Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Ideje za kreativno korišćenje prostora ispod stepenica

Ideje za kreativno korišćenje prostora ispod stepenica

Prostor ispod stepenica često ostaje zaboravljen i potpuno neiskorišćen deo vaše kuće. Međutim, mogućnosti za korišćenje tog prostora su neograničene. Uz malo mašte i truda, može postati lepo i funkcionalno mesto u vašem domu. Osim za skladištenje raznih stvari (kako potrebnih tako i nepotrebnih), može poslužiti i za pravljenje nekog kreativnog kutka po vašoj želji.

Evo par predloga i ideja kako ga sve možete iskoristiti u praktične svrhe:

1. Bez obzira na veličinu kuće, uvek fali dodatnog prostora za odlaganje stvari (garderobe, cipela, torbi, raznih uređaja, prazničnih ukrasa, namirnica). Zato možete napraviti ugradne police ili ormare i dobiti neku vrstu „mini ostave“. Takođe, deo ispod stepeništa je idealan prostor za postavljanje dodatnih čiviluka. Tako ćete rešiti problem sa glomaznim kaputima i zimskim jaknama, za koje nikada nema dovoljno mesta u garderoberu.

2. Drugi predlog je da napravite malu „kućnu biblioteku“. Uz par polica za knjige i udobne fotelje, imaćete mirno mesto za sebe, gde možete da se osamite i uživate u omiljenim knjigama.

3. Svi oni koji imaju više poslovnih obaveza, svoj posao mogu preneti i kod kuće. Deo ispod stepeništa im može poslužiti kao otvorena kancelarija gde mogu napraviti svoj „radni kutak“ (radni sto gde će staviti kompjuter, fascikle i razni kancelarijski materijal potreban za posao).

4. Takođe, uređaji koji zauzimaju prilično mesta u kuhinji ili kupatilu (mašina za pranje sudova ili mašina za pranje i sušenje veša), odlično se mogu uklopiti u prostoru ispod stepeništa, naravno, ako za to postoje uslovi tj. ako se mogu povezati na vodovodni čvor.

5. Ukoliko ste umetnička duša, ovaj prostor je idealan za smeštanje klavira ili nekog drugog većeg muzičkog instrumenta. Tako lako možete napraviti svoj kutak za opuštanje i uživanje u muzici koju volite.

6. Prostor ispod stepenica možete pretvoriti i u svoj „kućni bioskop“. Postavite udobne fotelje, veliki LCD televizor i prepustite se uživanju. Zadovoljstvo može biti veće ukoliko imate i dodatnu opremu (poput projektora, zvučnika) i tako možete uživati u filmovima i serijama sa porodicom i prijateljima.

7. Porodice sa malom decom, ovaj prostor mogu pretvoriti u „malu igraonicu“. Sa par udobnih jastuka i polica za igračke, deca će dobiti svoj kutak za igru i kreativnost (na pr. crtanje).

8. Deo ispod stepenica, može biti idealno mesto i za vašeg kućnog ljubimca. Ako napravite kutak sa korpi ili krevetićem i činijom za hranu i vodu, vašem kućnom ljubimcu možete omogućiti udoban prostor za odmor i igru.

9. Ljubitelji vina mogu postaviti police za vinske boce i napraviti svoju malu vinsku kolekciju – što će biti veoma dekorativno ili napraviti mali bife tj. „mini bar“ – što je i funkcionalno.

10. I spoljašnje stepenice se mogu maksimalno iskoristiti. Deo ispod može poslužiti za odlaganje uglja, drva za ogrev, bicikle i razne alate za svakodnevne vanjske poslove.

Bez obzira da li su stepenice spoljašnje ili unutrašnje, da li vode ka spratu ili podrumu kuće, nemojte dozvoliti da prostor ispod služi za skupljanje prašine, već ga iskoristite na najbolji mogući način. Većina ovih ideja su veoma jednostavne i ne zahtevaju ni velike troškove, ni puno rada i truda, a mogu biti inovativne i funkcionalne. Zato, zavrnite rukave i napravite malu promenu koja će osvežiti vaš dom.


Izvor : NadjiDom.com

Top