teško ih je se otarasiti.

Ako je vaša kuhinja od drveta, možete je izlakirati ili obojiti bojama za drvo koje će osvežiti njen izgled. Mnoge moderne kuhinje su od medijapana i kombinacije sa drugim materijalima, koje se estetski savršeno ukplapaju uz belu tehniku. Lako se montiraju i održavaju, kvalitet traje godinama uz minimalno ulaganje i promene.

Zimi kada koristite rernu, otvorite je širom nakon pečenja, kako bi se toplota rasporedila u prostoriji kako se rerna postepeno hladi. Ugrejaćete vaš dom na neko vreme i uštetedi struju ili gas.

Izbegavajte da uključujete klima uređaje nakon neke začinjene i mirisne kuhinje, jer će filteri klime upiti mirise i masnoće, koju će vam prilikom uključivanja poslati.

Redovno čistite i servisrajte klimu kao i aspirator, takođe i ne zaboravite bojler ako ga vaša kuhinja poseduje. Svaki uređaj zahteva kontrolu, pravilno korišćenje i čišćenje, to se odnosi i na rigle šporeta koje su prve na udaru, kao i na komore frižidera.

Poklon recept za savršeni sufle:

Potrebni sastojci:

2 jaja100 g čokolade za kuvanje100 g šećera (po želji može i manje)100 g brašna100 g putera1 vanilin šećer

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i puter. Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom te dodati otopljenu smesu od čokolade i putera. Umućenoj smesi dodati brašno. Gotovu smesu sipati u puterom i brašnom premazane kalupe (ili obične šolje od keramike). Ovo je najbitniji korak – peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni, 10 minuta. Važno je da se peče samo 10 minuta i ni minutu više, kako bi se došlo do željenog rezultata (da smesa unutra ostane tečna). Za one koji imaju nešto jaču rernu, dovoljno je i oko 8 minuta. Najbolje je pratiti izgled kolača pri pečenju i izvaditi čim se stvori korica na vrhu. Kada je pečeno izvaditi na tanjire i poslužiti vruće. Ovo je kolač koji se poslužuje bez hlađenja uz sladoled. Prijatno!

Uživajte u svom domu, kuvajte sebi omiljena jela ili neka to neko učini za vas. Hrana je ta koja nas spaja, spremite omiljeni slatkiš svojoj voljenoj osobi ili se potrudite da napravite ukusni ručak za celu porodicu. Neki kažu da je kihinja Raj i Pakao u jednom, jer se poslužuju plodovi Edena, pa se dorade u kotliću. Sve u svemu, zadajte sebi zadatak, sredite kuhinju po želi i uživajte u svim kulturama i jelima koji će postati deo vašeg kulinarskog umeća i iskustva.


NadjiDom.com 

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top