Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Postpraznični restart

Postpraznični restart

Posle svih praznika, dekorisanja, kićenja i priprema, dolazi i taj dan kada sve moramo raspremiti i vratiti na svoje mesto. Pored uređenja doma, potrebno je obratiti pažnju na hranu i piće, pa se pozabaviti i zdravom ishranom.  

Na prvi pogled, čini nam se da će kuća biti prazna i dosadna, kada ostane bez sjaja i čari blještave Novogodišnje idile. Dekoracija koju smo postavili, okićena jelka, baloni i ukrasi, svima su mamili uzdahe, tako da bez njih praznici gotovo da nemaju smisla. Potrebno je odraditi jedan veliki restart i oformiti klasični izgled dnevnog boravka, spavaćih soba, hodnika i terase. Za razliku od ukrašavanja, poslove čišćenja i vraćanja svega nastaro”, ne obavljamo rado i sa oduševljenjem. Najpre treba detaljno usisati i oribati podove, pogotvo na mestu gde je stajala jelka, koja će sigurno napraviti lom od grančica, prašine i možda tragova srme i ukrasa. Raskitite jelku, pa sve ukrase uredno vratite u kutiju za sledeću godinu.  

Kada vraćate nameštaj i druge stvari koje ste privremeno sklonili, pazite da ne oštetite i napravite sebi dodatnog posla. Detaljno čišćenje, dezinfekcija, brisanje prašine i luftiranje, podići će uslovno rečenoimunitetvašeg doma, tako da će sigurno cirkulisati zdrava energija u svim prostorijama. Što se dekoracije tiče, male izmene mogu ponovo osvežiti dom, dodati mu malo boje i sjaja. Na primer, ikebane i ukrase, zamenite korpom sa voćem ili slatkišima za one koji su još u prazničnom duhu..;) Mirišljave sveće su uvek dobro došle na stolovima i drugim površinama koje deluju prazno.  

Takodje i vama će prijati malo akcije i pokreta, pa se kondicioni trening može uraditi i kod kuće. 

Nakon napornog rada, odvojite snage i vremena za jedan fitnes čas. Nekoliko centimetra u struku su bolna tema za mnoge žene, a i muškarce. Kako se otarasiti suvišnih kilograma?! 

To pitanje muči većinu i dovodi do griže savesti zbog brda pojedenih slatkiša, grickalica i kalorične hrane. Najbolje rešenje je neki kardio trening u teretani, ali sama pomisao na poluprazne novčanike , jer se mnogo novca potrošiolo tokom praznika, tera nas da teretanu odložimo za neki naredni mesec.

Stavite prostirku na pod, istegnite se i odradite vežbe zagrevanja. Par sklekova, trbušnjaka i čučnjeva, pravilnog disanja, pružiće vam osećaj zadovoljstva i motivisati za dalji rad na sebi. Nakon svih kaloričnih jela, dobro bi bilo krenuti sa zdravom ishranom i zdravim navikama. Obavezno nakon treninga provetrite sobu, hladan vazduh će doprineti i boljem snu. Odmorite se uz topao tuš, a kasnije i uz šoljicu čaja ili voćnog smutija, ušuškajte se i čitajte knjige u divnim zimskim večerima. 

*Serija kardio treninga 

Ako živite u višespratnoj zgradi, silaženje i penjanje stepenicama umesto korišćenja lifta. Zatim kada odlazite u nabavku, ravnomerno rasporedite kese kao “tegove” i do/od prodavnice idite pešaka. 

Kod kuće:  

3 serije po 15 čučnjeva; 

4 serije po 10 trbušnjaka; 

4 serije po 10 sklekova muških/ženskih; 

u pauzama između vežbe dosanja, dubok udah, zadržite dah, pa izdah, tako 10 puta; 

Obavezno raditi vežbe zagrevanja i istezanja u mestu, razgibavanje će pokrenuti muskulaturu i da znate, vežbe su samo 20-25% u procesu mršavljenja, ostalo je sve ishrana i delom genetika…;) Tako da bez forsiranja, umereno radite vaš improvizovani trening i bolje je svakog dana po sat vremena vežbanja, nego da sve to obavite “3x nedeljno”, grubo, agresivno i sa dosta upala.

Sredili smo sve u stanu i radujemo se novim praznicima koji dolaze. Sada smo odradili jedan restart i ponovo koračamo u nove avanture i izazove koje nam život donosi. Jedno je isto iz godine u godinu, a to da je svaki praznik poseban na svoj način i da ga pored dekoracije i drugih motiva, najupečatljivije čini porodična atmosfera i topao dom.  

Uredite vaše kuće, da se još od praga oseća dobrodošlica i prepustite se svim čarim koje se tradicionalno prenose sa kolena na koleno, kako bi život bio bolji i kad okolnosti nisu takve.  

 

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top