Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kakav ti je komšiluk, takav ti je život.

Kakav ti je komšiluk, takav ti je život.

Da li je mit o srpskom komšiji zaista prisutan ili je možda realniji i strašniji nego što smo mislili?

Nije potrebno posebno istraživanje; dovoljno je da porazgovarate sa ljudima oko sebe i shvatite da je svaka druga osoba imala neku vrstu incidenta sa komšijama. Od onih uobičajenih i bezazlenih do vrlo originalnih i bizarnih situacija.

Ova tema, „komšiluk“, je vrlo važna za sve koji nameravaju da kupuju kuće i stanove kako bi bili svesni šta ih potencijalno čeka ako ne urade dobro domaći zadatak pre kupovine.

Postoje različite grupacije komšija iza pakla i teško ih je klasifikovati. Najčešće su „bučne“ – parti-manijaci, porodice sa neobuzdanom malom decom i majstor koji večito nešto krpi i buši po pravilu u cik zore vikendom. Večiti seoski problemi su oko toga ko ulazi u čije dvorište, čija se šljiva nakrivila kod suseda i ko bere plodove moje bašte?!

Kakve sve situacije mogu da vas zadese ne možete predvideti i spisak je neiscrpan.

Ukoliko imate sreće, sporazumno ćete razrešiti incident. Ako imate manje sreće, sused će vam život u inače lepom i bezbrižnom kraju pretvoriti u malu noćnu moru.

Angažovanje geometra, razgovori sa predsednikom kućnog saveta, potezanje tužbi sa advokatima, provedeni dani po sudnicama, prijave… I nakon svega niko vam ne garantuje da ćete se problema rešiti za dobro, jer mu kumuju tradicionalno nezainteresovane i nesposobne javne službe naše zemlje.

Kako biste sačuvali sebi živce i kosu na glavi, uradite temeljnu istragu pre nego što se odlučite za kupovinu. Izdubajte kakav je imidž i istorija kraja, stopa kriminala, novosti, dešavanja.

Možete pronaći informacije iz prve ruke na forumima ili grupama od strane ljudi koji su živeli i žive tu. Tako ćete saznati da li tu žive neke problematične osobe ili je kraj „sumnjive istorije“, koliko je naselje živo i da li se održavaju zajednička dešavanja i aktivnosti.

Izdvojite vreme i da sami obiđete i prošetate naseljem. Vozite se lokalnim prevozom i bez cilja i plana lutajte ulicama. Tako ćete najbolje osetiti duh kraja.

Najbolje je da to uradite u različitim dobima dana i nedelje kako biste zaista videli kako se nivo aktivnosti, buke i bezbednosti menja. Tokom te šetnje, obavite kežualne razgovore sa ljudima koji tu žive. Pitajte ih o njihovim iskustvima, problemima, nedoumicama i generalno, koliko su zadovoljni životom u tom kraju.

Nakon opsežnog detektivskog rada, razmislite da li je takvo naselje kompatibilno vašem životnom stilu i potrebama. I oprez, sve informacije proverite dva puta i uzmite sa rezervom jer dok ne budete vi živeli tamo, ne možete sa sigurnošću tvrditi da li će vam taj kraj „leći“.

 

Izvor : NadjiDom.com

Top