Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Pronađi idealan studentski stan?

Pronađi idealan studentski stan?

Studiranje je jedan od lepših perioda u toku celokupnog školstva.  Naime, biti student, sa sobom nosi odgivornost, bilo da je reč o početku samostalnog života ili kada je u pitanju profesionalno usavršavanje.

Na prostorima naše zemlje, budući brucoši uglavnom biraju veće gradove, gde se nalaze univerziteti i fakulteti koje žele da pohađaju. Samim time, prelazak iz sredine gde su rođeni ili boravili tokom života, sa sobom otvara mnoga polja, između ostalog i odabir stana. U Srbiji se perspektivne i akreditovane visokoškolske ustanove nalaze u velikim i mnogoljudnim gradovima, poput Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca. 

ucenje student pisanje sto laptop
Pronađi idealan studentski stan

Studenti, novopečeni ili već uhodana lica, svojim uspehom i zalaganjem ostvaruju pravo na internat. To je uređeni domski život, sa već opremljenim sobama, učionicama, sanitarnim prostorijama i menzama, na raspolaganju onima koji ugrabe mesto, jer su ta mesta ograničena.

Sada ostaje pitanje, šta je sa drugim mladim nadama i gde će oni pronaći svoj kutak?!

Odgovor je, iznajmljen manji stan ili soba, samostalan ili cimersko-partnerski život, svakako jedna obaveza više po džepu studenata i njihovih roditelja.

Znamo da se cene po stanovima i sobama kreću različito, tako da će oni koji su u centru grada ili blizu fakulteta, za iznajmljivanje tražiti skoro duplo u odnosu na stan ili kuće na periferiji ili starogradnje.

Studentski kutak
Studentski kutak

Zato je jako važno uskladiti ambijent sa potrebama studenta, finansijama, lokalizacijom i uslovima za normalan život. Npr. metrolopla poput Beograda sa sobom donosi komplikacije u saobraćaju i čestu promenu prevoza od mesta stanovanja do željene destinacije. Tada su studenti u obavezi da razmišljaju i o vremenu potrebnom za dolazak na predavanja tj organizovanju svojih dnevnih rutina i obaveza.

Studenti koji se osamostale, žele da njihov stan bude 3 u 1, a to je učionica, diskoteka i mesto za odmor i relaksaciju. Samo, možda neki zaborave da nisu u hotelu od 5 zvezdica, na komšiluk i na kućne poslove koji ih čekaju i pored svih obaveza ipak staju u red.

Studenski zivot
Studenski život

Ekonomičnost je odlika studentskog života, pa shodno tome, stan treba da bude opremljen stvarima koje će biti praktične i štedljive. Računi za grejanje i struju su jedan od vodećih problema i faktora koji utiču na džep korisnika. Ako se grejete na gas, zamolite vlasnika stana da postavi termostat koji će kotao podesiti na temperaturu koju želite da je u prostoriji. Kotao se neće stalno uključivati i imaćete sigurno manji račun.

Proverite stolariju, dobra izolacija će dodatno doprineti da stan ostane topao u zimskim danima i prijatno hladan u letnjim. Elektricne uređaje koristite po potrebi i isklučite nakon upotrebe, a to su ringle, bojler, televizor, klima uređaji i drugi.

Ucenje grupa studenata
Grupa studenata

Koje su najbolje opcije za studente u pronalaženju idealnog doma?

Najbolja varijanta je definitivno manji stan i cimerski život. Podela kućnih obaveza i troškova, otklanjanje osećaja straha od usamljenosti, socijalne distance, kao i građenje poverenja i osećaja sigurnosti. Naravno, ne bi se studentski život izdvojio da nije poseban na svoj način. Iskustva su različita, ali jedno je isto, a to da je svaki student načino korak ka promeni. 

Život nam sa sobom donosi račune koje na kraju svi plaćamo!

Tako da dragi studenti, borite se za svoje mesto, uredite svoj dom, učinite život boljim, kvalitetnijim i ponekad ne štedite na tome…;)

 

NadjiDom.com

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top