Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako da procenite da li nekretnina stvarno vredi tih para?

Kako da procenite da li nekretnina stvarno vredi tih para?

U jednom od prethodnih tekstova pisali smo o tome kako nas emocije prevare da prekoračimo zacrtani budžet. One nas slatkorečivo omame i odvrate od zdravorazumske odluke. Što je normalno jer ne živimo u vakumu i na nas utiču prošla iskustva, drugi ljudi, sistem, društvene mreže, mediji.

Selidba se svrstava u jedan od najtraumatičnijih događaja u životu.

Proces pronalaženja kuće ili stana, pakovanje i raspakivanje stvari, adaptacija na novo okruženje, upoznavanje sa novim ljudima, finansijske i logističke teškoće koje selidba podrazumeva izazivaju rolerkoster emocija. Može nam se desiti da zanemarimo neke bitne faktore i vođeni srcem, donesemo ne baš idealnu odluku za našu budućnost i budžet.

NadjiDom vam daje listu faktora koji utiču na cenu nekretnine i pomažemo vam da donesete dobru odluku u pogledu izbora vašeg doma.

Na samom vrhu nalazi se naravno lokacija nekretnine. Za ovo nam nisu potrebni stručnjaci, svi znamo koliko cene variraju u zavisnosti da li želite strogi centar, širi centar ili periferiju. U centru ste za 2 autobuske stanice od svih dešavanja u gradu. Vi zapravo plaćate blizinu, pogodnosti i stil života koji vam život u centru omogućava.

Zato, birajte lokaciju koja je u skladu sa vašim životnim stilom i obavezama.

Sagledajte kako vaš jedan dan izgleda – da li vam život u tom kraju olakšava ili pravi dodatne prepreke u kreiranju navike odlaska u teretanu ili jutarnjem razvoženju klinaca u školu.

Sledeći faktor je kvadratura nekretnine. Stan birate prema broju soba koje ćete koristiti – ako planirate porodicu uzmite stan koji će biti funkconalan i sa novim članovima. To znači da ukoliko od dnevne pravite spavaću, deca moraju da dele sobu, prolazite kroz nečiju sobu da biste došli do kupatila – dom je za vas izvor stresa, ne prostor za punjenje baterija. Veća kvadratura ne mora nužno da znači funkcionalniji prostor. Danas postoji mnogo saveta kako da mali prostor učinite funkcionalnim tj. da svaka funkcija koju obavljate u stanu (rad, odmor, zabava, jelo) ima svoj nezavisni deo.

Spratnost i pozicija stana. Verovatno ste nekada tražili stan i kao jedan od filtera na sajtu stavili da je broj sprata prvi ili više. Zlatna sredina se uvek najbrže rasproda jer su tu stanovi sa najboljom izolacijom i dovoljno su blizu da vam nije frka ako lift ne radi. Ali vi birajte stan prema vašim potrebama. Možda vama baš odgovara prizemlje jer imate starijeg člana u porodici pa vam je na dohvat ruke i priroda i dvorište. Ili ste student kome bi odgovarao stan na poslednjem spratu jer ima ogromnu terasu i najosvetljenija je jedinica zgrade.

Ponuda i potražnja. 

Kod nas vlada svest da je investiranje u nekretnine jedini siguran izvor novca te su one uvek bile i biće atraktivne za ulaganje.

Iako su naši ljudi manje zainteresovani za kupovinu, potražnja stranaca postoji te svuda niču zgrade upitnog kvaliteta sa napumpanim cenama.

Nekretnine koje ne vrede prodaju se za enormne cifre.

Zato oprezno u kupovinu i naša preporuka je da se uvek prvo posavetujete sa agentom za nekretnine koji je vaša prva pomoć u određivanju vrednosti nekretnine.

Izvor : NadjiDom.com

Top