Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako se zaštiti pri kupovini prvog stana

Kako se zaštiti pri kupovini prvog stana

Jedno od najbitnijih pitanja koje u životu rešavate je trajno stambeno pitanje.

Da biste osećali samo uzbuđenje i radost povodom toga, a ne stres i strah, mi smo tu da Vam damo savete o tome kako se zaštititi od potencijalnih prevara pri kupovini stana.

Nažalost, situacija je takva da se i danas ljudi odlučuju da prodaju nekretnine koje nisu „čiste“.

Ipak, takve situacije se dešavaju sve ređe jer je zakon pooštren.

S druge strane, desi se da se greške prilikom kupovine ili prodaje stana dese nenamerno.

Šta vi tu možete da uradite a da budete sigurni?

Poći ćemo od pretpostavke da niste ni radnik katastra, notar ni advokat. Koliko običan građanin zna o pravnim aspektima kupovine nekretnina?

Verovatno vrlo malo, ako ne i ništa.

Zato je naš prvi savet, angažujte lica koja vam mogu pomoći da što bezbolnije prođete kroz proces kupovine stana.

Angažujte pravnog savetnika koji će vam pomoći da proverite svu neophodnu dokumentaciju.

Takođe, angažujte agenciju za nekretnine da vam pomogne pri izboru stana za vas.

Agencije za nekretnine koje drže do svog imena i reputacije i same proveravaju pravni status nekretnina koje oglašavaju pa je mnogo manja šansa da uopšte naletite na problematičnu nekretninu.

Još jedan plus kod angažovanja agencija je ta što su agenti upoznati sa ponudom, i uz sve informacije od Vas koje su vezane za karakteristike stana (kvadratura, cena, spratnost, tip grejanja, terasa,…), mogu Vam vrlo brzo naći i ponuditi baš ono što Vam treba, štedeći tako Vaše vreme i energiju.

Na početku se može činiti da su troškovi angažovanja agencija i pravnih savetnika nepotrebni, i da će Vam to biti dodatni trošak, međutim, praksa pokazuje totalno suprotno.

Finalni ishod vezan za brzinu, kvalitet i pouzdanost mnogo je bolji uz angažovanje odgovarajućih lica, a svakako Vas čuva dodatnih stresova, tumačenja dokumenata koje ne razumete kao i neprestanog šetanja po gradu i listanja oglasa po novinama u potrazi za „onim pravim“ domom.

Ono na šta treba obratiti pažnju, a što će Vam pravni savetnik sigurno reći je dokumentacija stana koji želite da kupite.


Za to treba otići u katastar i proveriti da li je nekretnina uknjižena i da li je osoba koja prodaje nekretninu zaista vlasnik tog stana, odnosno da je kao vlasnik tog stana upisana u katastru nepokretnosti.

Još treba proveriti i da li postoje zabeležbe (npr. stan je pod hipotekom, pravo na nasledstvo…). Ovo se uglavnom odnosi na stare stanove.

Kod novih stanova imamo opciju kupovine stana u izgradnji i kupovine gotovih stanova(na tržištu ih ima veoma malo).

U tim slučajevima, treba pribaviti građevinske i upotrebne dozvole, a takođe proveriti zabeležbe i hipoteke.

Još jedan od saveta je da za stanove u izgradnji nikad ne uplaćujete potpunu sumu, već samo avans, da biste se zaštitili od potencijalnih gubitaka.

Nakon što ste sve to proverili i u slučaju da je sve kako treba, treba sastaviti kupoprodajni ugovor.

Prema savetu advokata, ugovor za svaki slučaj treba da sadrži klauzulu da je „prodavac pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da stan nije opterećen uknjiženim ili neuknjiženim teretima, da nije pod zabranom raspolaganja, da nije u sporu i da nema stvarnih ili obligacionih prava trećih lica“.

Nakon toga, što pre i sami podnesite zahtev za upis u katastar da biste bili potuno mirni.

 

Vaš Nadjidom!

Ostavite odgovor

Top