Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Greške u renoviranju doma koje vas mogu koštati para i živaca!

Greške u renoviranju doma koje vas mogu koštati para i živaca!

1. Potcenjivanje vremena potrebnog za renoviranje

Iako to nije uvek slučaj, većina renoviranja će trajati duplo duže i koštati nešto više nego što je bila početna računica na papiru.
Razlozi mogu biti razni, na primer, ne možete predvideti vremenske neprilike koje mogu da stanu na put renoviranju dvorišta, terase ili bašte.

Kako kažu, jedna stvar vuče drugu. Kad ste već krenuli sa instalacijama u kupatilu, hteli biste da uradite i nove pločice, pa elemente…

Najbolje je da na početku stavite na papir šta su prioriteti i udvostručite vreme potrebno za projekat. Tako ćete izbeći moguće greške i propuste koji mogu da nastanu kada ste u trci sa vremenom.

2. Premali budžet za renoviranje

Procena troškova projekta nije lak zadatak. Kad uzmete papir, popišete sve troškove velika je verovatnoća da ćete biti iznenađeni finalnom cenom. Posebno od kad je građevinski materijal poskupeo. I onda kada mislite da je to krajnja cifra, u procesu vas sačekaju dodatni troškovi i budžet mora dodatno da se rastegne. Pametno je da uvek imate dodatni keš sa strane na koji možete da računate u iznenadnim situacijama.

3. Fokusiranje samo na estetiku

Svi bismo želeli da naš dom izgleda kao sa naslovnih strana magazina “House&Garden”. Moderan, sa stilom i da odašinje luksuzom i prefinjenošću.
Ali pre estetskih momenata, treba da se fokusirate na funkcionalnost i praktičnost prostora u kome živite. Glavne funkcionalne komponente na koje pare treba da idu su stvari poput vode, struje, krov, prozori, izolacija i slični konstrukcijski radovi. To su okosnice vašeg doma i ako to ne funkcioniše, dom vam neće biti ugodan za boravak već izvor frustracije.

Proverite da li je potrebna izolacija na potkrovlju, uništavanje štetočina, zamena instalacija ili neka druga veća popravka pre nego krenete u šminkanje doma.

4. Angažovanje pogrešnih radnika

Još jedna greška je angažovanje pogrešne osobe za izvođenje radova. Sigurno ste čuli priče kako je nekog majstor zakinuo, upropastio nešto u kući ili ostavio posao na pola. Pre nego što ugovorite posao, raspitajte se dobro o portfoliju radova tog majstora. Najbolje je da idete preko preporuka i birate proverene ljude. Kada vam neko radi u domu bitno je da budete prisutni, u toku radova i pitate ih za sve što vas zanima.

 

Izvor : NadjiDom.com

Top