Vi ste ovde
Početna > Razno > Kako kreirati savršen baštenski kutak

Kako kreirati savršen baštenski kutak

Leti najviše volimo da vreme provodimo napolju, posebno predveče, kada je dosta prijatnije.

Mada, ako volite vrućinu i sunčanje, a još u dvorištu imate i bazen, onda možda provodite još i više vremena napolju.

U ovom tekstu želimo da vam damo par ideja kako da vaše dvorište učinite još primamljivijim i napravite takav baštenski kutak da ga svi požele.

Koncept

Baštenski kutak može ali i ne mora da ima neku konkretnu ideju i koncept. U suštini, bitno je da je vama prijatno.

Međutim, svaki čovek je esteta po prirodi bilo da ga dizajn zanima ili ne.

Za dvorišta i bašte uglavnom važi „što šarenije -to lepše“, tako da, nemojte se ustručavati da koristite razne boje u dekoraciji dvorišta i kreiranja bašte, posebno kada su biljke u pitanju.

Međutim uvek možete izabrati određeni stil i njega da se držite.

Trend za 2021. je uređenje dvorišta u jednostavnom, ruralnom stilu, sa stolicama i ležaljkama od trske i drugih prirodnih materijala gde dominiraju boje zemlje i bež nijanse.

Pletene korpe su odličan detalj uz ovakav stil.

S druge strane, imamo i motiv tropskog zelenila –ljudi su se jednostavno uželeli putovanja i mora pa se i to odražava na trend uređenja.

Tropske biljke, palme ili jastuci sa tavim motvima su vrlo popularni.

Klasični, „high-end“ stil koji odlikuju svedene metalne konstrukcije sive, bele ili crne boje takođe ne izlaze iz trenda.

A ono što je takođe popularno prethodnih godina je i boho stil koji odlikuje mnogo mekanih jastuka raznih boja, fenjeri, lampioni i razne ukrasne trake.

Takođe, neizostavni deo je i tepih ili staza koji istovremeno služe i kao podloga za sedenje na koju se postave niske palete umesto stolova, i jastuci umesto stolica.

Koji god koncept da izaberete, ili izaberete neki svoj, bitno je da se tu osećate prijatno.

Nameštaj

Ono što je bitnije od stila baštenskih nameštaja je njegova udobnost i izdržljivost.

Na sreću, u ponudi postoje udobni jastuci koji su presvučeni prijatnim materjalima koji ne propuštaju vodu.

Ukoliko već imate neke spoljne jastuke ali su dotrajali ili nisu od adekvatnog materjala, u prodavnicama štofova možete naći materijale zanimljivih nijansi i dezene i za male pare presvući već postojeće jastuke.

Materjali namenjeni za spoljašnju upotrebu osim što skoro da ne propuštaju vodu, i ne blede na suncu (ili barem to rade značajno sporije).

Osvetljenje

Osvetljenje je jako bitan faktor u kreiranju prijatnog ambijenta.

Za bašte možete koristiti fenjere, lampe, ili čak novogodišnje lampione, a ukoliko želite jače osvetljenje jer, na primer, volite da čitate napolju potrudite se da se i ta sijalica uklopi u dizajn.

Sakrijte kablove i pazite da ne mogu da pokisnu.

Mnogi koriste sveće za spoljno osvetljenje, i dok je ono romantično i prigušeno, budite obazrivi da ne ostavite sveću upaljenom.

Solarne lampe su pun pogodak za osvetljavanje stazice – odaju tek toliko svetlosti da vidite kuda idete, lep su detalj a još su i eco –friendly.

Biljke

Najbitniji i možda najlepši deo uređenja dvorišta su biljke – bilo saksijske, bilo baštenske.

Biljkama se mora posvetiti dosta pažnje i nege i potrebno je znati šta je kojoj potrebno – ukoliko niste skloni tome, danas se proizvode vrlo lepe, kvalitetne veštačke biljke kojima možete upotpuniti prostor.

Veštačka trava je takođe dobar izbor ako ne želite da je zalivate i kosite.

Ukoliko volite da negujete biljke i to vam ide, evo nekoliko ideja.

Ako želite više privatnosti u vašem dorištu možete posaditi šimšire ili bambus. Bambus će odlično ići uz tropski stil uređenja.

Ako, pak nemate mnogo mesta za baštu, napravite jednu vertikalnu i trenutno vrlo modernu.

Uradi sam projekat bio bi da na ogradu zašrafite žardinjere na različitim visinama, ili jednostvno, uspravite palete i sa donje strane poređajte saksije.

Druga opcija su vertikalne bašte na kojima se ne vide žardinjere, i za njih potrebno odvojiti malo više novca i izabrati biljke kojima ne smeta da rastu u tom pravcu.

Biljke ne moraju biti samo dekorativne.

Ako u vašu baštu posadite začinsko bilje imaćete svoje začine uz zelenilo, a i miris će se širiti baštom.

Bosiljak, uz to, tera i komarce. Lavanda širi opojan miris ako je samo dodirnete.

Dekoracija

U zavisnosti od toga šta volite i koliko prostora imate možete da birate baštensku dekoraciju.

Možete da uredite stari bunar, ili iskoristite stara zaprežna kola ili izdubljeni panj da u njih sadite cveće.

Možete kupiti ili napraviti malu ogradicu koja će odvojiti baštu od cveća – cepanice od ogreva, polomljeni tanjiri interesantnog dizajna (ili obojeni), kamenje ili šta god da vam padne na pamet može poslužiti u ovu svrhu.

Možete napraviti saksije od starih guma koje ćete ofarbati ili zauvek sačuvati dečju plišanu igračku tako što ćete je potopiti u gips i pustiti je da se tako osuši.

Stare krpe ili peškire koje više nećete koristiti takođe potopite u gips i ostavite da se osuši preko tegle ili saksije i imaćete unikatne dvorišne saksije.

Kamin koji može služiti i kao roštilj može doprineti tome da možete provodii vreme u dvorištu i kada zahladni, posebno ako ga pozicionirate na sredini dela za sedenje.

Ukoliko volite vodu u dvorištu, bazenčić,jezerce, mini vodopad ili fontanu koje takođe možete napraviti sami uz neki youtube video mogu doprineti komforu i izgledu.

Dobar nameštaj, komfor i biljke su ono glavno što vam je potrebno za savršem baštenski kutak.

Nadamo se da smo vam dali barem neku ideju, a dalje poduhvate istražite sami. Možda vas i čeka neki tekst na temu „uradi sam“ na našem blogu u budućnosti.

Ostavite odgovor

Top