Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Sređivanje dvorišta za letnje zabave

Sređivanje dvorišta za letnje zabave

Komarci, lepljivi prsti sa mirisom lubenice i vrući vetar – leto je stiglo! Sa toplim letnjim večerima, dolazi više druženja, hedonizma, pesme i priča do kasno u noć. Zato je pravo vreme da pripremite vaše dvorište za predstojeće sedeljke sa prijateljima i porodicom.

Prvi korak u pripremi dvorišta je čišćenje i uređenje prostora. Pokosite travu, obrežite grmlje i biljke i pobrinite se da nema smeća, lišća ili bilo čega što guši prostor. Proverite stanje nameštaja – stolovi, stolice, viseće ležaljke i mreže, lejzibegovi. Iznesite dodatne stolove i stolice na rasklapanje ukoliko je potrebno. Posvetite se čišćenju ploča na terasi i popločanih delova dvorišta koji su nakon kiše i zimske prljavštine izgubili sjaj. Dovoljna vam je kanta, topla voda i tečnost za sudove! Razmislite da prefarbate kapiju, dodate tapete ili neki neobičan detalj koji će je osvežiti.

Rasveta je ključna za stvaranje atmosfere u dvorištu. Izbegnite dosadnu plafonjerku i budite kreativni. Najprijatniju atmosferu ćete postići prigušenim svetlima sa velikim brojem žutih ili belih sitnih sijalica i lampica. Začinite dekoraciju svećama. Za popločane delove dvorišta i staze izaberite funkcionalno i estetično rešenje – baštenske stubne lampe. One su pogodne za svako godišnje doba. Svakako ne treba preterivati sa osvetljenjem i bojama da ne biste dobili kičast izgled – odaberite jedan stil koji ćete pratiti.

Udobnost vaših gostiju je na prvom mestu. Osigurajte dovoljno mesta za sedenje – stolice, klupe i ležaljke mogu biti raspoređene po celom dvorištu. Dodajte jastuke, obezbedite zalihu ćebadi jer noći znaju da budu hladnjikave, dodajte i tepih ili otirač ispod stolova na terasi. Nabavite sredstva protiv komaraca i insekata jer niko ne želi da se vrati kući sa otocima!

Dekoracije igraju važnu ulogu u kreiranju atmosfere. Cveće i biljke u podnim ili visećim saksijama dodaju poseban šarm vašem dvorištu. Vintage, nedragoceni stolnjaci koji mogu da podnesu proliveno piće ili vosak sveće su pravi izbor. Ako imate određenu temu, kao što je boho, mediteranski ili tropski stil, prilagodite dekoraciju temi!

Dobri zalogaji su neizostavan deo svakog letnjeg druženja. Ako se odlučite za roštilj, dobra priprema mesa i roštilja je ključna. Ili ste možda pre za degustaciju laganih letnjih zalogaja uz čašu vina. Sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite za drvenu dasku sa širokim izborom sočnih sireva, kvalitetnom pršutom, orašastim plodovima (savet – kratko ih termički obradite u rerni i posolite za poseban šmek) i hrskavim krekerima. Koktel zalogaji su jednostavni za pripremu i svačiji favorit – od brusketa sa paradajzom i belim lukom, domaće pileće paštete do smokvi punjenih sirom. Opcije su beskonačne, prilagodite ih preferencama ekipe koja dolazi. Bilo bi dobro da imate i hladnjak za led – svima je potreban vrelim večerima.

Muzika i zabava su ključni za održavanje dobrog raspoloženja. Bluetooth zvučnici su obavezni za puštanje muzike. Pesmu svi vole, povezuje ljude i opušta. Isplanirajte igre na otvorenom, poput badmintona, odbojke i pripremite razne društvene igre. Ako želite baš da budete ekstra, obezbedite projektor i platno za gledanje filmova na otvorenom.

I za kraj, ne brinite previše o stanju dvorišta. Ovo može zvučati u suprotnosti sa svim što smo rekli, ali ako je ekipa i razgovor dobar, nikog neće biti briga ako je nestalo sira ili da li su vam ruže orezane.

Izvor : NadjiDom.com

Top