Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Mogu li notari obavljati posao „na daljinu?“

Mogu li notari obavljati posao „na daljinu?“

Pred notarima je mogućnost elektronskog potpisa, što takođe otvara mogućnost da se zaključi posao oko prodaje nekretnine.

Vrlo jednostavna procedura ali ipak nailazi na niz ograničenja u praksi, a može se reći i da sama profesija nije spremna.

Kao i agencije za nekretnine, većina notara je u uslovima izolacije morala da smanji obim poslovnih aktivnosti. Međutim, do notara se i dalje može doći putem telefona, e-maila a neki su čak dostupni i putem platformi za online sastanke. Notari, kao jedan od ključnih karika u lancu prodaje nekretnina, trenutno nisu bezposleni i može se reći da se do njih može doći. Međutim, uzimajući u obzir zdravlje klijenata,agenata, vlasnika i svih uključenih strana u proces prodaje jedne nekretnine, većina potpisa trenutno je stopirana ili odložena.

Kako bi se usled odlaganja i stopiranja potpisa izbegla situacija nagomilavanja i prezaposlenosti notara nakon epidemije, rešenje, u nekim situacijama, može biti elektronski potpis.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Iako se posao agenta za nekretnine itekako zasniva na ljudskom kontaktu i nikakva tehnologija to nikada neće moći da zameni, treba uraditi sve što je u našoj moći kako bi se barem deo posla odradio tokom izolacije.  Mnogo razvijenija tržišta od našeg suočavaju se sa istim problemom. Primera radi u Francuskoj je elektronski potpis među notarima počeo da se koristi tek 2018. godine a do danas nije zaživeo onako kako je i u kojoj meri planirano.

Sve to zato što su u praksi stvari malo komplikovanije. Za većinu dokumentacije potrebno je fizičko prisustvo interesnih strana, što otežava kompletnu proceduru. Takvi problemi su normalni u svakoj praksi i treba naći način da se prevaziđu i osluškivati razvijenija tržišta kako oni rešavaju iste probleme. U svakom slučaju, podešavanje elektronskog potpisa u 21. veku ne predstavlja nikakav problem, te se savetuje da sve profesije, ne samo notari, počnu sa primenom sličnih rešenja i na taj način spremno dočekaju neku sličnu situaciju u budućnosti gde bismo prevazišli situaciju i nastavili poslovne aktivnosti nesmetano.

U komentarima nam pišite vaša mišljenja na ovu temu i ostale predloge za prevazilaženje kriznih situacija.

 

Vaš Nadjidom tim!

Ostavite odgovor

Top