Vi ste ovde
Početna > Razno > Apartman ili hotel – pitanje je sad!

Apartman ili hotel – pitanje je sad!


Brzi način života, bezvizni režim putovanja, low cost kompanije…Sve su ovo samo mali delići mozaika koji danas čini jednu od najznačajnijih grana svetske privrede – turizam. Kada svemu ovom dodamo i pojavu trenda koji je zaživeo relativno skoro, onda čitav kolorit osobenosti turizma još više izlazi na videlo. Naravno, govorimo o pojavi apartmana i fenomenu zvanom stan na dan. Koliko još juče imali smo veoma težak izbor da iz preteških turističkih kataloga izaberemo neki sochotel sa dva odvojena kreveta i pogledom na planinu. Danas, otvorimo li neki od svetskih portala, trebaće nam dosta vremena da se uopšte odlučimo šta hoćemo. Naravno, sve ovo pod uslovom da znamo šta tražimo. I tada, u vremenu sadašnjem, nailazimo na problem – apartman ili hotel?

Kada bolje pogledamo, obe opcije imaju i svoje dobre i loše strane. Neki su navikli na hotele…Sređeno, uglađeno predvorje, nasmešeni recepcionar sa perfektnim znanjem engleskog, ljubazni konsijerže koji će vam za nekoliko eura napojnice omogućiti perfektno mesto u pozorištu ili na San Siru. Tu idilu nekada mogu poremetiti neki nezadovoljni gosti koji su došli pre vas i koji se sada na recepciji sa i dalje ljubaznim recepcionarom raspravljaju o boji papuča u njihovoj sobi od 18m2. Naravno, ujutro će vas u hotelskom restoranu dočekati ljubazni konobar sa ponudom već milion puta viđenog menija. Odvojićete nešto svog dragocenog vremena, pojesti jaje na jedan od 89 načina i krenuti u novu avanturu. Popodne ćete doći da se opet malo odmorite i uzmete vazduha za predvečernji sprint po ulicama nekog grada. Opet ćete sresti ponekog nezadovoljnog gosta…Sve oko vas je ipak neki sjaj. A taj sjaj, naravno, ima i svoju cenu. O cenama nekom drugom prilikom.

Sa druge strane možete odabrati i neki od milion apartmana u city break gradovima širom sveta. Kao što je i Novi Sad. Možda ćete otići na neki od lokalnih ili svetskih sajtova i tamo potražiti idealan smeštaj. Pokušajte na www.totalbooker.rs. Zašto da ne? Na fotografijama ćete videti sjajno sređene prostore sa novim nameštajem, ubačenim sitnicama koje imaju dušu, perfektno očišćeno i namešteno kupatilo sa nekih pet glava tuša. Možda ćete se upitati da li je to sve  stvarno tako. Na kraju krajeva, ako ne proverite, nećete znati. Pa, ipak, jednom se živi…I krenućete na put. Sa šest kofera u kojima ste poneli pola svog pokućstva ili samo sa jednim rancem na leđima – izbor je vaš. Dogovorićete se sa vlasnikom gde se i kada nalazite. Uglavnom će vas dočekati ljubazni vlasnici uz neizbežno rukovanje. U tom trenutku vaše putešesvije počinje. Ulazite u hodnike zgrada koji nisu uvek sređeni, penjete se na neki od spratova liftom čiji zidovi i ogledalo, ako ga ima, mogu biti ispisani. Možete se naći u liftu i sa komšijom koji baš i ne voli nova lica. Sve to može, ali i ne mora. Konačno, ulazite u apartman i pada vam ogroman kamen sa srca. Sve je kao na fotografijama. Upitaćete vlasnika šta vam može predložiti za obilazak ili koji restoran preporučiti za jelo. Kulturno i srdačno ćete se ponovo rukovati sa vlasnikom koji će vas ostaviti same u vašem novom, malom carstvu. Istina, možda ćete čuti i svađu supružnika u stanu pored ili osetiti miris kuvanog kupusa u stanu iznad. Kažem, možda. I ovo, kako rekosmo, ima svoju cenu. A, o cenama nećemo ovom prilikom. Malo ćemo razmišljati i o osećaju…

I šta sad? Ako pitate nas – dileme sa početka teksta nema. Mi biramo, naravno, apartman…

Ostavite odgovor

Top