Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Bitne karakteristike pri odabiru stana

Bitne karakteristike pri odabiru stana

Razmislite o vašoj trenutnoj stambenoj situaciji.

Da li ste zadovoljni vašim stanom ili biste ga menjali?

Možda ste uglavnom zadovoljni ali već toliko ste u istoj nekretnini da vam je ili dosadio ili su vam se potrebe promenile?

Ako razmišljate o promeni stana – bilo da iznajmljujete sledeći ili kupujete – ovo je tekst za vas.

U ovom tekstu ćemo pisati o najvažnijim segmentima odabira novog stana i kako to može uticati na vaš budući život.

Finansije

Znamo da se ovo podrazumeva, ali cena stana je bitan faktor kada razmišljamo o kupovini.

U ovom slučaju vi znate vaš budžet i koliko možete da odvojite za stan, međutim, mi vas pozivamo da razmislite o ovome:

Da li je stan koji je finansijski privlačniji zaista isplativiji na duge staze?

Da biste izbegli da vam neko „uvali“ stan po nižoj ceni koja na prvu loptu deluje primamljivo, raspitajte se kako se kreću cene stanova u okolini.

Ukoliko cena dosta odskače, može biti da kvalitet samog stana nije zadovoljavajući, i da da ćete imati mnogo veće izdatke za popravke i prepravke nego da ste kupili stan po višoj ceni.

Broj soba

Ukoliko kupujete stan, razmišljajte o vašim planovima barem 10 godina unapred.

Možda trenutno niste u braku ili čak vezi, ali kupovina garsonjere neće vam mnogo značiti ukoliko za bar godina planirate porodicu

Spratnost

Najskuplji stanovi su od drugog do četvrtog sprata.

U njima je uglavnom prijatno i leti i zimi, a nije teško popeti se i sići čak i ako zgrada nema lift.

Shodno vašim porebama, birajte stan na spratu na kome vam neće biti nelagodno da se popnete. O ovome brinite posebno ako stan kupujete za nekoga ko je stariji ili ako vi sami imate malu decu koju treba nositi gore-dole.

Takođe, mlađim školarcima rančevi mogu biti dosta teški i bitno je da uz stepenice ne krive kičmu.

Komšiluk

Kad smo već kod školaraca, ukoliko imate ili ćete ubrzo imati osnovce u porodice, moguće je da želite stan u blizini škola ili vrtića.

I vama će biti lakše da dete ne morate da vozite na drugi kraj grada, a takođe, deca će se ranije osamostaliti i krenuti sama da idu u školu.

U skladu sa tim da li posedujete vozilo takođe vam može značiti da birate stan u čijoj blizini se nalazi veći supermarket. Tek da ne plaćate taksi ili teglite gomilu proizvoda od nedeljne kupovine.

Prostor u zgradi

Stanovi imaju mnogo manje mesta za odlaganje nego kuće pa vam može mnogo olakšati život ako uz stan dobijate garažu ili parking mesto de bi ste ostavili auto ili podrumski prostor za odlaganje glomaznih ili sezonskih stvari.

Neke zgrade imaju i prostor za odlaganje bicikala i kolica za bebe, pa ne morate da pretrpavate sam ulaz ili da bicikl vezujete ispred zgrade.

Zgrade koje imaju odvojen prostor za sušenje veša je prava blagodet – nećete morati da kupujete mašinu za sušenje, nećete se saplitati o žice za sušenje i nećete prouzrokovati vlagu sušenjem po radijatorima, a i vaša terasa će i po toplom vremenu biti samo mesto gde uživate u kafi.

Opremljenost same zgrade

U ovom slučaju mislimo na karateristike kao što je podno grejanje, grejanje na gas, izolacija, stanje tišljeraja, nadzorni sistem, da li je zgrada pametna , lift, starost same zgrade, instalacije i tako dalje.

U startu može biti primamljivije da kupite stan u staroj gradnji jer su oni uglavnom jeftiniji, međutim, bitno je proveriti stanje instalacija da bi se izbegli troškovi za prepravke.

Takođe, trebalo bi da proverite energetsku ocenu zgrade.

Starije zgrade su mnogo manje energetski efikasne pa samim tim će i život u takvoj zgradi biti skuplji.

Stanovi u novogradnji su energetski efikasniji pa su na duže staze isplativiji.

Razlog tome je što se u novogradnji koriste materjali koji su po trenutnim standardima.

Takođe, mnogo novije zgrade se grade sa takozvanim pametnim sistemima i ako želite takav stan u budućnosti, više se isplati kupiti stan koji je već prilagođen nego prilagođavati naknadno.

Zaključak

Ovo su samo osnovne karakteristike koje treba uzeti u razmatranje pri kupovini stana da bi vam život u tom stanu bio lagodan i odgovarao vašem načinu života.

Neke od ovih karakterisika vama možda uopšte nisu prioritet, dok smo vas za druge možda podstakli na razmišljanje.

Svesni smo da je kupovina nekretnine jedan od najlepših ali i najstresnijih perioda u životu pojedinca pa smo tu da pomognemo u potražnji onoga što je savršeno za vas.

Na portalu NadjiDom.com možete pretražiti veliki broj stanova za prodaju ili stanova za izdavanje. Takođe se možete informisati o spratnosti, pogledati 3D ture, kao i prosečnu cenu kvadrata na različitim lokacijama, bilo da se radi o novogradnji ili starogradnji.

Ostavite odgovor

Top