Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Zakup ili kupovina kuće ili stana?

Zakup ili kupovina kuće ili stana?

Ako prolazite ili ste već prošli kroz razmatranje i dilemu da li da kupite ili iznajmite stan, onda sigurno znate da je to jedna od najkompleksnijih odluka koje morate doneti. Zapravo, iznajmljivanje je manji trošak od kupovine kuće ili stana, ali kupovina podrazumeva trajno rešenje za Vas i Vašu porodicu. U svakom slučaju, postoji mnogo stvari koje treba razmotriti pri donošenju ove odluke.

Kupovina, kao i iznajmljivanje nosi sa sobom prednosti i mane. Kada je reč o iznajmljivanju, evo nekih prednosti:

  • Niska cena

Pored kupovine same nekretnine, postoji dosta taksi koje je potrebno platiti, kao i mnogo veće ulaganje u održavanje ili eventualno renoviranje. Za razliku od kupovine, iznajmljivanjem možete uštedeti dosta novca, koji možete potrošiti na neke druge stvari.

  • Visok stepen fleksibilnosti

Ukoliko se opredelite za iznajmljivanje imate slobodu promene stana i preseljenja ukoliko niste zadovoljni. U slučaju da promenite posao, putovanje do Vašeg radnog mesta ne mora biti naporno jer uvek imate mogućnost da se preselite u oblast u kojoj se Vaš posao nalazi. Naravno, uz blagovremeno informisanje Vašeg stanodavca.

Takođe, iznajmljivanje stana za sobom nosi i mane, koje u zavisnosti od Vaših potreba mogu biti od manjeg ili većeg značaja.

  • Loše šanse da se stekne kapital

Vašim plaćanjem stanarine, očigledno je da će Vaš stanodavac biti onaj koji stiče kapital. Pošto je visina stanarine uglavnom približna iznosu kojim bi otplaćivali ratu (ukoliko stan kupite uz pomoć kredita), takođe je očigledno da ste Vi osoba koja plaća kredit a ne dobija korist za uzvrat u vidu trajnog stambenog rešenja.

  • Smanjene mogućnosti da ukrasite svoj dom i prilagodite ga svojim potrebama

Prilikom iznajmljivanja stana, sve što radite vezano za renoviranje, i prilagođavanje svojim potrebama, trebalo bi uraditi uz prethodnu saglasnost Vašeg stanodavca.

Kupovina stana ili kuće može biti skupa, ali će uvek biti Vaš dom. Ako ste u potrazi za imovinom, na portalu nadjidom.com možete pronaći veliki broj oglasa za izdavanje i prodaju nekretnina, a putem detaljne pretrage možete doći do nekretnina koje ispunjavanju Vaše kriterijume.

Ostavite odgovor

Top