Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Zeleni zidovi: Oaza prirode u vašem domu

Zeleni zidovi: Oaza prirode u vašem domu

Ako ste trenutno na slatkim mukama i život vam se dobrim delom svodi na odabir nameštaja i dekoracije za vaš novi ili renovirani dom – evo još jedne ideje koja će vas oduševiti i očarati svakoga ko kroči u vašu oazu – zeleni zid ili “živa slika” od mahovine.

Brojni su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju za zelene zidove a upravo činjenica da je u pitanju nešto nesvakidašnje, interesantno kao i da nema održavanja, čine ovaj trend vodećim u uređenju enterijera.

Zeleni zidovi u prostor donose pravo osveženje i povezuju naš životni (ili radni) prostor sa prirodom. Izrađeni od prirodne stabilizovane mahovine su posebno atraktivni i moderni. Mahovina dolazi u različitim prirodnim nijansama zelene boje i može biti ravna, loptasta ili irvasova. Samo posmatranje ovakvog zida vas može vas podsetiti da usporite, udahnete duboko i zaboravite na užurbani način života. Zanimljivo je da su budistički monasi iz Japana pre više od 1000 godina uživali u smirenosti i svežini koju im je mahovina donosila u njihovim hramovskim baštama. Sada, ova prelepa biljka je postala ultimativni trend u dizajnu enterijera.

Izvor: Mossart

Uslovi i prednosti

Uslovi koje treba da ispunjava prostor u koji se unosi mahovina su minimalni i može se postaviti u skoro svaki zatvoreni prostor. Najvažnije je da se zeleni zid ne nalazi na direktnom sunčevom svetlu ili u nepostrednoj blizini nekog grejnog tela. Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji, pa čak ne zahteva ni dodatnu fotostimulaciju. To je posebno privlačno ljudima koji ne uspevaju da održe druge biljke. Drugim rečima, možete je postaviti i u prostore u kojima uopšte nema svetla, kao što su hodnici.

Prednosti su brojne, ali izdvajamo najvažnije – ostaje lepa i sveža godinama, uz minimalno, a često i nikakvo održavanje. Pored estetske vrednosti, zeleni zidovi od mahovine pružaju dobru zvučnu izolaciju i regulišu vlagu. Takođe, zbog svog elektrostatičkog svojstva, odbija prašinu, tako da nećete morati da je čistite. Primetili smo da nije interesantna četvoronožnim članovima porodice i što je još važnije, ni insektima.

Ideje

Zeleni zid se može montirati na različite površine – zidove od betona, cigle, gipsa, drvo, metal ili staklo. Postavljanje mahovine se vrši pomoću specijalnog lepka za odgovarajuću podlogu. Kombinuje se savršeno sa svim prirodnim materijalima kao što su kamen, drvo svih nijansii, cigle, beton i mermer. Kako bi se naglasila lepota mahovine, najbolji efekat se postiže kombinacijom sa različitim tipovima osvetljenja, pri čemu se LED svetlo preporučuje kako bi se izbeglo isušivanje biljke. Zeleni zid se može postaviti u ram, kao slika, ili bez njega, čime se postiže efektak da mahovina izgleda kao da izlazi iz zida.

Vrste mahovine

Svaki zeleni zid je unikatan i postoji bezbroj motiva i načina postavke mahovine, ali za izradu zelenih zidova koriste tri vrste mahovine koje su pokazale kao najadekvatnije.

Irvasova mahovina ima karakterističan izgled koji podseća na rogove irvasa, sa šupljinama koje mogu zadržavati vlagu. Ova vrsta mahovine pruža poseban šarm i teksturu zidovima, a i posebno je neuobičajena jer se u prirodi ne može naći na našim prostorima već isključivo na krajnjem severu naše planete.

Loptasta mahovina je mekana i bujna, sa izgledom malih zelenih loptica koje daju volumen i dubinu zidu od mahovine. Ova vrsta mahovine dodaje prirodni i svež izgled prostoru.

Ravna mahovina, kao i u prirodu, se postavlja tako da stvara jedan zeleni “tepih”. Sa svojom ravnom površinom, pruža elegantan i čist izgled, savršen za minimalističke enterijere.

Najbolji efekat i najviše detalja se postiže kombinacijom dve ili tri vrste mahovine.


Stabilizovane biljke: Dodatak za zelene zidove

Pored mahovine, na zid se mogu dodati i stabilizovane biljke kako biste uneli još više prirodnog šarma u svoj zeleni zid. Pitate se kakve su sad ovo biljke? Stabilizovane biljke su prirodne biljke koje su prošle poseban tretman kako bi zadržale svoj prirodni izgled i svežinu tokom godina. One ne zahtevaju zalivanje ili održavanje, a ipak pružaju živopisan dodatak vašem zelenom zidu. Trebamo ih razlikovati od dehidriranih/sušenih biljaka, jer za razliku od njih one nisu blede i krhkte, već potpuno izgledaju kao žive biljke, na oko, ali i na dodir.

Cena i vrednost

Cena zelenog zida sa idejnim predlogom i ugradnjom se kreće oko 400 EUR po kvadratnom metru. Ova cena nije mala, međutim uz minimalno održavanje i dugotrajnost zelenog zida, vrednost koju on donosi vašem domu daleko prevazilazi uloženi novac. Neće biti potrebe za zamenom biljaka, a sam zid može trajati i više od 7 godina.

Kada je u pitanju uređenje vašeg doma, zeleni zid od mahovine je izbor koji ne samo da će oduševiti one koji dolaze u vaš dom, već će iznova oduševljavati i vas. Povežite se sa prirodom, unesite oazu zelenila u svoj prostor i uživajte u mirnom ambijentu koji će vam on pružiti.


Izvor : NadjiDom.com

Top