Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Mladi u Njujorku žive u mikrostanovima od 8 kvadrata, trend sve popularniji i u Srbiji

Mladi u Njujorku žive u mikrostanovima od 8 kvadrata, trend sve popularniji i u Srbiji

Poznati američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade Džon Stajnbek je svojevremeno rekao: “Kada jednom živite u Njujorku i on vam postane dom, nijedno drugo mesto nije dovoljno dobro.”

Vođeni ovom, ali i sličnim mislima i idejama o Njujorku, kao gradu “koji nikada ne spava”, i gradu u kojem svako može da pronađe svoje parče američkog sna, hiljade mladih iz celog sveta dolaze u Veliku jabuku u nadi da će osvojiti taj megapolis i ostati da žive u njemu.

Pa, ako i treba, i u minijaturnim stanovima.

Naime, sve više mladih u Njujorku odlučuje se da živi u mikrostanovima, pogotovo na Menhetnu. Razlozi? Najbolja lokacija i naravno manja kirija.

Aliana Randaco je pronašla svoj mikrostan od 8 kvadrata stopa sa “stabilnom zakupninom” u avgustu 2021. Kirija je bila 650 dolara mesečno.

Život u stanu sa “stabilnom zakupninom” znači da se stanari neće suočiti sa visokim povećanjem stanarine svake godine i imaju pravo da nastave da obnavljaju zakup. To istovremeno znači da će stanovi ostati pristupačni za ljude koji u njima žive, ali i otežava stanodavcu da nepravedno izbaci stanare.

Pre nego što se doselila u mikrostan, Aliana je živela u luksuznoj zgradi i plaćala 2.000 dolara mesečno za kiriju. Brzo je shvatila da je to previše jer nikada nije bila kod kuće.

– Želela sam da platim manje za kiriju da bih mogla više da putujem i da doživim nova iskustva – kaže Randaco i dodaje:

– Život na ovom mestu je bio prava avantura. Lepo je jer sam bila na Menhetnu, tako da mi ništa nije nedostajalo – pojasnila je svoju odluku.

Ali koliko god da je volela da živi u svom malom stanu u centru grada, Randaco se našla u kreativnoj kolotečini jer nije imala dovoljno prostora da se bavi svojim poslom – kreiranjem sadržaja.
U međuvremenu se preselila u kuću od 6.750 dolara mesečno u Ist Vilidžu koju deli sa još četiri cimera.

Iako sada plaća 1.350 dolara mesečno da živi u jednoj sobi, Randaco kaže da joj je potreban dodatni prostor da nastavi da razvija svoj posao.

– Ovaj veliki krevet je definitivno moj omiljeni deo sobe i ovog puta imam prozor, zbog čega sam zaista srećna – kaže ona.

– Čak ni ne znam šta da radim sa svim ovim prostorom.

Baš kao i Randaco, J.R. Vils je pronašao svoj mikrostan na poznatom američkom portalu za nekretnine.

27-godišnji barista u Starbaksu uselio se u svoj prostor od 8 kvadrata u februaru 2022. i plaća 687 dolara mesečno za ono što je opisao kao „kutija za cipele prilagođena za život“.

– Nisam baš tražio mikrostan, ali sam video prostor. Svidelo mi se, pa sam se nekako odlučio za to – kaže Vils.

– Prvi put kada sam ušao u prostro video sam prozor. Svuda je bilo toliko prirodne sunčeve svetlosti. Znao sam da je za mene.

Osim prirodnog svetla u njegovom stanu, Vils kaže da voli lokaciju jer mu olakšava život.

– Volim pristupačnost mog komšiluka. Super je povezano sa ostatkom grada i lako stignem bilo gde – dodao je on.

Iako bi neki rekli da ne mogu da zamisle da žive u tako malom prostoru, Vils preporučuje ovaj način života svima jer će na taj način naučiti da cene male stvari. A i uštedeće.

– Imam mnogo više novca da potrošim na provod, ili da odem negde da jedem sa prijateljima. To je 687 dolara u odnosu na 2.000 dolara koliko sam pre plaćao. Mislim da mi to otvara prilike za druge mogućnosti koje ovaj grad pruža – dodao je Vils.

Vils kaže da ga prijatelji često pitaju koliko će dugo živeti u minijaturnom stanu, a on poručuje da ne planira uskoro da se seli.

– Kažem im da ću ostati koliko želim. Ovde mi je zaista udobno. Štedim toliko novca. Stabilna je zakupnina, pa zašto bih se preselio? Ja sam verovatno na najboljoj lokaciji na svetu – kaže Vil i dodaje:

– Ako promenite način na koji gledate na stvari, stvari na koje gledate počinju da se menjaju, tako da odlučujem da živim pozitivno razmišljajući.

Aleks Verhaeg više od dve godine živi u mikrostanu od 9 kvadrata u Ist Vilidžu na Menhetnu.

Kada se doselio u ovaj studio 2020. Plaćao ga je 1.000 dolara mesečno.

– Ljudi bi ovo mesto mogli nazvati samo prostorijom ili ormanom, ali za mene je to dom – rekao je Verhaeg za CNBC Make It.

Ovaj 23-godišnji berberin i kurir na biciklu video je prostor samo na fotografijama pre nego što se uselio.

– Bio je mali šok kada sam video koliko je mali, ali sam zaista želeo da pokušam da živim u ovom kraju – rekao je on.

– Svaki prostor se može pretvoriti u dom, bez obzira koliko je veliki ili mali. Samo treba da unesete malo ljubavi u to.

Prvobitni troškovi njegovog preseljenja bili su 2.000 dolara: 1.000 dolara za prvi mesec stanarine i 1.000 dolara za depozit.

Njegova kirija je od tada porasla na 1.100 dolara mesečno.

Aleksov mali stan nema kupatilo. Umesto toga, stanari petospratnica u kojoj živi dele tri kupatila i dva tuša koji se nalaze na svakom spratu.

– Život ovde može izgledati kao da ste u studentskim domovima. Ponekad ćete videti svoje komšije u peškiru ili bade mantilu. Nekako se jednostavno naviknete na to.

Osim što nema kupatilo, stan nema ni kuhinju. Aleks ima električnu ploču za kuvanje koja se nalazi na vrhu komoda koju koristi za skladištenje hrane.

Stan ima umivaonik u uglu sa malom komodom u kojoj drži kozmetiku. Ovaj prostor Aleks naziva svojim kupatilom.

Takođe ima jedan orman i mali prostor u potkrovlju gde drži odeću.

– Glavna prednost života u tako malom prostoru je što vas uči da cenite svoje stvari i budete minimalista – rekao je on.

– Ne možete samo da izađete i kupite nasumične stvari jer nemate prostora da ih ostavite.

Aleks planira da još godinu dana ostanu u ovom stanu i da onda traži novi smeštaj, a kako je istakao povećanje od 100 dolara za dve godine mu nije smetalo jer ne plaća nikakve režije.


Mikrostanovi sve popularniji u svetu

Da ovakva vrsta stanovanja nije popularna samo u SAD govori podatak da je u Velikoj Britaniji još 2016. godine izgrađeno 8.000 mikrostanova.

Zakon koji je u Velikoj Britaniji stupio na snagu 2013. omogučio je da se prostori starih poslovnih zgrada adaptiraju u mikrostanove.

U Londonu je izgrađena najveća mikro-stambena zgrada u kojoj se nalazi 546 mikrostanova.

Tu su izgrađeni i apartmani od maksimalno 12 kvadrata koji dele zajedničko kupatilo ali i čajnu kuhinju.

Na svakom spratu postoji i veća kuhinja sa trpezarijom koju koristi između 30 i 60 stanara, a ova nesvakidašnja stambena zgrada ima i spa centar, igraonicu, bioskop, teretanu i restoran.

Iako su stanovi po kvadraturi mali, cene im nikako nisu povoljne. U Hong Kongu je recimo 2015. mikrostan od 15 kvadrata prodat po ceni od pola miliona dolara.

Trend stigao u Srbiju

Mikrostanovi su postali popularni i u Srbiji.

Mikrostanom se može nazvati nekretnina površine od 15 do 30-ak kvadrata, koja u sebi sadrži prostor za spavanje, sedenje, kuhinju (uglavnom tzv. „čajnu“) i kupatilo.

Kako bi se sve to spakovalo u mali prostor ovi stanovi su često, makar u svetu, namešteni od rasklopivog nameštaja. U onim nešto luksuznijim varijantama, opremljeni su posebno dizajniranim nameštajem.

Na poralu Nadji Dom u ponudi je garsonjera od 24 kvadrata Novom Sadu u blizini Sajma. Kako piše u oglasu u hodniku je veliki plakar, u sobi se nalaze kuhinjski elementi i sudopera, tv, a deo za kuvanje šporet i rerna se nalaze na zastakljenom balkonu. Na balkonu je i rasklopivi sto i stolice. Cena mesečnog najma je 300 evra.

U Beogradu je u ponudi garsonjera od 17 kvadrata na Južnom bulevaru. Garsonjera je kompletno nameštena u zgradi na odličnoj lokaciji, a koja se nalazi u neposrednoj blizini gradskog prevoza, prodavnica, pošta, banke, škola.. Stan je okrenut ka unutrašnjem delu zgrade. Mesečni troškovi su, kako stoji u oglasu, minimalni. Cena je 270 evra.

Takođe u Beogradu, u ulici Džordža Vašingtona, izdaje se garsonjera od 17 kvadrata, za 300 evra.

Kada je reč o prodaji, u Zemunu se stan od 18 kvadrata prodaje za 23.500 evra, dok se garsonjera u izgradnji, u Veterniku, predgrađu Novog Sada, prodaje za 25.750 evra.

A vi? Da li biste živeli u ovako malim stanovima?


Izvor : NadjiDom.com

Top