Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Drvo u dekoru stanova i kuća

Drvo u dekoru stanova i kuća

Čovekova potreba za prirodom uvek se može zadovoljiti unošenjem prirodnih materijala za uređenje enterijera i eksterijera.

Da li treba odabrati drvo prilikom uređenja?

Drvo je i dalje najtraženija sirovina koja nikada ne izlazi iz mode i uvek je odličan izbor za uređenje vašeg životnog prostora. Osim što daje toplinu vašem domu i stvara osećaj opuštanja, drvo se lako može uklopiti i u sve klasične i moderne stilove.

Prednosti drveta u odnosu na neke veštačke materijale su:

-drvo je ekološki prihvatljiv materijal (potpuno bezopasan za malu decu i kućne ljubimce);

-ima dugi vek trajanja (i po nekoliko decenija);

-lako se održava i čisti (pored određenih sredstava koji će drvetu dati prirodan izgled i sjaj, za održavanje se može koristiti prozirni lak koji će ga štititi od oštećenja);

Insekt poznatiji pod nazivom “sipac” je veliki neprijatelj drveta. Ukoliko se on useli u vaš dom, može vam trajno oštetiti drveni nameštaj. Naime, sipci se mogu kao larve izvesti u već obrađenom drvetu, a može i kao odrasla jedinka da uđe u nameštaj ili stolariju. Larve svoj period do metarmofoze provedu u drvetu i hrane se njime, dok sipac-insekt izlazi iz drveta i u njemu polaže jaja iz kojih će se izvesti nove jedinke. Zato budite oprezni i nemojte zanemariti ako čujete neprijatan zvuk ili primetite rupe na komadima vašeg nameštaja.

Postoje mnoge mogućnosti kako da se drvo uklopi u enterijer. To su drveni podovi, zidovi, nameštaj i ostali dekorativni elementi.

-čak i mali predmeti poput polica, vaza, drvenih figurica, mogu promeniti atmosferu u prostoriji i uneti neku svežinu.

-parket od punog drveta, uz pravilnu negu, godinama može izgledati atraktivno.

-zid od drveta će takođe privući pažnju. Osim što izgleda dekorativno, može poslužiti kao dodatna izolacija ili prekriti neke nedostatke (pukotine, rupe..).

-drveni nameštaj (kreveti, ormari, stolovi, stolice, kuhinjski elementi…), pored lepote pružiće vam i izvanrednu udobnost tokom korišćenja.

Načini obrade drveta i dezeni mogu biti različiti i uz vešto kombinovanje uvek mogu ulepšati vaš dom. Za još bolji efekat drvo se može koristiti i u kombinaciji sa drugim materijalima (kao što su kamen, staklo, metal..). Takođe, lepo se slaže sa zelenilom i cvećem. Može da se farba u različite boje, što daje još više mogućnosti za dekorisanje. Kombinovanjem različitih dezena dočaraće raznovrsnost i bogatstvo prirode. Najčešće vrste drveta koje se koriste u dekoru stanova i kuća su: Hrast, Jela, Bukva, Orah, Jasen, Bor, Trešnja…; Upravo od vrste drveta i složenosti obrade zavisiće i cena gotovog proizvoda.

Drvo u dekoru kuće ili stana može da se koristi u svim prostorijama (dnevnoj sobi, kuhinji, kupatilu, spavaćoj sobi..).

1. Ukoliko imate veliki dnevni boravak možete ga oplemeniti i masivnijim nameštajem, dok su za manje prostorije praktičniji manji drveni komadi. Nameštaj od punog drveta ima niz prednosti: snagu, otpornost na veća opterećenja i prirodnost. Da biste napravili pravi izbor za dnevnu sobu, morate razumeti sve karakteristike, raznolikost i funkcionalnost određenih komada nameštaja. Uzmite u obzir izgled, oblik i boju, kako biste napravili jedan harmonični sklad. I ne zaboravite na nepisano pravilo, da nameštajem nikako ne smete da ugušite prostor. Zato budite pažljivi pri odabiru!

2. Kuhinja takođe može da izgleda moćno i luksuzno, ako je izrađena od punog drveta u kombinaciji sa crnom ili belom gornjom kuhinjskom pločom. Isto se savršeno kombinuje sa crno/belim podnim pločicama i visećim lampama koje će doprineti njenom lepšem i modernijem izgledu. Ukoliko ne možete kupiti kuhinju po svojoj želji, uvek se možete obratiti nekom stolaru i napraviti kuhinju po meri. Uz malo truda i dobrog ukusa, vaš kuhinjski prostor će postati udobno i toplo mesto, na kome ćete praviti razne kulinarske đakonije.

3. U modernim kupatilima se sve češće može naći drveni lavabo ili drveni zid u tuš kabini iako drvo i voda možda zvuče nespojivo. Savremeni dizajn je doneo i mnogo inovacija, tako se i ogledalo sa odgovarajućim drvenim ramom savršeno može uklopiti na nekom zidu ili iznad male drvene police. Za neobrađeno drvo nema mesta u kupatilu, da bi se sprečilo prodiranje vlage, sve drvene površine treba da se tretiraju farbama ili određenim uljima i lakovima.

4. Drveni dekor u uređenju spavaće sobe predstavlja neiscrpan izvor inspiracije. Može da transformiše vaš prostor u mirnu oazu, koja će vam svakodnevno pružati opuštajuće trenutke. Glavni deo nameštaja u spavaćoj sobi je krevet. On se može kombinovati sa različitim komodama, garderoberima i policama, tako da se vaš izbor može prilagoditi svakom stilu dizajna (od rustičnog do modernog). Kod nas je popularan nameštaj koji se pravi od oraha ili kruške za spavaće sobe, mada širom sveta pravi se i od egzotičnih vrsta drveta (Mahagonije, Ebanovine, Ružinog drveta itd.).

Enterijer sa prirodnim materijalima, pozitivno utiče na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Smatra se da prirodni materijali emituju pozitivnu energiju. Zato ulaganjem u opremanje enterijera drvetom, ulažemo u naš bolji život i život naše porodice. Drvo je samo jedno od prirodnih materijala iz našeg okruženja, koje će oplemeniti svaki dom od ulaznih vrata do najsitnijih detalja.


Izvor : NadjiDom.com

Top