Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Trikovi da vaš dom uvek lepo miriše!

Trikovi da vaš dom uvek lepo miriše!

Izvori neprijatnih mirisa i načini da se neutrališu?!

Kada uđemo u neki zatvoreni prostor, stan ili kuću, obično je miris nešto što prvo osetimo. Održavanje prijatnog mirisa u domu podrazumeva redovno čišćenje. Ako želite da vaš dom miriše lepo i da bude zdravo mesto za život vaše porodice, onda je higijena veoma bitna stavka koju nikako ne smete zapostaviti.

Najčešći uzročnici neprijatnih mirisa u svakom domu su: slabo provetravanje prostorija, zapušena kanalizacija, loša higijena sanitarija, odevnih predmeta, delova nameštaja, kao i prisustvo buđi i vlage. Zato uz adekvatno održavanje higijene i par prirodnih metoda, sigurni smo da ćete učiniti da vaš dom uvek lepo miriše.


1. Prvi način da vam dom odiše svežinom je provetravanje. Jedna od najjednostavnijih metoda za koju je potrebno samo par minuta dnevno. Dovoljno je da širom otvorite prozore i omogućite cirkulaciju svežeg vazduha, a kako bi ustajao vazduh i neprijatni mirisi izašli napolje. Svež vazduh podstiče bolje raspoloženje i poboljšava san. Ne smete zaboraviti da se u zatvorenom prostoru sve štetne čestice i mirisi brže koncentruju, uvlače u sve prostorije i stvaraju neprijatnu i nezdravu sredinu za život.

2. Takođe, jedan od većih izvora mirisa na ulazu svakog doma je cipelarnik. Redovnim pranjem i čišćenjem obuće, sprečićete da neprijatni mirisi preovladaju vašim hodnikom. Povremeno možete iskoristiti trik sa čarapom i sodom bikarbonom za neutralisanje mirisa (u čarape sipajte po kašiku sode i smestite ih u cipele na par sati, posle toga jednostavno istresite). Pored toga kesice čaja sa jakom aromom ili vanilin šećer mogu poslužiti u istu svrhu.

3. Kuhinja i kupatilo su isto rizična mesta za stvaranje loših mirisa, naročito u delu gde su odvodi za kanalizaciju. Iskusne domaćice se veoma lako snalaze u borbi protiv njih korišćenjem sirćeta, sode bikarbone i limunovog soka. Na primer, neprijatne mirise iz rerne ili mikrotalasne brzo ćete neutralisati ako stavite limunovu koru u posudu sa vrućom vodom. Limun će umanjiti miris pečene ribe ili neke druge hrane koje se prilikom obrade poprilično osećaju tj zadržavaju mirise u prostoriji. Snažna aroma kafe upiće ostatke mirisa od kuvanja, prženja i pohovanja hrane. Takođe, vanila i cimet daće poseban miris domaćim poslasticama, kojima složićete se, niko ne može odoleti, a lep i prijatan miris prostiraće se vašom kuhinjom. Kora citrusa, karanfilić, cimet, tamjan, ruzmarin, lavanda itd. su prirodne supstance koje nisu samo ekonomičnije nego su i zdravije. Sigurno će biti manji rizik od alergijskih reakcija u odnosu na veštačke osveživače. Pored veštačkih osveživača prostora, dobro rešenje je upotreba omekšivača. Možete ga sipati u sidoperi, lavabou ili čak wc-šolji, da bi neutralisao mirise koji dopiru iz cevi. Takođe, rastvorite omekšivač sa toplom vodom i prskalicom prođite kroz sav nameštaj, tepihe, zavese i druge “platnene” površine po kući, kao i po odeći, ali bez preterivanja jer može da izazove alergijsku reakciju na koži.

4. Najbolji prirodni osveživač za dnevne sobe i trpezarije je cveće. Vaza sa cvećem je najlepši ukras na svakom stolu. Osim lepote, pruža i opojni miris koji će se dugo zadržati u prostoriji. Za održavanje kvalitetnog i svežeg vazduha u vašim domovima nemate boljih saveznika od sobnih biljaka. Osim što ćete ulepšati svoj životni prostor, ujedno ćete obezbediti i zdravije uslove.

5. Suvo cveće je još jedna opcija koja vam može poslužiti i kao dekoracija u malenim činijama (za komode i police) i kao osveživač u platnenim vrećicama za garderobere. Možete sami napraviti aromatične vrećice koje će osvežiti vaše komade odeće. Ako je u pitanju lavanda, poslužiće i kao zaštita od moljaca.

6. Ukoliko u stanu ili kući čuvate kućnog ljubimca, morate se svakodnevno pozabaviti i njegovom higijenom. Treba da redovno perete podove, prekrivače, jastuke, kao i igračke koje vaš ljubimac koristi. U većini pets-šopova možete nabaviti sprejeve za uklanjanje neprijatnih mirisa. Za staze i tepihe najbolje rešenje je soda bikarbona. Dovoljno je da odstoji tokom noći, nakon čega ćete temeljno usisati i biće mnogo manje kako priljavštine, tako i neprijatnih mirisa.

Najveći neprijatelj svih stanova i kuća su buđi i vlaga. Vlažne prostorije osetićete po karakterističnom mirisu zemlje i buđi. Miris vlage je neprijatan, zagušljiv i memljiv, a vazduh težak za disanje. Lako se uvlači u zidove, nameštaj, garderobu i u kombinaciji sa buđom, postaje veoma nezdrava sredina za život, opasna po vaše zdravlje. Rešenje za ovaj problem je hidroizolacija zidova i posebna farba ili sprejevi protiv buđi, pa nakon tih postupaka osveživete dom krečenjem.

Neprijatni mirisi negativno utiču na vaše raspoloženje, pa se zato potrudite da vaš dom uvek lepo miriše. Nasuprot, lepi mirisi bude sreću, radost, pozitivne emocije, pa će vam onda i dan biti lepši, a na život ćete gledati sa vedrije strane.

 

Izvor : NadjiDom.com

Top