Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > “Uradi sam” srpskog domaćina

“Uradi sam” srpskog domaćina

Ima jedna luckasta rubrika u časopisima. Negde je nazvana „uradi sam“ ili „napravi sam.“ Inicijalno nastala da ponudi jednostavne i jeftine ideje za uređenje prostora. Na internetu su popularni „5-Minute Crafts“ i „DIY Home Improvements“ tutorijali koji su digitalni rođaci papirnih verzija. Dovitljive ideje koje olakšavaju život. I to jesu bile. Međutim, stvari su se otele kontroli.

Sve više u toj rubrici nailazimo na ideje poput:

  • „Kako napraviti fotelju od starog kofera“
  • „Kako napraviti papuče od čarapa“
  • „Zavese od čaršava“
  • „Napravite krevet za san i odmor“

 

Ovo je samo mali uzorak ideja koje su sve samo ne jednostavne i korisne. Žanr ove rubrike je postao komedija – ako imate zdravog razuma i kupite krevet umesto da ga napravite sami. Ili tragedija ako se pak odlučite da ga napravite sami.

DIY i life hack videi su već stavljeni na stub srama od strane Internet zajednice. TikTok vrvi od videa u kojima se ismevaju apsurdni saveti koji “olakšavaju” život. Kabi Lame (Khaby Lame), TikTok zvezda, je stekao bogatstvo snimanjem parodija DIY (uradi sam) tutorijala. Proziva sve od osobe koja mesarskim nožem guli bananu do ljudi koji savetuju da kupite robota koji vam donosi rolnu toaletnog papira.

Pretpostavljamo da su se stvari otrgle kontroli usled hiperprodukcije sadržaja na Internetu. Nastao je ogroman broj otrcanih ideja koje su komplikovane i nepotrebne.

Dnevna doza “uradi sam” prosečnog Srbina

Mi smo istraživali šta zanima našeg domaćina – kako da popravi onaj bojler koji mu kaplje u kupatilu već mesecima ili ga zaista zanima kako da napravi krevet za san i odmor… Oslonili smo se na domišljatost našeg čoveka i izdvojili zanimljive upite i rešenja iz realnog života. Zabavne, ali i praktične.

Kako zemeniti kvaku

Problem: “Pozdrav, imam problem sa kvakom od ulaznih vrata u stan. Kada pritisnem kvaku, moram skroz do kraja da je stisnem jer neće jezičak da se uvuče da bih otvorio vrata”

Rešenje: “Otvori vrata. Spoljnu kvaku u jednu ruku, unutrašnju u drugu. Vuci, cimaj, zapini. Na kraju će popustiti. Ako ni tada neće, onda brusilicom odseci spoljnu kvaku i lako ćeš je zameni”

Uklanjanje prljavštine sa zida bez krečenja

Univerzalno rešenje je “Topla voda, magična krpa i Fairy. Vraćala sam se i čistila više puta malo po malo i fenomenalno je sad kako je bilo”

Buđ u ormanu

Rešenje:

„Ja sam imao problem sa ormarićem koji je bio pričvršćen na hladan zid i stvarala se kondenzacija i buđ. Unutra sam ga celog obložio sa stiroporom od 1cm koji sam lepio akrilnim silikonom i rešio problem”

Pesak u wc solji

Rešenje:

“Neka od rešenja su cevol, ili neko sredstvo za „skidanje “ naslaga kanalizacije, kanta vruće vode, sajla ili dodatak na puromat za procepljanje. Ima tu mnogo rešenja. Plastične cevi su po meni savršenstvo jer jako malo ili ni malo ne lepe na sebe i sve se lako sliva kroz njih. a talog voda odnese bez problema”

Šta napraviti od viska laminata?

Rešenje:

“Sve i svašta od podmetača za čaše pa nadalje”

Problem sa mačkama

Problem

“Imam problem sa mačkama koje se na krov moje dvorišne garaže penju preko mog auta. Osim tragova šapi na kolima se vide i ogrebotine od noktiju.”

Rešenje

“Nabavi psa”

Kako skinuti zavesu?!

I dalje niko nema rešenje. Ostaće noćna mora i dnevna misterija svake domaćice.

 


Izvor : NadjiDom.com

Top