Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Podno grejanje

Podno grejanje

Kada birate mesto za život ili želite da postojeći prostor prilagodite i bolje iskoristite, nesumnjivo razmišljate i o grejanju.

Ne postoji cena za lep izgled koju biste platili ako leti ne možete da dišete od vrućine a zimi se smrzavate.

Da biste postgli željeni komfor, vrlo često pribegavate metodama dogrevanja a ona doprinose porastu računa.

Čak i bez dogrevanja električnim uređajima, računi mogu da budu dosta visoki u zavisnosti od energenta, izolacije, tipa grejanja…

Današnja tema biće podno grejanje jer sve češće postaje opcija za koju se raspitujemo i opredeljujemo.

Da li se isplati, šta su prednosti a šta mane pročitajte u daljem tekstu.

Šta je podno grejanje?

Podno grejanje je vid površinskog grejanja (uz zidno grejanje) i podrazumeva postavljanje podloge, cevi, ravnjajuće površine i završne obloge.

Ti materjali zajedno visoki su oko 10-12cm i zato je mnogo lakše postavljati ga u toku izgradnje objekta a ne u već gotove objekte jer bi to zahtevalo podizanje vrata.

Postoji i mogućnost ugrađivanja podnog grejanja direktno u beonsku ploču što je jedino moguće u periodu izgradnje.

Postoje dva tipa podnog grejanja – električno i vodeno.

Električno je po ceni postavljanja jeftinije od vodenog jer ne zahteva dodatni odvojeni sistem za zagrevanje kao što je to slučaj sa vodenim.

Osim toga, jendostavnije se postavlja- potreban je samo tanak električni panel.

Ovaj vid podnog grejanja je u startu primamljiviji zbog cene ugradnje, međutim dobar je samo za manje prostore, a cena potrošnje biće ista ako ne i veća od ostalih načina grejanja jer će raditi tokom dana kada je struja skupa, a u periodima jeftine struje ili neće raditi, ili će raditi smanjenim intenzitetom.

Druga opcija – vodeno podno grejanje zahteva veću početnu investiciju, ali se na duge staze više isplati.

Povezuje se na neki sistem centralnog grejanja koje koristi jeftinije energente od struje (gas, drva, ili pelet).

Postoji mogućnost povezivanja i na već postojeće kotlove ako se koao adaptira za rad na 40 stepeni pošto je to temperatura koju podno grejanje zahteva, a kotlovi inače imaju radnu temperaturu od 60-70 stepeni.

Obratite pažnju na to da adaptacija sa centralnog na podno grejanje u zgradama koje su već prikačene na centralno grejanje nije dozvoljena.

Prednosti podnog grejanja

Jedna od glavnih prednosti podnog grejanja je veća ekonomičnost.

Već smo rekli da se kod podnog grejanja voda zagreva na 40 stepeni da bi u prostoriji bilo od 21-28 stepen.

Zbog toga što je topliji vazduh lakši on ide na gore pa se često dešava da u prostorijama koje se greju na primer na radijatore, vazduh do poda bude hladan što može da bude problem ukoliko imate malo decu ili bebe koje puze i igraju se na podu.

Kod podnog grejanja, najtoplije je na samom podu – oko 28 stepeni, a vazduh se postepeno i ravnomerno hladi do prijatnih 21-22 stepena.

Druga prednost je smanjeno strujanje vazduha koje se neminovno dešava u susretu toplog i hladnog vazduha. Temperatura vazduha je na primer 22 a u blizini samog radijatora može da bude i 50 stepeni.

To strujanje vazduha dovodi do dizanja prašine i drugih aergena pa ljudi sa alergijama mogu da imaju više problema tokom grejne sezone. Kod podnog grejanja, zbog ravnomernog prostiranja toplote, strujanje vazduha je smanjeno na minimum

Takođe, nema isušivanja vazduha i potrebe za ovlaživačima vazduha, bilo profesionalnim bilo imporvizovanim.

Još jedna prednost biće i estetski izgled, kao i bolja iskorišćenost prostora jer tamo gde bi inače bili postavljeni radijatori sada može da stoji neki komad nameštaja ili biljke.

Mane podnog grejanja

Podno grejanje nije pogodno za prostorije koje se greju povremeno jer mu je potrebno vreme da dstigne temperaturu potrebnu za zagrevanje.

To se dešava jer su cevi sakrivene ispod poda. U jutarnjim časovima onda prostorija može biti hladna.

Kao što smo već rekli, podno grejanje može da se postavi na već postojeće instalacije ali to iziskuje dodane troškove adaptacije.

Dizanje poda takođe komplikuje situaciju jer zahteva dodatne prepravke u prostorijama.

Cena, vreme postavljanja i materijali

Što se tiče cene postavljanja ona se može kretati od 15 do 40 eura po kvadratu a zavisi od toga da li se podno grejanje postavlja samo u nekim prostorijama ili na celoj povrsini i od materjala koji se koriste.

Treba povesti računa o tome da su najbolji toplotni provodnici pločice – keramika i granit. Može se takođe postaviti i dvoslojni ili troslojni parket, a parket od pung drveta treba izbegavati jer može doći do isušivanja i razdvajanja.

Takođe, tepisi deluju kao izolatori i ne bi ih trebalo postavljati u prostorije koje se greju podnim grejanjem.

Što se tiče vremena ugradnje, ono se ne razlikuje od klasičnog radijatorskog tipa.

 

Vaš Nadjidom tim!

Ostavite odgovor

Top