Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Detaljan vodič za odabir kvalitetnog nameštaja!

Detaljan vodič za odabir kvalitetnog nameštaja!

Kupovina nameštaja ponekad može biti vrlo iscrpljujuća, kako fizički, tako i mentalno i finansijski. Kada birate, želite da on traje dugo, da vas dobro služi, tj. da znate na šta ste dali pare. Zato vam dajemo par smernica na šta da obratite pažnju kada se sledeći put budete našli u salonu nameštaja!

Materijali: kamen temeljac

Kvalitet nameštaja u velikoj meri zavisi od materijala od kojih je napravljen.

Drvo: Tvrdo drvo kao što su hrast, javor, trešnja i mahagoni su sinonimi za dugotrajan i kvalitetan nameštaj. Tvrdo drvo je otporno na habanje i može trajati decenijama. Nameštaj od mekog drveta, kao što su bor i kedar, može biti dobar izbor za određene komade, ali imajte na umu da su manje izdržljivi. Ako nameštaj nije od punog drveta, potražite kvalitetnu šperploču sa višeslojnim konstrukcijama. Više slojeva obezbeđuje veću stabilnost i dugovečnost.

Metal: Metalni okviri, posebno oni od čelika ili aluminijuma, su otporni na koroziju, što obezbeđuje dugotrajnost. Obratite pažnju na kvalitet zavara i završne obrade.

Tkanine: Kada je reč o tapaciranom nameštaju, važno je da birate tkanine koje su izdržljive i lako se održavaju. Materijali poput mikrofibera i visokokvalitetnog poliestera su praktični izbori za svakodnevnu upotrebu. Koža je dugotrajna i elegantna, ali imajte u vidu da zahteva više nege.

Izrada: umetnost detalja

Spojevi: Spojevi sa lastinim repom i drveni čepovi su znakovi dobre izrade. Ne bismo preporučili da uzimate komad ako vidite eksere, šrafove, spajalice i slične instalacije.

Površinska obrada: Obratite pažnju na završnu obradu drveta. Da li je ona glatka, bez neravnina, pukotina, mehurića? Dobar završni sloj štiti drvo i poboljšava njegov izgled.

Dizajn i stil: usklađenost sa prostorom

Estetika: Nameštaj, pored funkcionalnosti i praktičnosti, mora da se vizuelno uklapa u stil prostora. Posebno ako je veliki komad, poput kreveta ili komode za dnevnu sobu, jer će to biti noseći elementi estetike prostorije. Razmislite koji je stilski pravac u kome želite da idete i birajte one komade koji imaju oba – funkcionalnost i stil.

Detalji: Ovde želimo da vas podsetimo da ne zanemarite sitne elemente poput ručki, nogara, ukrasa, izrezbarenih delova… Ako vam se na oko nešto svidi, ne donosite ishitrenu odluku dok detaljno ne pogledate komad.

Cena: visoka cena nije jednako kvalitet

Budžet: Kvalitetan nameštaj može biti skuplji, ali to ne znači da je najskuplji komad i najbolji. Strpite se, istražujte, raspitajte se, sačekajte sezonske popuste i akcije. Tako dobijate maksimum za vaš novac!

Investicija: Gledajte na nameštaj kao na investiciju. Uvek je bolje da uložite, ako treba i više novca, u nameštaj koji je bolji, kvalitetniji i uklapa se u vaš stil. Kvalitet garantuje istrajnost, manje održavanja i na duže staze, vam je isplativije.

Izvor : NadjiDom.com

Top