Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Penthouses –  kako je nepoželjno potkrovlje postalo statusni simbol

Penthouses –  kako je nepoželjno potkrovlje postalo statusni simbol

Godinama unazad, potkrovlja su bila izbegavana. Život na vrhu je bio sušta suprotnost “vrhunskog”. Oni koji su živeli tu znaju o čemu pričamo. Leti je vruće, zimi hladno, loša izolacija stana, kosine koje prave problem, prokišnjavanje i loša ventilacija. Iz tih razloga su na lošem glasu te ih vlasnici daju za nešto nižu cenu, mada ni tada nije postojala velika potražnja.

Međutim, nakon što su uvideli potencijal koji leži u stanovima na vrhu dolazi do preokreta. Penthouse je u svom današnjem obliku nastao u Americi za vreme devedesetih kada se veliki broj stanovništva naglo obogatio. Tada kreću da se razmeću luksuzom i prave raskošne proslave i žurke na krovovima zgrada. 

Pored prostora za zabave postali su i “male luksuzne kuće” vlasnika. Penthaus se po pravilu smatra luksuznim, odnosno najluksuznijim delom neke stambene zgrade namenjen za stanovanje i uživanje najbogatijih stanara, koji mogu sadržati vrtove, bazene, minijaturna igrališta za sportove, teretanu… Postali su simbol prestiža i luksuza. 

Kod nas su u nešto manje raskoškoj varijanti, ali su i dalje rezervisani samo za najviše slojeve društva. Prednost stanova je prostranstvo i sloboda koju dobijate. Iako ne postoji „ograničenje“ za veličinu penthausa, odnosno ne postoji najmanja kvadratura, već je tu ključno da se takav stan nalazi na vrhu zgrade.

I kada odlučite da vreme provedete na terasi, kupate se ili sunčate znate da imate potpunu privatnost. To je jedan od glavnih razloga kupovine. Kada vam se stan nalazi na vrhu daleko od tuđih očiju, ta oaza mira je rezervisana samo za vas.

Ukoliko planirate da pozovete prijatelje na večeru ili organizujete proslavu znate da sigurno nećete smetati komšijama. Sa njima ukoliko ne želite, ne morate da imate dodirnih tačaka – većina ovih stanova poseduje zaseban lift koji vas vodi do vrha. Život na vrhu vas izoluje i od gradske buke, sirena, autobusa i bušilica. Dobijate seosku tišinu u gradskoj džungli.

Drugi benefit koji većinu zainteresovanih obori sa nogu je panoramski pogled – da li ka reci, centru grada, turističkim atrakcijama, kulturno-istorijskim spomenicima, izaberite sami

Do pre nekoliko godina penthause u Srbiji gotovo da niko nije kupovao. Sa dolaskom trendova sa zapada i novih investitiora, od potkrovlja koje prokišnjava nastali su premium stanovi. Danas ih kupuju ljudi iz najviših slojeva društva poput estradnih zvezda, dece bogatih, IT stručnjaka. Jer jedino oni mogu da priušte ove “lebdeće” kuće. 

Baš zbog toga penthausa nema mnogo na tržištu, tržište je stabilno, ali postaju sve popularniji i traženiji.

Izvor : NadjiDom.com

Top