Vi ste ovde
Početna > Razno > Izbor kraja za život: Obratite pažnju na ove stvari

Izbor kraja za život: Obratite pažnju na ove stvari

Nije lako naći stan po vašoj meri. Zbog divlje gradnje bez urbanističnog plana, neuređeni ambijent naselja sa zgradama koje nisu prošle nikakvu kontrolu standarda i kvaliteta naselja postaju sve neuređenija. Svako ima različito viđenje kvaliteta života i mišljenje gde je najbolje stanovati. Međutim, postoje neki univerzalni faktori koji utiču na kvalitet života.

Broj stanovnika i spratnost objekta

Broj stanovnika u jednom kraju ne bi trebao da prevazilazi kapacitet svih gradskih funkcija. Prenaseljenost je čest problem koji dovodi do gužve, redova u pošti i frustracije kada ne možete da uđete u autobus. Ovo je sve češći slučaj u većim gradovima kao posledica velike migracije iz sela u gradove.

Što se tiče spratnosti, u užem delu grada spratnost se kreće između četiri i sedam sa potkrovljem i to se smatra idealnom zgradom. Međutim, na obodima možemo da vidimo solitere od 18 spratova. Ne morate bežati od starogradnje jer ona ima poseban šarm, uglavnom su kvalitetnije od novogradnje i prostraniji su stanovi sa većom kvadraturom

Vodite računa da li u zgradi postoje tzv. nadrealne građevine – nadograđeni spratovi na zgradama i kućama. Sve što je nadograđeno urušava funkcionisanje jer nisu prema urbanističnom planu i narušava estetiku zgrade i naselja.

Pristup javnim službama i komercijalnim delatnostima

Smatra se da što veći broj javnih i komercijalnih službi imate u svojoj blizini to je naselje pogodnije za život. “U blizini” bi značilo oko 1.2km od vaše lokacije. 

Oko 30% kapaciteta stambenog bloka bi trebalo da budu komercijalne delatnosti, javne službe, ugostiteljski objekti na pešačkoj distanci.

Ovi objekti  predstavljaju centar naselja, koji sa aspekta dostupnosti pružaju najviše elemenata koji podižu kvalitet svakodnevnog života.

U praksi zbog prenaseljenosti i prebacivanjem javnih parcela u stambene površine, naselja ostanu bez svojih osnovnih funkcionalnih komponenti.

Uz ovo, pristup zelenim površinama je ono što je glavni problem većih gradova. Svako malo možemo čuti kako se stanari naselja bune što umesto parka ili pošumljavanja niče još jedan tržni centar ili nova zgrada. Idealno bi bilo da u bloku postoji od 30% do 70% otvorenih javnih prostora namenjenih za okupljanje, druženje, rekreaciju u prirodi. Mesto gde možete ujutru da popijete kafu sa pogledom na obalu.

Prevoz, prevoz, prevoz

Bez obzira da li vam je glavno prevozno sredstvo autobus, voz, bicikl ili automobil, vaš kutak treba da bude pristupačan svim oblicima prevoza. Nemamo svi kola, niti šofera, te je dobro imati prvu prodavnicu na ćošku ulice.

Stepen motorizacije stanovništva utiče na različite aspekte planiranja grada, među kojima se nalazi planiranje parkirališta, biciklističnih staza, autobuskih linija. U optimalnim uslovima stanovanja, parkiranje se rešava podzemnim garažama koje pripadaju stambenim objektima. Kako to nije uvek moguće, neophodno je predvideti i parkiranje uz ulice. Mada to nije optimalno rešenje jer ugrožava funkcionalnost i prohodnost ulica.

Ono što urbanistički planovi predviđaju, a u praksi se i dalje ne ostvaruje u dovoljnoj meri su mreže biciklističkih staza. Komfor stanovanja u naseljima koja poseduju mrežu biciklističkih staza povećava se kroz smanjenje saobraćajnih gužvi, smanjeno zagađenje i unapređenje kondicije jer je odličan vid rekreacije.

Razmislite šta nedostaje vašem trenutnom komšiluku

Naša preporuka je da razmislite šta nedostaje naselju u kome sada živite. Kada znate šta sigurno ne želite izbor se sužava i lakše ćete doći do onog što želite. Napravite spisak prioriteta i bacite se u potragu!

 

Izvor : NadjiDom.com

Top