Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Organizacija radnog prostora kod kuće

Organizacija radnog prostora kod kuće

Kako urediti radni prostor u stanu ili kući i prilagoditi svojim poslovnim obavezama?

Kreativni saveti i ideje!

Ukoliko vam se pruži prilika da sami započnete neki biznis, kako ne bi trošili novac na iznajmljivanje kancelarijskog prostora, svoj dom možete iskoristiti u te svrhe.

Takođe, ovo moderno doba je proizvelo sve više kompanija koje zahtevaju rad na daljinu i svoje zaposlene obučavaju za “online” komunikaciju.

U poslednje vreme, rad od kuće je sve vise popularan i kod nas. Mnogim ljudima je to jedini izvor prihoda, dok je nekima dodatna zarada, ali u suštini svi imaju priliku da zarade novac iz udobnih fotelja u svom domu. Ako imate veći stan ili kuću, onda komotno možete odvojiti jednu prostoriju i preurediti je u svoju kancelariju. Međutim u malom stanu je to nešto komplikovanije, pa se morate organizovati u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Ponekad i hodnici, lođe ili zatvoreni balkoni mogu poslužiti. Sve što vam je potrebno je malo mesta za neki radni sto i stolicu, ormarić ili polica za odlaganje dokumenata, pristup utičnici, računar i dobro osvetljenje.

Organizovati prostor znači napraviti red. Dobra organizacija je ključna kako bi svoj radni prostor odvojili od životnog. Treba se osloboditi svih nepotrebnih i suvišnih stvari, ograničiti pristup kućnim ljubimcima, pa čak i članovima porodice u određenom delu dana koji je predviđen za posao. Ne bi li vaš rad bio što bolji i produktivniji, morate stvoriti mirno okruženje, gde vam niko neće remetiti rad i odvlačiti pažnju. Ako uz to ukombinujete i tople boje zidova i nekoliko dekorativnih detalja (poput ukrasa, slika, novih staza, cveća itd.), onda vaš radni prostor neće biti jednoličan, već naprotiv inspirativan u svakom smislu.

Evo par kreativnih saveta u ideja, šta vam je sve potrebno za uređenje vaše kancelarije u kućnim uslovima:

1. Radni sto je najbitniji element u vašem radnom kutku. Važno je imati dovoljno prostora za kompjuter, papire, fascikle, štampač i ostale radne materijale. Gledajte da na površini radnog stola budu isključivo stvari koje su vam neophodne za posao. Sve one ostale, možete složiti u fioke, ormariće ili police koje će vam biti na dohvat ruke. Postoje i zidni radni stolovi na rasklapanje ili stolovi na izvlačenje koji su veoma funkcionalni. Zauzimaju mnogo manje prostora, jer se montiraju direktno na zid i rasklapaju po potrebi, pa je veća mogućnost slobode kretanja u prostoriji.

2. Stolica bi trebalo da bude prvenstveno mekana i udobna, pogotovo ako ste primorani na višečasovno sedenje zbog poslovnih obaveza. Ne mora biti klasična kancelarijska, već bilo koja stolica ili fotelja koja će vam odgovarati i uklopiti se u vaš prostor. Kako ne bi imali problema sa bolovima u leđima, onda vodite računa da potražite odgovarajući dizajn (npr. podesivo sedište ili ono koje se okreće), obavezno u toku dana napravite malu pauzu za užinu i istezanje, što će jako prijati vašem telu posle napornog sedenja.

3. Osvetljenje je veoma važno u svakoj kancelariji, tako da treba napraviti dobru ravnotežu između dnevnog i veštačkog osvetljenja. Najbolja opcija bi bila postavljanje radnog stola u neposrednoj blizini prozora. Adekvatno osvetljenje omogući će vam bolju koncentraciju i manje naprezanje vida. Reflektore i neonske svetiljke treba izbegavati zbog jake svetlosti. Takođe možete podesiti osvetljenje na monitoru vašeg računara, koji će manje uticati i oštetiti vaš vid.

4. Biljke su uvek najbolje rešenje ako poželite da osvežite svoj radni prostor. Opšte je poznato da biljke pozitivno utiču kako na koncentraciju, tako i na raspoloženje ljudi. Činjenica je da se produktivnost rada povećava za 15% dodavanjem biljaka u kancelariji, neka vas motiviše da oplemenite svoj prostor zelenilom i drugim motivima iz prirode.

5. Da bi vaš radni prostor u stanu ili kući izgledao uvek uredno i pristojno, na kraju radnog dana odvojite par minuta za pospremanje i čišćenje. Obrišite sto, rasklonite papire-ispraznite kantu za smeće, sklonite čaše ili šolje za kafu i ostali nered koji ste napravili u toku dana. Tako će vam sutrašnji dan biti mnogo rasterećeniji i odmah možete krenuti sa svojim poslovnim obavezama, bez nepotrebnog gubljenja vremena.

Važno je da vaš poslovni prostor uvek bude izluftiran i osvežen, da vazduh ne bude ustajao i zagušljiv. Bilo bi korisno da u toku pauze spremite sebi užinu i opustite se uz muziku u pozadini. Vodite dnevnike i evidenciju svojih radnih obaveza, a u slučaju da beležite određene fajlove na računaru, koristite fleš memoriju.

Ali, pored svih obaveza, odvojite vreme za sebe i svoje najmilije, jer u ovom slučaju postoji mogućnost da ste “sam svoj gazda” i možete podeliti obaveze kako vama odgovara.

Zato dobro razmislite o opciji “kancelarije u kućnim uslovima”!

Rad od kuće može biti i posao i zadovoljstvo. To znači, na vreme završiti sve svoje obaveze, a ne lišiti se komfora i udobnosti svog doma.


Izvor : NadjiDom.com

Top