Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako povećati energetsku efikasnost starogradnje

Kako povećati energetsku efikasnost starogradnje

Prema statistikama, Srbija troši oko 2,5% više energije od evropskog proseka.

Već smo pričali o energetskoj efikasnosti domova, a u današnjem tekstu obradićemo temu poboljšanja energetske efikasnosti u starogradnji.

Zašto je to bitno?

Najviše energije se troši na hlađenje i grejanje prostorija u zavisnosti od vremena.

Koliko energije će biti utršeno zavisi prvenstveno od izolacije i prozora i vrata jer su oni t koji propuštaju toplotu na jednu ili drugu stranu.

Kada govorimo o starogradnji u Srbiji mislimo na zgrade ili kuće koje su građene u periodu od 1950 do 1980 godine.

Zbog materijala koji su tada korišćeni i nedostatka termoizolacije, procenjuje se da te nekretnine imaju ocenu F kada je potrošnja energije u pitanju.

To je baš visoka potrošnja ako razumemo da se potrošači dele po kategorijama od A do G. (A, B, C, D , E, F, G).

S obzirom da je veliki deo nekretnina u srbiji građen baš u tom periodu nije ni čudo što je Srbija jedan od vodećih potrošača energije u Evropi.

To je i još jedan od razloga zbog kojih su nam računi za grejanje i struju dosta veliki.

Kako možemo povećati energetsku efikasnost starogradnje?

Ovde nećemo pričati o tome kako da vam račun za struju bude manji tako što ćete gasiti svetla, računare i televizore kada niste u prosoriji, ili voditi računa o otapanju frižidera, i tome da li koristite štedljive sijalice ili ne.

Nećemo čak govoriti ni o tipu goriva za grejanje ni o obnovljivim resursima energije što je svakako tema za razmišljanje kako sa finansijske tako i sa ekološke tačke gledišta.

Ono kako možete povećati efikasnost starogradnje je postavljanje termoizolacije ako je nema, kao i popravka dotrajalih vrata i prozora.

Kada govorimo o izolaciji posebno treba obratiti pažnju na krovove, tavane i potkrovlja, podrume, odnosno podova stanova u prizemlju, i stanove sa mnogo spoljnih zidova, kao i na terase.

Što više neizolovanih spoljnih zidova imate to se više toplote gubi.

Kada su u pitanju zgrade, mora se raditi projekat na celoj zgradi, i nije moguće da vi, kao vlasnik, na primer, jednog stana, postavite spoljnu izolaciju.

S druge strane, možete uraditi unutrašnju izolaciju. Da, uzeće vam koji centimetar prostora ali ćete povećati komfor u vašem stanu.

Čak i da imate izolaciju na zgradi ili kući, dotrajala stolarija može da vam pravi problem.

Bilo da je drvena (napukla, osušena,…), ili već dotrajala PVC stolarija može se u potpunosti zameniti novim aluminijumskim ili PVC prozorima koji dobro dihtuju.

Takođe, ukoliko su ramovi zdravi, možete za manje para, zameniti samo stakla, i po mogućstvu ugraditi dupla koja imaju sloj argona između koji pravi barijeru.

To je posebno bitno za nekretnine koje imaju zidove sa velikim staklenim površinama, i zastakljene terase.

Pa, ako ne želite da izgubite dnevnu svetlost zagrađivanjem jednih balkonskih vrata ili prozora – zamenite stakla.

I zamena stolarije i izolacija prostora su solidne investicije, ali će vam se novac vratiti možda čak i kroz godinu-dve, jer će vam računi biti za 10-15% manji, a komfor u domu isti ako ne i bolji.

Na portalu NadjiDom.com možete pretražiti veliki broj stanova u starogradnji i informisati se o prosečnoj ceni kvadrata na različitim lokacijama.

Ostavite odgovor

Top