Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Koje su metode održavanja doma važne da bi ostao uredan i čist?

Koje su metode održavanja doma važne da bi ostao uredan i čist?

Mnogi od nas se susreću sa različitim problemima koji mogu da zaposednu dom i onda kreće horror. Na prvi pogled, kupovina nove nekretnine ostavlja osećaj senzacije, koja se daljim uređenjem širi domom. Nov nameštaj, stolarija, dekoracija, odaje utisak ispunjenosti i kao da je tu kraj, da je došlo vreme za uživanje i komfor.

Međutim, koliko god naizgled delovalo spokojno, ne znači da u međuvremenu vaš dom neće dobiti “karijes” koji stvara glavobolje, bez obzria koliko ste vodili računa o higijeni i čišćenju.

Pitate se u čemu je problem?!

Održavanje doma
Ilustracija: Održavanje doma

Kako se rešiti kondenzacije?!

Stvaranje kondenzacije, prilikom kuvanja, radom klima i ventilacionih uređaja, grejanjem radijatora, otvorenih vrata i prozora, gotovo da je neizbežno. Smena toplog-hladnog, zadržavanje vazduha, stvara kondezaciju slobodne tečnosti koja se zadržava u vidu kapljica na zidovima ili zid jednostavno upije. Voda pronalazi svoj put, tako da je u dužem periodu moguće doći do pukotine, trošnih delova zidova, kao i do stvaranja buđi koja zajedno sa vlagom utiče na zdravlje, pogotovo na respiratorni sistem.

U ovom slučaju dobra izolacija može da bude trajno rešenje, ali to zahteva veliko ulaganje koje košta.

Ne trošite novac za sredstav protiv buđi, kao i tableta za apsorbovanje vlage!!! Sve su to kratkotrajne metode koje neće rešiti vaš problem u potpunosti.

Čišćenje površina
Ilustracija: Čišćenje površina

Nepravilnim korišćenje fungicida, možete samo napraviti još veći problem, jer buđ ima tendenciju da se raznosi i postane otpornija nakon mehaničkog trenja (čišćenje tj brisanje sunđerima, krpama sa sredstvom).

Takođe, važno je spomenuti da ova sredstva ako dospeju na koži i sluzokoži, oku, možda mogu dovesti do oštećenja, iritacije ili alergijske reakcije. OPREZNO!!!

Rešenje za kondezaciju koje je jako povoljno jeste hidroizolacija, kao i kompletna izolacija zidova materijalima koji su vodootporni i koji stvaraju sklad barem što se temperaturne razlike tiče.

Kako se rešiti štetočina?!

Kada živite u kući, znajte da niste jedini ukućani koji u njoj borave. Mada, ni po stanovima nije slučajnost da se naleti na po kojeg nepozvanog gosta. Naime, u pitanju su bubašvabe, takođe već svima dobro poznate “smrdibube”, pa za njima i roj mušica, možda neki sipac (žižak), komarac i mravi. Ovo su najčešći insekti koji svoje utočište pronalaze svuda pa i onde gde su im vrata zatvorena.

Postoji mnogo otrova u obliku sprejeva, kreda, hrane i praškova koji se koriste za uklanjanje ovih štetočina, ali isto tako, te supstance mogu izazvati ozbiljne reakcije ako se pravilno ne koriste. Takođe mogu biti jako toksične po vaše kućne ljubimce, koji će nekom prilikom sigurno ponjušiti ili čak pojesti nešto od toga.

Aromatično cveće poput bosiljka, nane, ruzmarina deluje kao prirodna barijera protiv mnogih insekata. Tako da neće biti na odmet da posadite koju saksiju, koju možete višestruko koristiti, kao štit protiv buba, čaj, začin ili finu dekoraciju.

Sredstvo za čišćenje
Ilustracija: Sredstvo za čišćenje

Kada sipac ili termiti napadnu drvo, šta god da uradite, najbolje rešenje je da se pozdravire sa tim delom nameštaja ili stolarije. Zamenite drugim, ako može plastičnim ili metalnim predmetom, jer je to drvo verovatno skroz “pojedeno” iznutra dok ste primetili prve tragove prašine, videli rupe ili ste ih čuli.

Što se glodara tiče, najbolje rešenje je prirodnom selekcijom kroz lanac ishrane. Udomite mačku!

Metode poput dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije su jako delotvorne, pogotovo ako ste već suočeni sa problemima ovog tipa. Redovno održavanje čistih površina i provetrenih prostorija, korišćenje fizičkih tehnika ili upotreba uređaja za čišćenje, ne znači da će sve biti u skladu. Isto tako, sve su to nazovimo ih “mere prevencije” kojima sprečavamo ili suzbijamo domski “karijes”.

NadjiDom.com

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top