Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako od rentiranog stana napraviti dom? Saveti za opremanje iznajmljenog stana.

Kako od rentiranog stana napraviti dom? Saveti za opremanje iznajmljenog stana.

Kada iznajmljujete mesto za život, ne možete nikada da se skroz opustite. Osećaj da vam je neko nad glavom i posmatra vas je uvek tu. I tačno je da ne možete da se opustite i skockate prostor da izgleda kao vaš dom iz snova jer su tu brojna ograničenja. Ali kako se kaže, iz svake situacije treba izvući maksimum.

Kada nađete stan, posvetite se njegovom prilagođavanju svojim potrebama, preferencijama i stilu života. Kroz sitne promene izgradićete dom i zavolećete prostor u kome živite. Što je vrlo važno za prijatno stanovanje i ugodno iskustvo.

Upoznajte se sa ograničenjima

Pre nego što počnete da kujete planove preuređenja, porazgovarajte sa vlasnicima. Vidite koliko su fleksibilni po pitanju promena u stanu – krečenje, bušenje, promena rasporeda, dodavanje novih predmeta… Neko nije otvoren za velike promene, dok drugi dozvoljavaju i rušenje zidova – nikad se ne zna. Kada uvidite koja su crvena i zelena svetla u preuređenju, upoznajte se sa prostorom. Dobro ga sagledajte i krenite da smišljate kako svaki kutak možete da unapredite.

Investirajte u multifunkcionalni nameštaj

Kada birate komade kojima ćete oplemeniti prostor, imajte na umu da oni sutra treba da se uklope u stil vašeg budućeg doma. Najbolje je da se opredelite za pametne, funkcionalne nameštaje – kauče koji se pretvaraju u krevete, trpezarijski sto na rasklapanje, polica i sto u jednom. Postoji mnogo solucija i domišljatih načina da izvučete maksimum iz komada nameštaja.

Sitnice koje mnogo znače

Stan je savršeno mesto za eksperimentisanje sa bojama, teksturama, tekstilom, dekoracijom. Boje igraju vitalnu ulogu u stvaranju željene atmosfere i estetike prostora. Dodavanjem jastuka i prekrivača, omiljenih knjiga, detalja sa putovanja, slika – oplemenjujete prostor i stavljate lični pečat bez velikih promena. Još jedna privremena opcija koju možete uzeti u obzir su tapete. Bez mnogo muke, buke i posla prostor može da se unapredi uz neki moderan dizajn tapeta.

Savetujemo da pri uklapanju svoje dekoracije se vodite principima umerenosti i kompaktnosti. Rasporedite dekoraciju ravnomerno po stanu tako da sve prostorije deluju sređeno, a i pakovanje će vam biti lakše!

Idealna rasveta

Setite se koliko ste puta ušli u neku prostoriju koja je bila toliko osvetljena da nije bilo prijatno boraviti u njoj. Ili, pak, pokušali da čitate u sobi gde nije bilo dovoljno svetla. Loša rasveta izaziva umor i tromost, dok dobro osvetljenje transformiše prostoriju. Zato posebnu pažnju posvetite bojama i pozicijama lampi, lampica i svih dodatnih svetiljki za stvaranje prijatnog ambijenta.

Dodir prirode

Biljke su idealan način da osvežite i unesete život u prostor.
Birajte sorte koje ne zahtevaju održavanje kao što su sukulenti, zmijske biljke ili pothos ako ste početnik. Pored toga, napravite svoju mini baštu sa začinskim biljem, čerijem, malo zelene salate. To ne zahteva mnogo prostora, dovoljna vam je terasa ili osunčani deo u kuhinji.

Kreirajte funkcionalne zone

Naročito u malom stanu, definisanje oblasti za različite aktivnosti pomoći će vam da sortirate stvari u glavi i uvedete red u prostor. Koristite prostirke, postavljanje nameštaja i pregrade za sobe da biste kreirali različite zone za spavanje, trpezariju, rad i opuštanje. Tako bez rušenja možete lako da ih odvojite i da kasnije, ako postoji potreba, pretumbate raspored.
Sada se bacite u proces dekorisanja vašeg privremenog doma!

 

 

Izvor : NadjiDom.com

Top