Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Kuće i zgrade sa ravnim krovom – prednosti i mane

Kuće i zgrade sa ravnim krovom – prednosti i mane

Ako ste u procesu izgradnje bilo kuće ili zgrade, ili kupovine vaše nekretnine u nekom trenutku ćete se sigurno zapitati kakav krov je najbolji.

Uglavnom, imate opciju izbora između ravnog i kosog krova.

U Srbiji, a i u svetu, mnogi ljudi se plaše da investiraju u ravan krov zbog loših iskustava sa takvim zgradama u prošlosti, međutim, kao i sve drugo, ravan krov ima svoje prednosti i mane.

U ovom tekstu ćemo se time podrobnije pozabaviti i pomoći vam da izaberete ono što vama najviše odgovara.

Zašto uopšte postoji problem?

Već smo rekli da ravni krovovi nisu omiljeni među kupcima, investitorima, pa čak i stanarima zgrada i kuća sa ravnim krovom.

Razlog za to je što se smatra da su ravni krovovi nepraktični i nekvalitetni – leti je vruće i teško se hladi, zimi se teško greje, kiša i sneg se duže zadržavaju pa dolazi do propuštanja i vlage, ljušti se malter…

Svesni smo da ovo sve i jesu problemi sa kojima se srećemo, međutim, to su sve posledice loše izvedenih građevinskih radova i neadekvatnih materijala.

Do toga je došlo prvenstveno zbog toga što se određeni objekat nije konstruisao sa ciljem da ima ravan krov, već da bi se povećala kvadratura na račun površine oko zgrade koju zauzima krov.

Danas, kada je građevinska industrija napredovala, ima mnogo više materijala koji su adekvatni za termo i hidroizolaciju ravnih krovova nego pre nekoliko decenija kada su ravni krovovi krenuli da se grade.

Treba takođe razumeti da ravan krov nikada nije 100% ravan, on ima nagib od oko 8% da bi se voda cedila uspešno.

 

Prednosti ravnog krova:

1. Odgovarajući za sve objekte
Kompaktni dizajn ravnog krova je pogodno rešenje za garaže i dograđivanje, takođe je, u zavisnosti od onoga šta želite solidna opcija i za domove – bilo zgrade bilo kuće.

2. Ekonomičniji i brži
Ravan krov je jeftinija opcija od kosog krova.
To je tako zato što je potrebno manje konstrukcije za izgradnju.
Takođe, gradnja traje kraće pa ćete uštedeti na plaćanju majstora koji izvode radove i brže ćete uživati u vašem novom domu.

3. Iskorišćenost površine
Površina ravnog krova može se iskoristiti na razne načine.

Evo nekoliko primera koji vam mogu dati ideju.
• Postavite solarne panele – na taj način koristite obnoviv izvor energije pa čuvate kako okolinu tako i novac u vašem novčaniku
• Prostor za rekreaciju – u zavisnosti od same površine krova možete imati na primer privatni teniski teren, naravno, uz preduzete sve bezbednosne mere.
• Zelena površina i terasa– bilo da nemate prostor za dvorište oko vaše kuće ili da živite u zgradi, ravan krov se može ozeleneti i koristiti kao bašta ili dvorište. U tom slučaju ne samo što imate vašu privatnu oazu mira, nego takođe i pomažete u ekološkoj misiji ozelenjavanja gradova. A svakako smo sigurni da biste uživali u pogledu bilo na prirodu, bilo na grad.
• Dodatna svetlost i visina– na ravnom krovu se mogu ugraditi prozori koji će obezbediti dodatnu svetlost u prostoru. Takođe može otvoriti mogućnost da zidovi budu za koji centimetar viši.

Mane ravnog krova

1. Održavanje i trajanje
Ravnim krovovima se zamera kraći rok trajanja kao i veća količina održavanja.
Treba ih rasteretiti od snega tokom zime, a treba ih i redovno pregledati i blagovremeno sanirati čak i miimalna oštećenja.
Međutim, ako se koriste noviji, izdržljiviji materjali, životni vek jednog ravnog krova može se produžiti do 30 i 40 godina.

2. Veća šansa od propuštanja
Kao što smo već rekli, postoji veća šansa od propuštanja, ali ukoliko se radovi izvedu odgovarajućim materjalom i stručno, eliminisali ste i taj problem
Nadamo se da smo vam pomogli da se malo bolje upoznate sa ravnim krovovima i da ne morate više da ih izbegavate.

Na portalu NadjiDom.com možete pretražiti veliki broj oglasa, poput stanovi prodaja i informisati se o prosečnoj ceni kvadrata na različitim lokacijama.

Ostavite odgovor

Top