Vi ste ovde
Početna > Razno > Da li su stanovi orijentisani ka severu zaista hladni?

Da li su stanovi orijentisani ka severu zaista hladni?

Sigurno ste čuli da je neki stan orijentisan ka severu i ako ste u procesu kupovine ili iznajmljivanja stana od takvog bežite da vam ne bi uvek bilo hladno.

Kada govorimo o orijentaciji stana uglavnom se smatra da su oni orijentisani ka severu hladniji u odnosu na druge orijentacije.

Kako sa severne strane nema sunčeve svetlosti jasno je da je i stan sa prozorima na severu hladniji od ostalih.

Glavna mana severno-orijentisanih stanova i jeste manjak sunčeve svetlosti, ali, da li to može u nekim situacijama biti i prednost?

Naravno da može, sve zavisi od vaših preferenci i rasporeda prostorija.

Ukoliko birate stan koji ima severno orijentisane prozore, možete gledati da tražite takav stan da su severni prozori oni od kuhinje ili kupatila.

U tom slučaju neće vam mnogo smetati nedostatak sunčeve svetlosti.

S druge strane, razmotrite da li ste osoba koja sebe opisuje kao zimljivu ili ne.

Ako niste zimljivi i stalno vam je vrućina severno orijentisana dnevna ili spavaća soba mogu biti pravi pogodak za vas.

Popodne, kada se vratite sa posla možete u hladovini uživati u kafi, a za vas bi popodnevno sunce ionako predstavljalo pakao, pa biste spuštali roletne i uključivali klimu.

Prostorije koje gledaju na severnu stranu sveta mogu biti mnogo prijatnije za život tokom letnjih meseci a da pri tom ne morate da ih dodatno rashlađujete.

To nije slučaj sa sobama koje gledaju ka zapadu pa su popodne prepune tople sunčeve energije.

Razmislite da li vam je ujutru bitno da vas probudi sunce ili ste od onih koji drže spuštene roletne jer vam sunce smeta.

Ako pripadate drugoj grupi ljudi, probudiće vas dan ali ne i jarko jutarnje sunce ukoliko vam spavaća soba ne gleda na istočnu stranu.

Takođe, treba razumeti da u stanovima koji imaju dobru izolaciju grejanje severnih stanova nije ništa zahtevnije nego grejanje ostalih.

Dobra izaolacija ne dozvoljava da toplota izlazi.

Opet, jedini problem predsavlja manjak sunčeve svetlosti, što, u mračnim zimskim danima može kod ljudi izazivati manjak energije.

Na kraju, šta vam je najbitnije kada uzimate u obzir orijentaciju stana?

Nije toliko bitna sama orijentacija stana koliko to na koji se način ona uklapa sa vašim potrebama i načinom života.

Na portalu NadjiDom.com možete pretražiti veliki broj oglasa, poput prodaja stanova Beograd i informisati se o prosečnoj ceni kvadrata na različitim lokacijama.

Ostavite odgovor

Top