Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Moj dom-moj vrtić!

Moj dom-moj vrtić!

Kako deci organizovati dan kod kuće kada ne idu u vrtić?!

Dragi roditelji, u koliko imate dvoje ili više dece, jedno drugom do uveta i da još uvek nisu izašli iz vrtića, onda je ovo najpraktičnija nekretnina za vas.

Kuća sa više prostorija i velikim dvorištem, a evo i zašto?!

U toku godine sigurno naiđe dan kada vrtići ne rade, a mami “iskrsne” neki neplanirani posao. Onda je tata taj koji treba da “podmetne leđa” i preuzme obaveze oko čuvanja dece. Iskreno, za većinu očeva to uopšte nije lak posao i da se kuća ne bi pretvorila u vašar, evo par praktičnih saveta kako tate mogu organizovati svoj dan i od doma napraviti privatni vrtić.

Nakon buđenja, sledi oblačenje garderobe i odlazak do toaleta. Održavanje lične higijene je veoma bitno, međutim u kupatilu postoje stvari koje su jako opasne za decu. Sve hemijalije koje služe za čišćenje i održavanje toaleta, treba čuvati u zatvorenom ormariću, na visini tj van domašaja dečijih ruku. Da vas ne bi bolela glava, bolje je na vreme skloniti nego razmišljati o posledicama. I tako, dok se budu umivali, tata ih može zabaviti pravljenjem mehurića od sapunice. Takođe se pazite klizavih pločica prilikom tuširanja, da ne dođe do povreda!

Posle toga sledi odlazak do kuhinje i spremanje doručka. Napraviti sendviče je najlakša varijanta, ali to deci i neće biti baš primamljivo. Zato upotrebite malo mašte, oživite vaše sendviče iscrtavanjem kečapom i majonezom, kad nacrtate oči, nos i usta, sendvič koji se smeši iz tanjira biće mnogo interesantniji deci. Kuhinja je mesto gde se deca mogu zabaviti, ali i povrediti. U radnom delu, postoji puno fioka i polica koje kriju gomilu stvari. Šta sve tu deca mogu pronaći? Počev od noževa, viljuški, makaza, raznih lekova, teglica…Deci svakojake stvari mogu pasti na pamet, malo opreza nikada nije na odmet. Kako kažu “između dva zla uvek treba odabrati manje”, da deca ne bi vršljala po kuhinji ili dirala uređaje na struju, možete im ponuditi par šerpica, plastičnih činija i kašičica, pa zajedno “kuvati” ručak za lutke na malom plastičnom šporetiću.

Likovne aktivnosti su uvek zanimljive deci, pa čak i u najmanjem uzrastu. Da bi izbegli žvrljanje po zidovima ili nameštaju u kući, bolje je izaći u dvorište i kredom crtati po betonu. Prostrano dvorište je mesto gde se veoma lako mogu organizovati mnoge igre i sportske aktivnosti. Zato ćete deci loptu ponuditi napolju, da se po kući ne razbiju ukrasi i druge dekorativne i lomljive stvari. Lepo vreme treba maksimalno iskoristiti za igru i druženje sa decom iz komšiluka, takođe dvorište je mesto gde deca mogu pomaziti i zabaviti se svojim kućnim ljubimcima.

Saveti za uređenje doma dok su deca mala:

1. Okrečite zidove vodoperivim bojama, a možete iskoristiti i masnu farbu za određene površine.

2. Staklene, porcelanske figure i druge dekorativne ukrase i stvari držite u vitrinama ili na zidnim policama.

3. Utičnice koje su niže raspoređene ili neiskorišćene (dostupne deci), zatvorite plastičnim zaštitnicima.

4. Lekove, sredstva za čišćenje, pogotovo kiselinu, sklonite što dalje od domašaja dece.

5. Sklonite sve stvari koje bi poslužile deci za penjanje po prozoru ili terasi, deca vole da se penju kako bi dostigli visinu roditelja, dohvatili ili bolje videli nešto.

6. Uklonite sve sitne predmete koje deca mogu lako progutati, staviti u uvo, nos. Takođe i oštre stvari koje mogu naneti ozbiljne povrede.

Deca nerado odlaze u krevet, pa zato i tu očevi moraju biti potpuno spremni. Od prekrivača i delova nameštaja mogu napraviti šator i spavaću sobu preinačiti u kamp. I tako, umesto da idu na spavanje, deca odlaze na “kampovanje” i uz neku laganu muziku polako će utonuti u san.

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top