Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Praznicna dekoracija i savrseni docek Nove godine kod kuće!

Praznicna dekoracija i savrseni docek Nove godine kod kuće!

Novogodišnji enterijer i praktični saveti za vaš dom kao iz snova.

Stižu nam Nova godina i Božićni praznici. Svako na svoj način ukrašava i dekoriše svoj dom, pa nam kuće dobijaju izgled toplog i spokojnog gnezda za okupljanje porodice i prijatelja. U skladu sa novogodišnjom euforijom, ukrašene su i ulice i na svakom trgu možete videti tezge sa čestitkama, srmom, ukrasima i drugim raskošnim stvarima.

Mnogo je lepih dekoracija koje možete nabaviti po trgovinskim radnjama, a sigurno ćemo vam pomoći da nešto i sami napravite. Led lampicama nećete pogrešiti ako obavijete vašu jelku, okvire prozora i vrata, police. Lampice uključite u večernjim časovima, kada ste još svi budni i aktivni, a isključite kada se spremate za spavanje. Učinite to zbog uštede energije i zbog bezbednosti u slučaju kratkog spoja i varnica ako su instalacije neispravne. Srmom, lampionima i balonima, možete dekorisati ćoškove, razne površine i delove nameštaja, samo balone ne stavljajte blizu oštrih predmeta i izvora toplote. Što se jelke tiče, tu već možete biti prilično inspirativni i kreativni. Danas možete naći različite jelke, od izgleda do veličine i širine, prirodne i veštačke. Svakako ona simbolizuje blagostanje, bogatstvo, promene, tako da je najbolje da se postavi u dnevnom boravku u nekom tamnijem uglu gde će osvetliti i doći do izražaja. Ukrase imate u raznim oblicima, bojama i od različitih materijala, kombinacije su različite i u ukusima ne treba raspravljati.

Ako želite sami da pravite dekoraciju, možete to učiniti sa određenim priborom. Potreban vam je lepak ili silikon sa pištoljem za lepljenje, možete iskoristiti razne šišarke i grančice, neko veštačko cveće, sveće, zvončiće i origamije. Za origamije je dovoljno da nabavite papire u boji ili neke novine, pa na internetu pogledajte različite oblike koje želite napraviti. Ptice, zvezdice-pahuljice koje možete i makazama dodatno rezati, ždralove i leptire. Origami je tehnika koja je zahtevna, ali ujedno i prelepa. Trakama povezujte balone, a takođe od njih napravite mašne koje se mogu naći na vratima, zavesama, prozorima i jelci. Od grančica pravite venac i šišarke obojite tako da dobijete prirodne ukrase. Vatom možete ukrasiti jelku kao imitacija snega, a lampice kada prekrijete dobicete efekat “magičnog” oblaka.

Poklon recept;)
Božićni medenjaci od kojih će zamirisati cela kuća, a ukus će biti sve lepši iz dana u dan.
Sastojci:
300g mekog brašna, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 1 jaje, 150g margarina, 100g šećera, 1 vanilin šećer, za tamnije varijante ubacite 1/2 kašičice cimeta, 2 kašičice kakao praha i 4 kašičice meda.

Sve sastojke pomešati mikserom, a posle i ručno, maragrin otopiti i prohladjen ubaciti u smesu za testo. Ostaviti da odstoji 10 min u frižideru, a potom oklagijom razviti ma 5-8mm i modlicama različitih oblika vaditi keksiće. Peći na 180C• jedno 10 do 12min. Modlice imate u razne novogodišne oblike, čovečuljak, jelka, zvezde, irvasi. Posebno možete pripremiti glazuru od šećera i jestivim bojama ukrašavati, tako da je čak i lep poklon ako želite da nekog obradujete.

Miris cimeta, vanile i čokolade dodatno predstavlja duh praznika, koji dom čini sve spokojnijim. Svoje poklone stavite ispod jelke, deca se obraduju paketićima sa slatkišima i grickalicama, a takođe i nekim stvatima koje su nam potrebne. Darivanje je simbolično, ko ima baku na selu sigurno će dobiti par vunenih čarapa ili prsluk. Neki običaji se prenose sa kolena na koleno, bilo bi lepo da zadržimo stare načine, jer kupivinom jeste lakše, ali se nikako ne može uporediti sa ručno pravljenim poklonima. Pišite čestitke, sigurno ćete nekom izmamiti osmeh na licu. Takođe želimo da budete oprezni sa pirotehnikom, prskalicama i drugim zapaljivim stavrima. Vatromet i petarde mogu da povrede vas i okolinu, takođe i da uplaše životinje koje su na žalost prepuštene ulici. Možda je lep prizor, ali postoje savremenije laser varijante koje se sve više praktikuju i ne mogu izazvati opekotine i druge povrede.

Jastuke, ćebiće i jorgane možete iskoristiti kao dekoraciju nameštaja. Imate puno prazničnih kombinacija, finih posteljina i jastučnica za spavaću sobu, kao i prekrivača za garniture. Sobe van dnevnog boravka takođe treba da odišu prazničnom euforijom, jer posebni trenuci se dešavaju iza njihovih zidova. Mirišljave sveće su pravi pogodak za romantičnu atmosferu. Postoje i sprejevi, efekat snega, koji se skidaju i njima možete nacrtati šablonom ili ako ste umetnički nastrojeni vaše prozore. Uvalite se u topao krevet sa voljenom osobom, pa zajedno gledajte filmove uz šolju tople čokolade i keksića.

Srećni praznici, uživajte u lepim trenucima zajedno sa svojim najmilijima. Svaki praznik je poseban na svoj način i služe da nas okupe, podelimo radost i u Novu godinu uđemo veseli, puni nade i planova za bolje sutra. Uredite dom da vas motiviše ka promenama, a sve što je bilo loše ostavite iza sebe, staro za starim, a novo kao izazov koji je tek pred nama.

NadjiDom.com

Autor: Aleksa Bošković

Ostavite odgovor

Top