Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako dom prilagoditi zdravstvenom hendikepu?

Kako dom prilagoditi zdravstvenom hendikepu?

Nekretnine i druge materijalne stvari su veoma bitna stavka u životu svakog čoveka. Ipak, najveće bogatstvo predstavlja zdravlje i kod ljudi treba probuditi svest o očuvanju i unapredjenju životne sredine, pa i svoj dom urediti po zdravim standardima i potrebama pojedinca.

Mnogi danas imaju problem sa nekom vrstom invaliditeta, vode borbu sa hroničnim bolestima ili različitim stanjima, koji zahtevaju da se uporedo sa njima menja i ambijent. Što znači da vašu kuću ili stan, treba prilagoditi zdravstvenom stanju, kako bi se uklonile i olakšale tegobe.

Najteži su telesni deformiteti, neki su urođeni, dok se takođe lako mogu zadobiti i u toku života. Bilo da su to prelomi, paralize, različiti oblici hendikepa, slepilo itd., kako bismo olakšali ovim ljudim, potrebno je da njihov dom opremimo prikladnim nameštajem i pomagalima.

Nakon operacija ili preloma ekstremiteta, u spavaćoj sobi treba postaviti ležaj na većoj visini (oko 1,5m od poda), sa kvalitetnim dušekom, prostirkom i jastukom za bolji odmor i san. Isto tako, na stolici, fotelji ili garnituri treba postaviti prikladno jastuče za visoki sed. Potrebno je napraviti razmeštaj u kući, kako bi se olakšalo kretanje pomoću štaka, šetalice i drugih pomagala ili kako bi im određene stvari bile lako dostupne. Prilikom ustajanja iz postelje, za ivicu kreveta zavezati kanap ili napraviti rukohvat za lakše podizanje. Takodje držače postaviti i u kupatilu, kako bi se prihvatili i održali stabilnost tokom tuširanja i obavljanja higijene. Toaletna pomagala, kao što je držač za kadu ili stolica za tuširanje, nastavak za wc-šolju, mogu biti od velike koristi.

Kada je čovek star i bolestan, tada ga sasvim male i jednostavne stvari čine srećnim. Na primer, prostrana i dobro osvetljena soba, sa terasom ili velikim prozorom. Redovnim provetravanjem, cirkulisaće svež vazduh koji će pozitivno uticati na raspoloženje i jačanje imuniteta. Ako odaberete stan, gledajte da bude u zgradi sa liftom ili u prizemlju. Penjanje i silazak stepenicama jeste zdravo, ali nije praktično za starije i osobe sa invaliditetom.

Nepokretne osobe zavise isključivo od porodice ili od službe kućne nege, tako da redovna promena položaja, presvlačenje, higijena i obedovanje u postelji su svakodnevna rutina. Veliku opasnost predstavlja stvaranje dekubitaknih rana ili pridružene bolesti poput infekcija, otoka, bolnih i ukočenih zglobova. Trudite se da im maksimalno olakšate, koristeći različite preparate, tretmane, a ako ste nesigurni ili ne možete adekvatno pomoći, obratite se zdrastvenoj ustanovi. Vežbe u postelji im dodatno mogu pospešiti cirkulaciju i pokretljivost mišića i zglobova.

Zbog stanja u kome se nalaze, ove osobe često upadaju u depresiju, pa im i tu moramo pomoći. Ne kaže se uzalud “kakve su ti misli, takav ti je život”, zato ih treba naoružati pozitivnim mislima i izbaciti iz kuće sve negativne stvari i ono što ih čine nervoznim. Takođe i negativne ljude treba udaljiti iz okruženja, jer je duhovno zdravlje veoma bitna stvar. Kao što negujemo i hranimo svoje telo, tako moramo “hraniti” i svoj duh, što važi za sve, a evo i kako:

  1. socijalizacija, osobu uključiti u aktivnosti za koje je sposobna;
  2. poistovećivanje, rad u maloj grupi sa osobama istih ili sličnih deformiteta;
  3. rehabilitacija, motiv za vraćanje izgubljenih funkcija ili otklanjanje nedostatka;
  4. zdrave navike, ishrana i edukacija o svom zdravstvenom stanju;
  5. rad na sebi, čitanje knjiga, slušanje muzike, odlazak u prirodu;

Kao i za osobe sa hendikepom, tako i kod zdravih ljudi, važe ista pravila. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i duhovni mir su ključ dobrog zdravlja i zato na vreme uzmite ovaj ključ u svoje ruke, jer stan ili kuću možete kupiti, ali zdravlje nikada.

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top