Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Moja idealna soba

Moja idealna soba

Kada je uređenje doma u pitanju, akcenat se stavlja na prostoriju u kojoj najviše boravimo. Za nekoga je to dnevni boravak, dok je za druge možda spavaća soba ili kutak gde možemo da se izolujemo od svih i pronađemo mir, spokoj i relaksaciju.

Naizgled jednostavna misija, ali kad malo bolje razgledamo, ima tu dosta detalja na koje treba obratiti pažnju.

1. Kao prvo odabir boje zidova.

Zidove treba uskladiti sa karakternim osobinama ličnosti. Ovo možda svuči suludo, ali zapravo tajna duševnog mira koji pronalazimo u svojoj sobi se najpre ogleda o zidove. Boje dosta govore o nama, kombinacija različitih boja i dezena, kao i dekorativne sposobnosti osobe. Zelena boja umiruje, dok crvena podstiče energiju i budi strast. Tople boje,(crvena, narandžasta i žuta), stvaraju dodatni protok energije, dok nas hladne boje,(plava, zelena i ljubičasta), dovode do “zen” stanja-mir. Dekoracije su stvar ukusa, takođe i “mentalnog sklopa” ličnosti. Previše detalja u nekome bude osećaj radosti, ispunjenosti i svaka sitnica ima svoju priču i značenje, dok nekima stvara lom i prikazuje njihov haos. Osobe koje su povučene, često takvu sklonost oslikavaju na svojim zidovima, koji deluju prazno, izbledelo i bez preteranog ulaganja.

odabir boje zidova

2. Odabir kreveta.

Krevet treba da bude po našoj meri, radi komfora, odmora i sna. Neke sobe su zaokupirane krevetom, tačnije krevet zauzima najviše prostora. Praktičniji su klik-klak ležajevi ili kreveti na rasklapanje od francuskog ležaja, ako je u pitanju standardna dimenzija sobe. Za dnevni boravak je namenjena ugaona garnitura ili varijanta trosed-dvosed sa foreljama. Krevet najpre treba da bude udoban, dodatna udobnost se postiže prostirkom od memorijske pene. Polovina zdravlja i kvalitetnog života se odnosi na miran i zdrav san, odmor ili avanturu u krevetu, pa samim tim je veoma važno odabrati pravi nameštaj.

odabir kreveta

3. Police, komodice i ormari…

Sve predmete, one koje koristimo ili oni koji nam služe kao dekoracija, imaju svoje mesto u kući. Police služe više dekorativno, na njima treba stajati: knjige, ukrasi, možda neka mala saksija sa cvećem, uramljene slike. Komode služe za odlaganje stvari koje često koristimo u hodu, a na njima treba da se nađu: sat, lampa, neka činija sa slatkišima/grickalicama, neko odlaže svoje lekove ili druge suplemente, devojke spakuju šminku, parfeme i još dosta toga. Ormare treba uskladiti prema godišnjem dobu i stvari uredno sklopiti ili okačiti na ofingeru. Redovno prepakujte ormare, jer se uvek nađu stvari koje biste nosili, a slučajno se desi da budu zatrpane. Jedina stavr koja može da otežava jeste čišćenje i brisanje prašine, ako je soba puna stvari i raznih detalja.

Spavaće sobe se razlikuju u zavisnosti od uzrasta, statusa osobe ili uticaja neke ličnosti. Šta to znači, radi se o načinu uređenja, deci su često nametnute želje roditelja, pa se na sve to nadogradi dečija mašta. Tinejdžeri svoje zidove uglavnom prelepe posterima, ove sobe mogu biti u totalnom haosu u zavisnosti od pubertetlije, pogotovo sobe momaka. P.s. tada stolica postaje ormar. Bračne postelje su priča za sebe, tu se žena najviše pita, kao i kod dece majka, za odabir posteljine i jastučnica, za svaki detalj se pobrinu i ne vole kada neko drugi učestvuje u tome. Osobe bez partnera takođe mogu sebi ugoditi i spavati u većem ležaju, nego što je potreba.

Svako nađe svoj komfor, neko sam, a neko uz pomoć drugih. Važno je da najpre sebi ugodimo, jer posle napornog dana svako poželi da se samo sruči u krevet i zaboravi na sve probleme svakodnevnice. Uredite sobu po vašem ukusu i uvek odvojite vreme za sebe, makar bili do guše u obavezama.

 NadjiDom.com 

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top