Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Mere opreza u stanu ili kući kada planirate godišnji odmor!

Mere opreza u stanu ili kući kada planirate godišnji odmor!

Počela je sezona godišnjih odmora. Sigurno ste svi umorni od svojih poslova i jedva čekate da odete negde i da se “slatko odmorite”. Većina vas će odabrati neku morsku destinaciju, ali ima i onih koji više vole prirodu, pa će se odlučiti za bližu varijantu i odmor na nekoj obližnjoj planini ili u banji.

Međutim svako duže odsustvo iz doma nosi rizik i da to neko zloupotrebi i iskoristi za svoje “prljave poslove”. Treba imati na umu da osim provalnih krađa postoji još niz neprijatnih situacija, koje mogu uzrokovati velike materijalne štete-(kao što su poplave usled pucanja vodovodnih cevi ili požari zbog neispravnih uređaja ili samih električnih instalacija). Na žalost postoje i prirodne katastrofe, koje niko ne može ni predvideti, ni sprečiti. Olujno nevreme i jake kiše takođe mogu ostaviti velike tragove na vaše domaćinstvo. Poplave ili požari usled udara groma su najčešće posledice koje mogu u takvoj situaciji zadesiti vaš dom.

U potrazi za hranom ili skloništem, razne životinje kao i ptice, lako mogu iskoristiti vaše odsustvo. I zato se nemojte iznenaditi ako se u vaše dvorište useli mačka sa gomilom malih mačića ili ako na terasi zateknete novi ljubavni par, koji bi baš tu da svije svoje gnezdo.

Kako vas po povratku sa godišnjeg odmora ne bi zateklo neko od ovih mogućih “iznenađenja”, potrebno je na vreme preduzeti sve mere opreza i smanjiti mogućnost da se to dogodi. Evo par preporuka kako se možete zaštititi:

1. Komšiji ili nekom bližem rođaku obavezno ostavite rezervni ključ. Dobro je da neko od rodbine ili komšija od poverenja ima vaš rezervni ključ od stana i poštanskog sandučeta. Tako će povremeno moći da obilazi stan, pokupi račune i da spreči ili adekvatno odreaguje u slučaju nekih neplaniranih situacija. Ključ nikako ne ostavljati ispod otirača, u saksijama sa cvećem ili nekim lako dostupnim mestima, kako se vaš stan ne bi našao na meti profesionalnih lopova. Takođe, treba izbeći sve znakove da ćete biti odsutni, npr: roletne nikada ne spuštati do kraja, a cveće ne sklanjati sa balkona ili terasa. Telefone i društvene mreže treba pametno koristiti. Sa svojim javnim objavama, lako možete otkriti svoju lokaciju i dati zeleno svetlo svim provalnicima koji sve više vrebaju “online”.

2. Isključite električne uređaje i ventile za vodu. Voda i vatra su na prvom mestu za rizik u stanu ili kući. Zato zavrnite sve slavine u kući, a po mogućnosti i glavne ventile za vodu. Pored toga, osim frižidera i zamrzivača u koliko imaju kvarljivih namirnica, ostale električne uređaje obavezno isključiti sa utičnica i prekidača. To se odnosi na šporet, sudo i veš mašine, TV, klime i bojlere. Posebnu pažnju obratiti na sve rutere, punjače, stone lampe i ostale male kućne aparate. Naravno sve sijalice obavezno isključiti, a da vas ne bi bolela glava, možete isključiti i glavne osigurače.

3. Bezbednosni sistem. Svoju nekretninu uvek možete osigurati montiranjem alarma i nadzornog sistema, koji će vam u svakom slučaju biti od velike pomoći. Kamerama možete i sami proveravati odnosno nadgledati vaš dom, preko mobilnog telefona sa bilo kog mesta. Razmisite i o polisi osiguranja kod neke ozbiljne osiguravajuće kuće, kako bi svoj dom zaštitili od neplaniranih izdataka.

I zato, ako na vreme preduzmete sve mere opreza, vaše letovanje će proći besprekorno, bez ikakvih trzavica i briga za domaćinstvo. Uživaćete u svakom trenutku i napuniti baterije za nove radne poduhvate.


Izvor : NadjiDom.com

Top