Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Tipovi grejanja- uporedna analiza

Tipovi grejanja- uporedna analiza

Kada razmišljate o iznajmljivanju ili kupovini novog stana ili kuće da li vodite računa jedino o lokaciji, spratnosti i kvadraturi ili obraćate pažnju i na tip grejanja?

Da li vas neki od tipova grejanja posebno privlači dok vas drugi odbija toliko da biste odustali od tog stana samo zato što vam grejanje ne odgovara?

Grejanje treba da bude nešto o čemu ćete razmišljati i, ako je moguće, naći nešto što najviše odgovara vašim potrebama, finansijskim mogućnostima i stilu života.

Mi smo analizirali svaki tip grejanja pa ih međusobno uporedili i nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da se odlučite.

Postoje dva osnovna tipa grejanja centralno i etažno.

Ova dva termina često se koriste sinonimno jer podrazumevaju da postoji određena centralna jedinica pa se toplota sprovodi do grejnih tela odnosno radijatora, međutim, razlika je u tome što se kod centralnog grejanja toplota generiše u toplani i sprovodi na daljinu, a kod etažnog postoje samostalni kotlovi u objektu koji toplotu šalju radijatorima.

Centralno grejanje

Grejna sezona u Srbiji počinje 15. oktobra a završava se 15. aprila (sa izuzetkom kada temperatura od 1. oktobra odnosno do 3. maja pada ispod 12 stepeni, kada se toplana takođe greje).

Korisnici centralnog grejanja kao njegove prednosti ističu ujednačenu temperaturu u svim prostorijama i to što nema dodatnih troškova kao ni obaveze da se sistem održava, to sve za vas radi toplana.

S druge strane, mane koje se ističu je plaćanje računa tokom cele godine i nemogućnost da se po potrebi grejanje uključuje ili isključuje, bilo u toku dana ili ranije i kasnije od grejne sezone.

To ponekad iziskuje dodatne troškove za dogrevanje.

Etažno grejanje može biti na gas, struju, čvrsto ili tečno gorivo i kao glavna prednost ističe se mogućnost kontrole potrošnje, odnosno mogućnost da se po potrebi uključuje ili isključuje i da su troškovi rezervisani za period kada ima potrošnje.

Mane, u zavisnosti od tipa goriva mogu biti veća potrošnja električne energije i uvećanje računa za struju, emisija štetnih gasova, prljanje, troškovi i obaveza održavanja, skladištenja,…

Sve se to razlikuje i zavisi od tipa goriva.

  • Drva– jasen, hrast, bukva

Prednosti: Smatraju se jednim od najjeftinijih sredstava za ogrev, a sa novim generacijama kotlova omogućena vam je maksimalna iskorišćenost.

Mane: manjak komfora u smislu da svakodnevno morate čistiti pepeo, ložiti i kontrolisati temperaturu. Takođe morate obezbediti skladištni prostor i voditi računa o najisplativijoj nabavnoj ceni kao i o održavanju sistema.

  • Ugalj

Prednosti: Grejanje na ugalj je jedno od najpovoljnijih tipova grejanja, ali tu se lista njegovih prednosti završava, i smatra se zastarelim.

Mane: Najveće lično angažovanje – utovar, istovar, čišćenje. Velka emisija štetnih gasova pa nije ekološki povoljno, miris pri sagorevanju i prašina koja se teško čisti.

  • Pelet– sušeno i mleveno pa presovano drvo

Prednosti: Ovaj način obrade omogućava veliku energetsku iskoršćenost. Pakuje se u džakove pa je u odnosu na drva potrebno mnogo manje prostora za odlaganje i proizvodi manje pepela. Postaje sve popularnije kod onih koji koriste drva kao ogrev.

Mane: Potrebno je ložiti (manje nego kod drveta), i voditi računa o stanju sistema

  • Gas

Prednosti: Ukoliko je vaša nekretnina prikačena na dovod, imaćete dostupnost gasu uvek i zbog toga nema potreba za prostorom za skladištenje. Smatra se ekološkim gorivom jer proizvodi minimalnu količinu ugljen-dioksida.

Mane: Još uvek nije dostupan u svim delovima Srbije.

  • Struja

Kada je struja u pitanju, postoji fnansijski isplativa i manje isplativa varijanta.

TA peć

Prednosti: Smanjena potrošnja električne energije jer se toplota akumulira noću, po jeftnoj struji. Takođe je uz pomoć termostata lako kontrolisanje temperature u prostoriji.

Mane: Ukoliko je zbog temperature ili kvara potrebno akumiliranje i u toku dana/periodima skupe struje, električna potrošnja će znatno porasti.

Klima uređaji

Prednosti: Mala potrošnja električne energije i mogućnost daljinskog upravljanja kao i to što ne zauzima mnogo prostora.

Mane: Nemogućnost da zagreje više prostorija odjednom, kao i mogući kvarovi i neefektivnost na veoma niskim temperaturama. Zahtevaju servisiranje i ugradnju.

Druga grejna tela- kaloriferi, uljane peći, električne grejalice

Prednosti: Kod ovakvog tipa grejanja početni ulog je minimalan i moguće ih je pomerati po potrebi, a i ne zauzimaju mnogo mesta.

Mane: Veća potrošnja električne energije(veliki potrošači), temperatura u prostoriji spada čim se grejno telo isključi.

  • Podno grejanje i toplotne pumpe

Ova dva tipa grejanja tek postaju popularna u Srbiji.

Iako je početno ulaganje za instalaciju sistema (instalacija, podna izolacija…) znatno veće nego za druge vidove grejanja, investicija vam se pože isplatiti nakon nekoliko godina, a u startu komforom.

Kod podnog grejanja u svim prostorijama je ista temperatura, nema radijatora pa je estetski nekretnina primamljivija a iskorišćenost prostora veća.

Kod toplotnih pumpi koristi se energija podzemnih voda ili zemlje i vazduha pa je ekološki vrlo pogodna. Takođe se potrošnja struje smanjuje za 50% u odnosu na druge grejne sisteme.

Izbor je na vama jer svaki od pomenutih tipova grejanja ima svoje prednosti i mane.

Ako imate studente u kući koji vole da uče noću besmisleno je grejati danju kada niko nije kod kuće a dogrevati noću pa vam je možda etažni tip primamljiviji.

S druge strane, ako ne želite da brinete o tome kada će vam u domu biti toplo i u kakvom je stanju sistem i ne smeta vam da plaćate naknadu tokom cele godine, centralno grejanje je pravi izbor za vas.

Nadamo se da ćete uz ovaj tekst lakše odabrati tip grejanja sa vašim potrebama i stilom života.

 

Vaš Nadjidom

Ostavite odgovor

Top