Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako se rashladiti u vrelim letnjim danima?!

Kako se rashladiti u vrelim letnjim danima?!

Leto nam donosi tople ponude, od planova za godišnji odmor do ulaganja u sopstveni dom. Svi tražimo hlad, osveženje ili uređaj za rashlađivanje, a NadjiDom.com za vas ima nekoliko predloga.

Naš savet je ugradnja klima i ventilacionih uređaja. Iskoristite jutarnju svežinu da provetrite prostorije u kojima boravite, a oko podne zatvorite prozore kako ne bi ulazio topao vazduh. Ugradite roletne koje propustaju samo svetlost, tako ćete imati osvetljenu prostoriju bez efekta stakla i dodatne toplote. Ovo je veoma pogodno za krovne prozore, a takođe ima i koristi što se tiče uštede struje, jer ćete manje koristiti klimu. Ako imate biljke na terasi ili balkonu, zalivajte ih pridveče i tako ćete izbeći isparavanje vode koje stvara zagušljivost. Time doprinosite vašem cveću, da uzima hladnu vodu noću i da se ne suši tokom dana.

Još jedan kućni savet: Osvežite se hladnim napicima, smutiji, hladne kafe, ceđeno voće i limunade. Opremite vašu kuhinju sokovnikom, frižiderom sa komorom za zamrzavanje, a imate u ponudi i male praktične ledomate. Izbegavajte kuvanje danju, trudite se da spremate što lakše obroke koji se ne obrađuju dugo termički ili organizujete svoju letnju kuhinju. Koristite aspiratore u toku kuvanja, kako se ne bi širio miris i para, a ujedno i višak toplote.

Hladni napici
Izvor: unsplash.com

Recept za savršeni smuti, zdrav i bez dodatog šećera: smrznuto bobičasto voće(jagoda, malina, borovnica) oko 150g i banana kao podloga, sve smutiti u blenderu i uživajte! p.s. možete praviti x kombinacija po želji i ukusu…

Ako ste se odlučili za krečenje pošto ste upravo obavili kupovinu stana ili je jednostavno došlo krajnje vreme, birajte hladne boje(zelena, plava, lila), vaši zidovi će biti osveženi i vama će prijati sigurno, zelena boja deluje umirujuće.

Za dekoraciju stavite staklene figure i ukrase, policu sa knjigama i slikama na platnu. Slike prirode i obale mora su pravi pogodak, drveni nameštaj izlakirajte, a dobra izolacija će odbijati toplotu, dok će zimi grejati vašu kuću/stan. Izbacite višak svari i nameštaja, prepakujete ormare sa laganijom odećom, nosite prijatne materijale poput pamuka i lana.

Roštilj u dvorištu
Izvor: pexels.com

Uređenje dvorišta može da bude bajkovito, uz što više zelenila, bašte cveća, prskalica, fontane i bazena. Aromatično bilje (ruzmarin, bosiljk i lavanda) pružaju opojne mirise i oteraće insekte poput mušica i komaraca kojih leti ima previše i sugurno ne želite da vas dodatno uznemiravaju, a ove varijante su prirodni način kako da se otarasite insekata i drugih štetočina. Ukoliko još uvek nemate kuhinju u dvorištu, letnje vrućine će vas naterati da je što pre napravite.

Ukoliko još uvek niste bili na moru ili nekom bazenu, češće tuširanje samo blago hladnom vodom uz laganu kupku ili bez nje, će boravak u vašem stanu učiniti prijatnijim. U dvorištu napravite zabavu uz pomoć prskalica i pištolja na vodu, tome će se deca naročito obradovati, ali i stariji članovi porodice.

Deca se prskaju
Izvor: pexels.com

Vaš godišnji odmor treba da bude odmor pre svega, uživajte na svom putovanju uz što manje utroška energije. Rashladite se na moru ili na nekoj planini, obavezno mažite kremu sa zaštitnim faktorom i izbegavajte sate kad je Sunce najjače od 13-17h. Sa sobom obavezno nosite flašicu vode ili ledenog čaja, uzimajte što više tečnosti. Održavajte vaše telo hidriranim, krema će vas delimično štititi od uv zračenja, svoj hlad pronađite ispod suncobrana, šešira, lepeze ili jednostavno zaronite u vodu, bilo da je to bazen ili more. Šetajte šumom i duboko dišite ako je vaš odmor na nekom planinskom vencu.

Fizičke aktivnosti obavljate ujutru ili predveče i obavezno organizujte popodnevnu dremku.

 NadjiDom.com 

Autor: Aleksa Bošković, tekstopisac

Ostavite odgovor

Top