Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Mirne glave na putu: Osnovna priprema kuće pre odlaska na odmor!

Mirne glave na putu: Osnovna priprema kuće pre odlaska na odmor!

Uglavnom kada se pripremamo za odmor, razmišljamo šta sve treba da spakujemo, da nešto bitno ne zaboravimo, planiramo gde ćemo sve ići, šta ćemo obilaziti. Ali podjednako je bitno da razmišljate i o svom domu u koji se vraćate nakon puta. Dajemo vam nekoliko koraka u pripremi doma pred put kako biste bili bezbrižni na putovanju.

Temeljno čišćenje kuće

Prvi korak je da prostor u kome živite detaljno usisate, prebrišete podove, očistite prašinu, sredite nered u sobama, izbacite đubre (prevencija okupljanja familije mrava i ostalih štetočina). Sve stvari spakujte i vratite na svoje mesto. Isto važi za dvorište i terase ukoliko ih imate. Nema lepšeg osećaja nakon puta od ulaska u čist i mirišljav dom. Bićete zahvalni sebi kada se vratite iako vam to možda nije omiljena aktivnost pred put.

Ovde spada i čišćenje frižidera. Gledajte da pre puta iskoristite namirnice koje bi se pokvarile, a ostatak zamrznite ili dajte nekom. Ne preporučujemo da bacate hranu jer uvek postoji neko ko će je iskoristiti. Možete i napraviti obrok za poneti i tako iskoristiti ostatak namirnica. Ovo je vrlo bitan korak kako ne bi došlo do propadanja hrane i bacanja iste. A i miris trule hrane koji se širi kuhinjom nije baš prijatna dobrodošlica.

Nakon pakovanja i čišćenja sav prljav veš, prostirke, krpe, posteljinu operite. Nemojte dozvoliti da prljav veš ostane u korpi jer će se od vlage ubuđati. Sigurno ćete nakon puta već imati dovoljno veša za pranje, ne biste voleli da vas gomila već čeka. Savet je da stavite čistu posteljinu – divnog li osećaja kada čist legneš u mirišljavu posteljinu!

Provera elektronskih uređaja

Neki aparati mogu samo na dugme da se isključe, dok druge treba izvući iz prekidača. Razlog je što oni troše struju samim tim što su povezani sa prekidačem i postoji opasnost da se uključe. Te iz bezbednosnih razloga (moguć požar) treba ih isključiti skroz. Naš savet je da svu elektroniku, sve što radi na struju isključite. Tako nema kalkulacija, a glava će vam biti mirna. Tu spada sve od kuhinjskih uređaja krupnih i sitnih, televizor, konzole, ruteri, kompjuteri, punjači.

Iako se ne odnosi na struju, obavezno zavrnite glavni ventil za vodu pre odlaska. Ne moramo da objašnjavamo zašto je ovo bitno.

Ko će brinuti o vašem kućnom ljubimcu?

Na vreme organizujte gde će vaši mali prijatelji biti dok ste odsutni – gde će živeti, ko će ih hraniti i pružati im ljubav. U zavisnosti koja životinja vam je ljubimac zavise i obaveze oko nje. Za male krznene prijatelje poput pasa i mačaka, potrebno je da pronađete osobu kod koje će biti ili koja će redovno da ih obilazi, pse šeta i igra se sa njima kako ne bi osetili da vas nema. Ukoliko imate manje zahtevne životinje, poput ptice i akvarijuma s ribicama, dovoljno je obavestiti nekog kada i koliko je hrane potrebno da im se daje.

Kako sobne biljke da prežive vaše putovanje?

Biljkama je potrebna stalna nega. Ukoliko možete nekog da angažujete da ih redovno zaliva, odlično, ako to nije slučaj, postoje i druga jednostavna i jeftina rešenja. Na primer, iskoristite stare flaše kojoj čep probušite na par mesta. Flašu napunite vodom i stranu gde je čep zabolite u zemlju. Očas posla sadilica za samozalivanje je gotova.

Aktivacija sigurnosnog sistema

Ako imate kućni sigurnosni sistem, proverite ga pre odlaska. Testirajte sve senzore i kamere da biste bili sigurni da ispravno funkcionišu. Većina savremenih sistema danas može da se poveže sa pametnim telefonima te vaš dom može biti pod vašim budnim okom u svakom trenutku. Preporuka je da velike svote novca i dragocenosti ne držite u domu dok niste tu.

Dvorište

Ukoliko u dvorištu i na terasi imate stolice i sto, preporuka je da ih unesete dok vas nema. Ne samo zbog mogućih krađa već i potencijalnih vremenskih neprilika koje mogu da ih unište. Pored toga, bicikle, roštilj, žice za veš i ostale sitnice ne ostavljajte napolju već pod ključ u garaži.

Proverite još jednom sve prozore i vrata

Neposredno pre nego što odete, proverite sve ulazne tačke oko vašeg doma. Uverite se da retko korišćena vrata ili prozore niste ostavili otključanim ili odškrinutim. Lako je zaboraviti na ta bočna vrata koja se retko koriste. Kapije takođe zaključajte.

Javite se komšijama i prijateljima

Osobi od poverenja javite da ćete biti odsutni određeni period. Sa njima se dogovorite da prikuplja poštu i brine o vašem domu dok vas nema. Obezbedite im rezervni ključ za pristup i broj da vas kontaktiraju ukoliko to bude potrebno.
Srećan put! (:

Izvor : NadjiDom.com

Top