Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako pripremiti svoj dom za prodaju!?

Kako pripremiti svoj dom za prodaju!?

Saveti za uspešnu prodaju nekretnina.

Prodaja nekretnine može biti stresan i zahtevan proces, podjednako kao i kupovina. Postoje različiti razlozi zašto prodajete svoju nekretninu, bilo da je u pitanju proširenje stambenog prostora, odlazak u inostranstvo ili neki sasvim treći razlog, potrebno je da budete dobro organizovani i emocionalno stabilni. To znači da kada se emocionalno odvojite od svog doma, možete uspešno da se fokusirate na prodaju i privlačenje kupaca.

Takođe, ako smatrate da ste dovoljno komunikativni, vešti i sposobni da prodaju obavite sami, onda to možete uraditi putem preporuka. Ukoliko imate velik krug prijatelja, potrudite se da se vest o prodaji vaše nekretnine brzo raširi. Druga opcija je da sami napravite oglas na nekom sajtu koji se bavi kupoprodajom nekretnina. Tu ćete postaviti fotografije stana ili kuće sa detaljnim informacijama o lokaciji, kvadraturi, ceni i naravno, broju telefona na koji vas potencijalni kupci mogu kontaktirati. Treća, najjednostavnija opcija je da se obratite nekoj agenciji za nekretnine. Na taj način, uz pomoć agenta, možete lakše da obavite sve administrativne zadatke vezane za prodaju i uštedite svoje vreme koje možete usmeriti na druge poslove.

Sve dok se ne pojavi prvi kupac, vaša glavna obaveza je da svoj dom pripremite za prodaju, a evo kako:

1. Prvi korak je čišćenje i organizacija.

Očistite stan od poda do plafona i učinite sve da vaš dom zablista pred potencijalnim kupcima. Popravite sve kvarove i nedostatke. Ako ne možete sami, pozovite odgovarajuće majstore. Investiranje u popravke može vam pomoći da podignete cenu vaše nekretnine, ali ne treba da trošite previše novca. Uklonite sve polomljene i nepotrebne stvari koje mogu narušiti utisak o nekretnini. Pustite što više prirodnog svetla u stan, jer je prvi utisak veoma važan. Svetle sobe uvek izgledaju prostranije od tamnih, zato, ako je potrebno, ofarbajte zidove svetlim bojama (belom nikada nećete pogrešiti). Smanjite broj dekorativnih elemenata i umesto toga dodajte nekoliko neutralnih detalja kao što su biljke, koje će učiniti da vaš dom izgleda toplije i privlačnije. Ako prodajete kuću, obavezno sredite dvorište i otklonite sve spoljne nedostatke. Da biste privukli kupce, vaša nekretnina mora biti prijatno mesto za život, kako unutra, tako i spolja. Takođe, obavestite potencijalne kupce ako imate kućne ljubimce kako biste izbegli nepredviđene situacije ili neprijatnosti prilikom razgledanja nekretnine.

2. Kada se pojavi prvi kupac, vreme je za drugi korak – pregovore.

Budite dostupni kupcima, odgovarajte na sva pitanja i pružite sve informacije koje traže. Pripremite se i za moguće kompromise. Pregovarajte o rokovima, uslovima prodaje i naravno, ceni. Cena zavisi od brojnih faktora kao što su kvadratura, lokacija i druge karakteristike. Kako biste pravilno procenili cenu, najbolje je konsultovati se sa agentom za nekretnine ako ste se odlučili za tu opciju. Budite strpljivi, fleksibilni i otvoreni za komunikaciju i saradnju.

Sledeći ove korake, možete uspešno prodati svoju nekretninu i krenuti u novo životno poglavlje. Dok budući stanari razmišljaju o useljenju, vi razmišljajte šta ćete uraditi sa dobijenim novcem i kako ćete ga uložiti/potrošiti? Nekretnine nisu pogrešna investicija, tako da je naša topla preporuka da staru zamenite novom.


Izvor : NadjiDom.com

Top