Vi ste ovde
Početna > Razno > Bez ovoga nećete moći ni da kupite ni da prodate stan – šta su energetski pasoši i zašto su važni?

Bez ovoga nećete moći ni da kupite ni da prodate stan – šta su energetski pasoši i zašto su važni?

Sve zgrade u Srbiji preko preko 10.000 kvadrata uskoro će morati da poseduju energetske pasoše. To je predviđeno izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

O posedovanju sertifikata zelene gradnje krajem meseca maja govorio je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je tom prilikom izjavio da stanovi neće moći ni da se prodaju, a ni kupuju bez energetskog pasoša.

Šta je energetski pasoš?

Energetski pasoš je sertifikat o energetskim svojstvima zgrade. Taj dokument daje informacije o potrebnoj energiji za grejanje, odnosno energetski razred nekretnine, kao i informacije o korišćenim materijalima, uslovima komfora u objektu i preporukama za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije.

Na osnovu specifične godišnje potrebne toplotne energije za grejanje, zgrade se svrstavaju u energetske razrede, od A+ razreda s najmanjom potrebnom energijom za grejanje (≤15 kWh/m2), do G razreda s najvećom potrebom energije (>250 kWh/m2).

Energetski pasoš izdaje organizacija ovlašćena za poslove izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada.

– Izgled, sadržaj, procedura izdavanja energetskog pasoša je definisana Pravilnikom o uslovima sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada .Prema Pravilniku svi novoizgrađeni objekti i postojeći objekti, koji se rekonstruišu, moraju za pribavljanje upotrebne dozvole izraditi energetski pasoš. To znači da će svi oni koji grade nove, ali i rekonstruišu, adaptiraju ili saniraju postojeće objekte morati da izrade ovaj dokument. Energetski pasoš je dokument bez koga nije moguće dobiti upotrebnu dozvolu. Osim što pruža uvid u postojeće karakteristike nekretnine sertifikat obavezno sadrži predlog mera za unapređenje energetskog razreda, najmanje jednu meru kojom možete unaprediti postojeće stanje. Zato je jako važno da se pri pregledu energetskog pasoša obavezno pogleda strana broj četiri, koja sadrži predviđene mere za unapređenje energetske efikasnosti zgrade, odnosno preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije. Na taj način, svako ko kupuje ili iznajmljuje nekretninu ima jasniju sliku o vrednosti nekretnine, kao i o budućim ulaganjima pri rekonstrukciji objekta. Ovo je veoma važno, jer upravo to može uticati na cenu nekretnine – kaže za NadjiDom.com Goran Todorović iz kompanije Energy Concept koja se bavi izdavanjem sertifikata.

On ističe da obavezu sertifikovanja zgrada pre svega treba shvatiti kao zaštitu potrošača, a ne kao represivnu meru.

– Energetski pasoši doprinose poboljšanju kvaliteta gradnje i unapređenja tržišta nekretnina. Dobro termički izolovana zgrada manje troši energiju za grejanje zimi i za hlađenje leti, a boravak u njoj je ugodniji i kvalitetniji. Energetski efikasna zgrada obezbeđuje viši komfor života dok je sam životni vek zgrade duži. Nažalost, javnost u Srbiji nije osvešćena po pitanju benefita koje donosi energetski pasoš, tako da je to zadatak za sve nas za buduća vremena.

Energetska efikasnost u zgradama značajna za zaštitu životne sredine

U Srbiji je tema zaštite životne sredine i zelene agende poslednjih godina veoma aktuelna. U tom kontekstu treba pomenuti da je zgradarstvo veoma bitno u smislu potrošnje energije i zagađenja.

U Srbiji sektor zgradarstva troši preko 30% finalne energije i značajno utiče na kvalitet životne sredine.

– Unapređenjem energetske efikasnosti u zgradama doprinosimo zaštiti životne sredine i smanjenju emisije gasova staklene bašte koji nastaju sagorevanjem energenata za grejanje/hlađenje prostora, pripremu sanitarne tople vode. Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada unapređenje energetske efikasnosti u zgradama je utvrđeno kao javni interes u Srbiji – kaže naš sagovornik.

Istraživanjem stambenih zgrada pokazalo se da 85% stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljavaju minimalne uslove energetske efikasnosti.

– Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada predviđeno je da svi novoizgrađeni objekti, kao i oni na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije, moraju posedovati energetski pasoš, pa se na taj način i obezbeđuje sporovođenje energetski efikasne politike. Trenutno je kod nas propisano da novoizgrađene zgrade moraju biti nаjmаnje „C” energetski razred kako bi dobile upotrebnu dozvolu. Što se tiče postojećih zgrada, energetski razred nakon rekonstrukcije mora biti poboljšan najmanje za jedan energetski razred. Na primeru je to jednostavno približiti. Naime, ako je postojeća zgrada građena 70-ih godina prošlog veka svrtstana u energetski razred “F”, posle rekonstrukcije ona mora biti svrtstana u energetski razred “E” ili bolji – objašnjava Todorović.

Na osnovu Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je usvojen u maju ove godine, uvode se novine u ovoj oblasti.

Definiše se nova obaveza koja se odnosi na nekretnine u prometu.

– Naime, prilikom overe Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i zaključenja Ugovora o zakupu obavezno se javnom beležniku dostavlja na uvid energetski pasoš. Predloženi su rokovi za usaglašavanjem sa ovom odredbom. Te su tako, vlasnici postojećih zgrada javne namene dužni da u roku od tri godine od dana stupanja na snagu novog zakona pribave sertifikat o energetskim svojstvima zgrade. Vlasnici postojećih poslovnih zgrada imaće rok od 5 godina, a vlasnici postojećih stambenih zgrada imaće rok od 10 godina za pribavljanje sertifikata o energetskim svojstvima zgrade – kaže sagovornik iz kompanije Energy Concept.

Za sve tri kategorije je propisana kazna od 25 do 50.000 dinara ukoliko ne ispune ovu obavezu u zakonskom roku.

Nacrtom zakona predviđeno je da će Lokalne samouprave imati obavezu donošenja opšteg akta, kojim će bliže urediti kontrolu izvršavanja ove obaveze, i to u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu novog zakona.

Predlagači ovih izmena zakona smatraju da vlasnici stanova nemaju razloga za brigu i žurbu i da su predloženi rokovi primereni i realni.

Kako izgleda sam proces sertifikovanje zgrada?

Energetski pasoš se može izdati za celu nekretninu ili njen posebni deo npr. stan, lokal i sl.

Energetski pasoš se izrađuje na osnovu sprovedenog energetskog pregleda nekretnine i postojeće projektne dokumentacije.

Energetski pregled zgrade vrši ovlašćeno lice. Vrši se pregled svih pojedinosti i karakteristika koje su u samom sertifikatu naznačene.

Ukoliko se utvrdi validnost svih podataka, energetski pasoš se potpisuje i kao dokument postaje validan na period od 10 godina. Nakon isteka tog perioda, izradiće se novi sertifikat.

Energetski pasoš mora biti overen od strane odgovornog inženjera sa licencom 381 i pravnog lica – firme koja je ovlašćena za izdavanje istih.

Rešenje o ispunjenosti uslova za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima zgrada izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Energetski pasoš ima propisan sadržaj, izgled, uslove i način izdavanja. Mora biti izdat kroz Centralni registar energetskih pasoša (CREP).

Postupak izdavanja energetskog pasoša putem aplikacije CREP, odnosno verifikacije od strane nadležnog ministarstva traje najmanje 10 radnih dana. To je novina, na koju treba da se naviknu investitori a i inženjeri.

Dakle, pasoš je validan samo ako ga je izradila i overila ovlašćena firma i ukoliko je izdat kroz Centralni registar energetskih pasoša.


Izvor : NadjiDom.com

Top